Veolia придобива конкурента си Suez

Сливането на двете най-големи групи за управление на води и отпадъци в света ще прекрои пазара

Окончателното споразумение трябва да бъде сключено до 14 май
Окончателното споразумение трябва да бъде сключено до 14 май
Окончателното споразумение трябва да бъде сключено до 14 май    ©  Reuters
Окончателното споразумение трябва да бъде сключено до 14 май    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Френската компания Veolia ще купи своя основен конкурент Suez - сделката ще прекрои пазара на управление на водите и отпадъците и ще сложи край на една от най-тежките битки за придобиване във Франция през последните години. След месеци на остри конфликти, в които Suez се бореше да остане независима компания, двете най-големи групи в света за управление на води и отпадъци заявиха в понеделник, че са договорили сделка за 20.50 евро на акция, съобщава Financial Times. Това оценява Suez на близо 13 млрд. евро според офертата на Veolia.

Двете групи са в публична битка от август, когато Veolia купи 29.9% от Suez срещу 18 евро на акция от френската компания за електроснабдяване Engie и заяви, че иска да отправи пълна оферта за своя конкурент. Според запознати Engie ще получи допълнителна сума към тази, която вече е взела. В опит да се противопоставят на придобиването от Suez отказаха да приемат предложението, отправяха правни забрани, заплашиха да продадат активи и да изготвят алтернативна оферта.

"Особено доволен съм да съобщя днес сключването на споразумение между Suez и Veolia, което ще позволи изграждането на световен шампион по екологична трансформация", заяви Антоан Фреро, изпълнителен директор на Veolia. Компанията има бизнес и в България, като е концесионер на "Софийска вода".

Френският финансов министър Бруно льо Мер заяви, че е "удовлетворен", че Suez и Veolia са постигнали сделка. Държавата беше силно въвлечена в битката както като акционер в Engie, така и поради факта, че се опита да посредничи между двете групи. Комбинираното предприятие ще достигне годишни приходи 37 млрд. евро. Двете групи се договориха да сключат окончателното споразумение за сливането до 14 май. Ще бъде създадено дружество "Нов Suez", в което ще влязат операции с вода и отпадъци във Франция, както и някои международни активи, включително в Италия, Африка и Индия.

Споразумението също ще деактивира и отровното хапче, въведено от Suez - холандска фондация, която да държи френските водни активи на компанията и чиито членове на борда имат право на вето върху всяко разпореждане с тях. Освен това ръководството ще прекрати договорената продажба на австралийски активи, считани от Veolia за стратегически. Както фондацията, така и продажбите на активи бяха предназначени да окажат натиск върху Veolia за постигане на споразумение.