Microsoft преговаря да купи чат платформата за геймъри Discord за 10 млрд. долара

Активните й месечни потребители са над 100 млн.

Microsoft води преговори да купи чат платформата за геймъри Discord срещу над 10 млрд. долара, съобщават източници на Reuters. Пандемията от коронавирус увеличи перспективите пред компаниите за игри, тъй като хората си останаха предимно вкъщи и се обърнаха за забавление към видеоигрите по време на локдауна.

Базираната в Сан Франциско платформа Discord, която към декември беше оценена на около 7 млрд. долара, позволява на потребителите си да координират групови дейности като игри, дискусии и дори виртуални партита. Най-известна е със своята безплатна услуга, която позволява на геймърите да комуникират чрез видео, глас и текст, а хората, останали вкъщи по време на пандемията, все по-често я използват за учебни цели, класове по танци, клубове за книги и други виртуални събирания.

Discord има повече от 100 млн. активни потребители месечно и разработва своите комуникационни инструменти, за да се превърне в "място за разговори", а не просто в чат платформа, ориентирана към геймърите.

Трайни интереси

Microsoft отдавна се стреми да притежава платформи за масови социални медии, въпреки че последната голяма сделка за гиганта беше придобиването на LinkedIn на стойност 26.2 млрд. долара през 2016 г. Офертата на Microsoft за американските активи на приложението за кратки видеа TikTok през септември миналата година се провали. През февруари стана ясно, че компанията има интерес да придобие и сайта за споделяне на снимки Pinterest.

Производителят на Xbox се опитва да увеличи и предложенията си за видеоигри. Миналата година Microsoft купи ZeniMax Media за 7.5 млрд. долара.

"Евентуалното придобиване на Discord от Microsoft има много смисъл, тъй като (компанията) продължава да пренасочва своя гейминг бизнес по-скоро към софтуер и услуги", смята анализаторът от Bloomberg Intelligence Матю Кантерман.

След скорошните покупки на собственика на игрите The Elder Scrolls - ZeniMax Media, и на издателя на Doom - Bethesda Softworks, придобиването на Discord би сигнализирало за готовността на софтуерния гигант да продължи инвестициите в своя гейминг бизнес.

Discord се е обърнал към потенциални купувачи и Microsoft е един от тях, съобщава Bloomberg News, позовавайки се на хора, запознати с въпроса. Единият източник твърди, че е по-вероятно платформата да стане публична, отколкото да се продаде. Според други двама Discord е водил дискусии и с Epic Games и Amazon.com в миналото. Microsoft е отказала коментар, докато Discord също не е отговорила на въпросите на агенцията.