Orocobre и Galaxy създават глобален играч в добива на литий

Двете минни групи се сливат в сделка за 3.1 млрд. долара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Австралийските минни групи Orocobre и Galaxy Resources планират да се слеят в сделка за 3.1 млрд. долара, която ще създаде един от най-големите производители на литий в света. Нарастващото търсене на електрически превозни средства рязко покачва цената на метала, съобщава Financial Times.

Компаниите, регистрирани на Австралийската фондова борса, съобщиха, че комбинираният им бизнес ще създаде диверсифицирана производствена база в Австралия, Южна Америка и Канада, както и ще увеличи финансовата сила и капацитета за по-бърз растеж на групите.

Заедно базираната в Бризбейн Orocobre и Galaxy в Пърт ще се превърнат в петия по големина производител на литий в света, който е важен материал за акумулаторите на електрически превозни средства. Двете компании заявиха, че през следващите няколко години имат потенциала да разширят годишното производство на литиев карбонат - преработена форма на суровината, използвана в батериите - от 40 на 100 хил. тона.

"Сделката ще позволи на групата да ускори съществено развитието на нашите комбинирани проекти за растеж", заяви пред инвеститори Саймън Хей, изпълнителен директор на Galaxy. "И този растеж е перфектно синхронизиран с нарастването на търсенето, идващо от нашите клиенти."

Акциите в Orocobre поскъпнаха с почти 5% след обявяването на новината, а тези в Galaxy - с 2.7%.

Galaxy и Orocobre планират заедно няколко големи проекта за развитие, включително мините Olaroz и Sal de Vida в Аржентина и James Bay в Канада, които според прогнозите на анализаторите ще изискват над 770 млн. долара капиталови разходи.

"Комбинираното предприятие ще има значително увеличена ликвидност и подобрен достъп до капитал, което ние виждаме като основен фактор за постигане на плановете за ускорен растеж", твърди Рег Спенсър, анализатор в инвестиционната банка Canaccord Genuity. От банката заявиха, че през 2025 г. ще обмислят подобрение на настоящите си прогнози за производството на двете компании от 130 хил. тона литиев карбонат, ако сливането продължи да съществува.

Възстановяване на пазара

Глобалният пазар на литий се възстановява след две години на спад на цените, предизвикани от опасенията за пренасищане на доставките заради вълната от разширения в мините. Според австралийската банка Macquarie цените на литиевия карбонат са скочили с около 70% тази година при силно търсене на електрически превозни средства. Банката прогнозира увеличение на цените с 30 - 100% през следващите четири години, тъй като електрическите превозни средства започват да изместват тези с двигатели с вътрешно горене, наброяващи над 1 млрд. в световен мащаб.

"Нашите възходящи перспективи за търсенето на електрически превозни средства предполагат, че пазарът на литий ще се измести към дефицит през 2022 г., като недостиг се предвижда за 2025 г.", заявиха от Macquarie в скорошна бележка до клиентите си.

Съгласно предложеното сливане, одобрено от бордовете на двете компании, акционерите на Galaxy ще получат 0.57 акции в Orocobre за всяка акция на Galaxy. Акционерите на Orocobre ще притежават 54.2% от обединеното предприятие, а инвеститорите на Galaxy ще държат останалата част. Сливането подлежи на одобрение от акционерите.

Мартин Перес де Солей, главен изпълнителен директор на Orocobre, ще ръководи обединената група. Хей от Galaxy ще стане президент на международния бизнес на обединеното предприятие и ще докладва на Де Солей.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia

    Да се земат, щом се харесват. 10 % от световните запаси на литий са в Западна Сърбия, концесията се държи от канадска фирма.

    Нередност?
Нов коментар