🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Digitalk 2024: Теорията за изкуствения интелект отстъпва място на практиката

Кои ще са основните акценти и участници в тазгодишното издание на Digitalk

В рамките на Digitalk гостите ще разберат детайли за използването на новите технологии в различни бизнес сфери
В рамките на Digitalk гостите ще разберат детайли за използването на новите технологии в различни бизнес сфери
В рамките на Digitalk гостите ще разберат детайли за използването на новите технологии в различни бизнес сфери    ©  Надежда Чипева
В рамките на Digitalk гостите ще разберат детайли за използването на новите технологии в различни бизнес сфери    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Технологичната конференция ще се проведе на 14 май в Sofia Event Center.
  • Изкуственият интелект ще бъде в центъра на програмата, представен през опита на технологични специалисти, предприемачи и инвеститори от България и света.

Ако преди година разговорът около изкуствения интелект беше доминиран от множество хипотетични сценарии за развитието на технологията, то сега вече говорим за нейното конкретно ежедневно приложение. Оруелските сюжети се срещат все по-рядко, отстъпвайки място на практиката. Именно върху това ще се фокусира тазгодишната технологична конференция Digitalk, организирана от "Капитал" и LAUNCHub, която ще се проведе на 14 май.

Изкуственият интелект ще бъде в центъра на програмата, но представен през призмата и опита на технологични специалисти, предприемачи, инвеститори и директори на големи локални и международни компании. Освен през лекции и интервюта на живо публиката ще има възможност да се запознае на практика с технологичните тенденции в рамките на два уъркшопа.

С поглед към бъдещето

Тази година първата част на конференцията Digitalk ще бъде посветена на прогнозите за бъдещето. Събитието ще бъде открито от технологичния доайен Джеремая Оуянг. Той консултира редица бизнеси как да се адаптират към променящата се среда и както сам определя работата си, "идентифицира тенденциите, преди те да се случат". Към момента Оуянг е основен партньор във фонда Blitzscaling Ventures и ще пренесе опита си от Силициевата долина на живо в София.

Tехнологичната конференция Digitalk, организирана от "Капитал" и LAUNCHub, ще се проведе на 14 май в Sofia Event Center. Повече информация за събитието и билети за него можете да намерите тук.

Цялата програма може да разгледате тук

"AI не е бъдещето. AI е настоящето. Начинът, по-който виждаме и правим дигитален бизнес, вече е променен", категоричен е продуктовият и технологичен мениджър в SiteGround Даниел Кънчев. В лекцията си по време на събитието той ще акцентира върху ползите от използването на изкуствения интелект в бизнеса "AI не е панацея за всичките ви проблеми, AI също има проблеми. Това не трябва да ви спира да експериментирате. Изкуственият интелект трябва да се използва отговорно и целесъобразно", казва още той пред "Капитал".

В рамките на Digitalk гостите ще разберат детайли за използването на новите технологии в различни бизнес сфери. В интервю на сцената Барбара Юлен, ръководител на иновациите и бизнес развитието в AstraZeneca, ще разкаже за това как изкуственият интелект помага за разработването на нови фармацевтични продукти. За дигитализирането на софийското летище ще говорят в специален панел представители на консорциума SOF Connect и консултанта Airport Gurus.

Чатботовете са само началото. Изкуственият интелект предстои да се развива, при това с бързи темпове. "AI ще има много по-голям ефект върху бизнеса от предишни поколения технологии. Поради тази скорост на навлизане правилата и регулацията се сглобяват в движение и трябва да планираме нашите AI стратегии, взимайки бъдещите развития предвид", казва вицепрезидентът на Rakuten Viber Атанас Райков, който ще участва в дискусионен панел заедно с вицепрезидента на Progress Лилия Месечкова. "До две-три години начинът, по който използваме чат приложенията, ще бъде трансформиран сериозно от AI", допълва още Райков, който ще предстaви още от прогнозите си по време на дискусията.

Инвестиции и предприемачество

Втората половина от конференцията ще бъде посветена на стартъпите и фондовете за рискови инвестиции. В лекцията си Акис Брастос, партньор във фонда Lakestar London, който в началото на април затвори нов портфейл от 600 млн. долара, ще говори за инвестициите в изкуствен интелект. Традиционно Digitalk ще събере в дискусионен панел представители на различни фондове под модерацията на партньора в LAUNCHub Стефан Ганчев.

В началото на годината технологичният еднорог Redis, който разработва софтуер с отворен код в сферата на бази с данни, избра София пред пет други локации за свой следващ развоен център, който ще работи по всички продукти на компанията. В интервю на сцената на Digitalk основателят й Иван Атанасов ще разкаже за решението си да изберат именно България за разрастването на бизнеса си. "Искам да подчертая за важността на иновациите в технологичния свят и как те допринасят за развитието на бизнеса и обществото като цяло", коментира той пред "Капитал".

Как технологичният гигант Amazon използва изкуствения интелект ще разкаже в лекцията си ръководителят на базите данни в компанията Тициано Доменико Курчи. Веднага след него на сцената ще се качи главният творчески директор на комуникационната група Publicis за Белгия и Нидерландия Едуардо Маркес. Рекламната индустрия използва все по-усилено инструменти, базирани на технологията на изкуствения интелект - от генерирането на снимки и видеа до измислянето на творчески идеи. Маркес ще разкаже именно за това каква ще бъде AI рекламата и как ще се отрази тя на потребителите.

Конференцията тази година ще завърши с церемония по връчване на наградите в конкурса Digitalk&A1 Awards. Гостите на живо ще разберат кои са най-ефективните дигитални решения в България, чиито добри практики могат за послужат за пример за развитието на технологичната индустрия в страната.

Лекторите говорят

Как AI промени работата ви?

Атанас Райков, вицепрезидент на Rakuten Viber: Успяваме да постигнем повишена организационна ефективност на качество спрямо бързина на работа в различни звена. Технологията ни позволи за пуснем потребителски услуги, които не бяха възможни да бъдат предоставени на клиентите, като AI Chat Summary.

Даниел Кънчев, продуктов и технологичен мениджър в SiteGround: AI спестява време и мога да бъда по-продуктивен и креативен в приоритетните си проекти и области за развитие. Трябваше да интегрирам AI в работата на различни екипи в SiteGround - маркетинг, правен, финансов, техническа поддръжка.

AI разкрива много възможности в полето на развитие на нови продукти и услуги за крайните ни клиенти. AI е инструмент, който ни помага да работим по-интелигентно, а не ни заменя.

Иван Атанасов, основател на Redis: Като ръководител на екипи Generative AI и по-специфично LLP технологията за работа с текст в доста случаи намали времето за създаване и обработка на документи, програми и писма. От друга страна, опитът ми ме направи и по-внимателен към текстове, чийто стил на изказ, анализ и аргументация не съответства на качеството на съдържанието, генериранo по голяма вероятност с AI.

Какви нови умения придобихте през последната година?

А.Р., Rakuten Viber: По-задълбочено разбиране за работата и тренирането на моделите и ясна дефиниция за конфиденциалност по отношение на ползването на AI инструменти и LLMs.

Д.К., SiteGround: Научихме се да "разговаряме" с машините. Анализът и ефективното използване на AI технологии е умение, което ще се търси все повече. Интегрирането на AI решения бързо, лесно и безопасно е другото ценно умение от бъдещето.

И.А., Redis: Последната година се върнах към областта на разработване на продукти и инфраструктура за инженери и ученето за продукта на Redis в повече детайли. Започнах да слушам на подкасти, в добавка към аудиокнигите, за да оптимизирам времето си.

Защо хората да присъстват на Digitalk?

А.Р., Rakuten Viber: За да си сверят часовника с най-новите тенденции и да участват в дискусиите, които ще ги оформят.

Д.К., SiteGround: За да научите как SiteGround интегрира AI вътрешно и какво значи да имаш AI платформа, както и за да почерпите опит за интегрирането на AI в своите продукти и услуги, следвайки конкретни примери от практиката на SiteGround.

И.А., Redis: Конференцията представя вълнуващи възможности за запознаване с последните тенденции в бизнеса и технологиите в глобален и локален контекст. Това е отлична възможност за създаване на контакти и обмен на идеи с колеги от различни индустрии.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар