🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да държиш земята мирна

Производителят на геоклетки "Геоглоуб Юръп" работи в нишов сегмент, но за големи проекти

Геоклетките са обикновени полимерни листове, но захванати по специален начин, което пречи на земята да се свлича
Геоклетките са обикновени полимерни листове, но захванати по специален начин, което пречи на земята да се свлича
Геоклетките са обикновени полимерни листове, но захванати по специален начин, което пречи на земята да се свлича    ©  Капитал
Геоклетките са обикновени полимерни листове, но захванати по специален начин, което пречи на земята да се свлича    ©  Капитал
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Всичко за Пловдив може да откриете в специалната секция на Капитал.
Темата накратко
  • Производителят на геоклетки "Геоглоуб Юръп" работи в нишов сегмент, но за големи проекти.
  • Създадена в Мароко от израелски собственици, през 2015 г. компанията се премества в Пловдив, за да е близо до европейския пазар.
  • Продуктите й се продават на всички континенти без Австралия, бум има и на местния пазар последните години.

Геоклетки, които предпазват от свлачища. Така съвсем накратко може да се опишат продуктите на пловдивската компания "Геоглоуб Юръп". От 12 години тези клетки се доказаха като успешен начин да укротяват срутища, да укрепват насипите на язовирните стени, да не допускат потъване на газопроводи и петролопроводи.

Първоначално създадена в Мароко, през 2015 г. компанията с израелски собственици решава да премести производството си в България, за да е близо до европейския пазар. Макар че в началото "Геоглоуб Юръп" практически няма нито един български клиент, през последните години местният пазар отбелязва бум. А компанията вече продава продуктите си на почти всички континенти.

Армейски иновации

Както много други иновации, и тук армията първа проявила интерес към геоклетките. Прокуристът на "Геоглоуб Юръп" Мариян Цанков разказва, че през 1991 г., когато започва Войната в Залива, иракската армия очаква американските войски да нахлуят по море, но танковете изненадват иракчаните, преминавайки през пустинята. "Нямаше логика да атакуват оттам, защото обикновено танкът засяда в пясъка. Само че пътят на танковете им бе постлан с геоклетки и те преминаха безпроблемно по пясъците", обяснява Цанков. Впоследствие геоклетките устремно навлизат в употреба и започват да се използват за граждански цели.

Така се ражда и Geoglobe Europe, която е създадена през 2009 г., но не в България, а в Мароко. Няколко години отиват за изработка на оборудването, с което се правят геоклетки. Машините са произведени в Китай и са специализирани за това производство. През 2015 г. фирмата се мести в България. Израелските собственици правят този бизнес ход с прагматичната цел да бъдат близо до европейския пазар. Всъщност в Европа има още само един производител на подобен вид продукти и той е в Полша. "Но характерно за него е, че използва изцяло и само рециклирани материали, което дава отражение върху качеството. Докато ние ползваме материали, с които да можем да дадем на клиента си до 50 години гаранция", подчертава конкурентните предимства на "Геоглоуб Юръп" Цанков.

Как се прави

Геоклетките не са нищо друго освен полимерни листове, захванати по особен начин, така че когато се разпънат, да придобият форма на правоъгълник или квадрат. Тези полимерни правоъгълници и квадрати се полагат върху земята и се засипват. Така земята не мърда. За България геоклетките са такава новост, че до 2015-2016 г. "Геоглоуб Юръп" няма нито един български клиент. "Тласък дадоха европейски проекти и от две години имаме голям бум на българския пазар", обяснява Цанков.

Най-големият проект, който ползва геоклетки на "Геоглоуб Юръп", е газопроводът "Турски поток", като поръчката е от български фирми. Целта е по цялото трасе на газопровода да има непропадаща в земята основа от геоклетки. Такива са сложени и отстрани на шкарпа (скосения насип по трасето). В България вече са завършени и множество сметища. С геоклетки на "Геоглоуб Юръп" е подсилена стената на язовира край Панагюрище. С такива продукти са укрепени и откосите на магистрали в страната.

Годишно компанията произвежда около 750 тона геоклетки, голяма част от които за износ. През 2020 г. сред клиентите попада и султанатът на Оман, а в момента се подготвят две поръчки за Южна Африка. "Регулярни доставки правим за израелска фирма, където годишно експедираме между 5 и 7 контейнера, или около 150 тона с геоклетки", обяснява Цанков. Компанията има дистрибутори в много държави, а продукцията й достига до клиенти от всички континенти без Австралия.

Бизнес на местна почва

"Геоглоуб Юръп" има петима съдружници, но 55% от капитала е собственост на Давид Перец и Цвика Оликер с тяхната фирма Adampa, като Перец е и управител на базираната в Пловдив фирма. От самото начало тя работи в индустриално хале под наем. "Машините, които пренесохме от Мароко, работят и днес, но към тях се добавя и ново оборудване, което подобрява производителността и микроклимата. Общата стойност на активите ни е приблизително 2 млн. евро. През тази година екипът ни наброява общо 37 служители и работници", обяснява прокуристът на компанията.

Той е поел мениджмънта в трудни за "Геоглоуб Юръп", когато през 2018 г. продажбите се свиват с близо 60% до 1.7 млн. лв. Втория удар нанася пандемията: приходите за 2020 г. са 2.1 млн. лв. срещу 2.8 млн. лв. през 2019. "Наложи се да спрем работа за месец и да откажем големи поръчки, защото нямаше с какво и как да превозим продукцията си до клиентите по света", коментира Цанков. Досега "Геоглоуб Юръп" разчита само на собствен капитал и не ползва кредити.

Компанията изпитва проблем, характерен за целия индустриален пловдивски регион - недостиг на работна сила. "На бюрото имам подредени поръчки, по които има авансови плащания и чакат да влязат в производство. Работим на три смени и търсим нови работници за всички отдели", обяснява Цанков. Освен бовесната схема, компанията поема и разходите на всички служители, които не са от Пловдив - основно от Асеновград и Пазарджик, но също и от селата край Пловдив.

При все по-голямото търсене бързото намиране на още хора ще помогне на дружеството да разшири бизнеса си. "Имаме заявки и можем да увеличим производството, като привлечем повече хора да работят при нас", каза Цанков.

Q&A

Накъде ще развивате компанията в следващите години?

- Съветвам собствениците да инвестират и да изградят нов завод в индустриална зона Куклен. Компаниите в нея ползват електроенергия от КЦМ, което дава сигурност на доставките на ток. В близост е митническият терминал на летището, което е предимство за експортно ориентирана фирма като нашата. Разходите, които сега плащаме за наем, не са малки. А и когато направим собствена сграда, ще организираме разположението на машини и поточни линии по най-добрия начин. Докато тук се съобразяваме с това, с което разполагаме. Не можем да отделим звената в производството. Моите предварителни проучвания показват, че с немного инвестиции фирмата може да постигне значително по-добри резултати.

При сегашните си резултати смятате ли, че това е добра стратегия?

- Ако с идването с в България компанията бе инвестирала в земя и строителство на нова промишлена сграда, досега инвестицията щеше да се е изплатила. Друго инвестиционно направление е в нова техника. Сегашната технологична линия е произведена от различни фирми в Китай. Затова, ако изградим нов завод, поетапно ще подменим съществуващите съоръжения с нови, но на световни производители, които се намират на нашия пазар.

Ако построите нов завод, това ще наложи ли смяна на доставчиците на суровини?

- Не, ние купуваме суровините си основно от България и от съседните балкански страни. По-скоро бихме поработили още върху формулите на полимерите, така че да удовлетворяваме разнообразни нужди на клиентите.
Все още няма коментари
Нов коментар