КЦМ договори цялото финансиране за инвестиционния си проект за 130 млн. евро

Средствата се осигуряват от четири банки: ЕИБ, ОББ, Банка ДСК и Уникредит Булбанк

Новият проект надгражда предишния, който КЦМ завърши през 2014 г.
Новият проект надгражда предишния, който КЦМ завърши през 2014 г.
Новият проект надгражда предишния, който КЦМ завърши през 2014 г.    ©  Надежда Чипева
Новият проект надгражда предишния, който КЦМ завърши през 2014 г.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдивският металургичен завод КЦМ договори последната част от финансирането за проекта си за по-ефективно използване на суровините за 130 млн. евро. След като преди година компанията подписа споразумение с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за половината от сумата, в края на декември бяха договорени и последните 25 млн. евро от Уникредит Булбанк. Останалите средства се осигуряват поравно от Обединена българска банка (ОББ) и Банка ДСК.

Кредитори

Последният договор за финансиране на проекта е подписан с Уникредит Булбанк на 23 декември. КЦМ има дългосрочно партньорство с банката, която участва в кредитирането и на предния голям проект на завода - "Технологично обновление и разширение на производството" (ТОРП), който приключи през 2014 г. и беше на стойност близо 150 млн. евро. Заем за него беше отпуснат и от Европейската банка за възстановяване и развитие. За сегашния проект - "Технологично интегриране на КЦМ", по-рано миналата есен по 20 млн. евро кредити осигуриха също ОББ и Банка ДСК. Най-голямата част от финансирането - 65 млн. евро, идва от ЕИБ, договорът с която беше подписан през декември 2019 г. Дотук не е обявено дали и колко е собственото финансиране от предприятието за новата инвестиция.

Проектът

След като при предишния проект беше изграден изцяло нов оловен завод и беше модернизирано цинковото производство, сега компанията планира да интегрира технологично процесите на площадката, така че да може максимално да използва суровините. Това ще й позволи да увеличи дела на рециклираните материали, както и да произвежда нови метали като кобалт, мед и др. Очаква се проектът да приключи през 2023-2024 г.

В интервю за "Капитал" наскоро изпълнителният директор на групата Румен Цонев коментира, че това ще позволи на компанията да достигне годишен оборот над 1 млрд. лв., а оперативната печалба (EBITDA) ще нарасне със 70%.

Заводът в Пловдив е най-големият производител на цинк и олово в Югоизточна Европа. За 2019 г. приходите на КЦМ са над 700 млн. лв.

Компанията беше приватизирана през 2000 г. и в момента е изцяло българска, като шест физически лица са основните акционери в нея с общо над 78% от акциите.