🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Слънце над Пирдоп

"Аурубис България" изгражда най-големия соларен парк за собствено производство в страната с капацитет от 10 мегавата

Над 20 хил. слънчеви панела ще бъдат монтирани на територията на завода до края на годината
Над 20 хил. слънчеви панела ще бъдат монтирани на територията на завода до края на годината
Над 20 хил. слънчеви панела ще бъдат монтирани на територията на завода до края на годината    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Над 20 хил. слънчеви панела ще бъдат монтирани на територията на завода до края на годината    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Темата накратко
  • "Аурубис България" изгражда най-големия соларен парк за собствено производство в страната с капацитет от 10 мегавата.
  • Централата ще покрие едва 2.5% от консумацията на медодобивния завод.
  • Компанията планира и следващ етап на проекта, а целта е до 2030 г. 20% от тока да идва от възобновяеми източници.

Един малък български град или общо 3500 домакинства. Толкова може да захранва с електроенергия фотоволтаичният парк, който медодобивната компания "Аурубис България" изгражда в момента на площадката си край Пирдоп. Със своята мощност от 10 мегавата, това е най-голямата електроцентрала за собствени нужди в страната досега и най-големият соларен парк въобще от почти десетилетие насам.

За самата компания, която работи в един от най-енергоемките сектори, ефектът ще е доста по-малък - централата ще покрива едва 2.5% от консумацията. Проектът обаче е първата стъпка към намаляване на външното потребление на ток, а плановете са до 2030 г. една пета от електроенергията за завода да идва от възобновяеми източници. Новият фокус е особено важен на фона на поскъпващите емисии и европейските ангажименти за въглеродна неутралност.

Зелена промяна

До края на годината в соларния парк ще бъдат инсталирани над 20 хил. панела върху площ от общо 104 дка. Това ще бъде интересна зелена трансформация за самото място - централата е разположена върху някогашното хвостохранилище, иронично наречено "Синята лагуна" заради типичния си цвят, което беше рекултивирано след приватизацията на МДК-Пирдоп. Годишно ще се произвеждат 11 хил. мВтч електроенергия, или близо 170 хил. мВтч за предвидения 15-годишен срок на експлоатация. Централата ще спестява 15 хил. тона въглеродни емисии годишно, изчисляват от "Аурубис".

Извън тези числа от компанията не посочват конкретната инвестиция в проекта, който е част от по-мащабна инвестиционна програма. По пазарни оценки изграждането на подобна централа в момента струва около 6 млн. евро. Самият проект се изпълнява от ЧЕЗ ЕСКО (от групата на ЧЕЗ) на базата на т.нар. договор с гарантиран резултат, според който инвестицията се изплаща от постигните икономии за определен период от време. Голямото предимство на подобни възобновяеми проекти за собствено потребление е, че освен че компанията си осигурява част от необходимото й електричество, тя си спестява и редица такси, които иначе значително увеличават цената на тока.

Затова и строящият се в момента соларен парк, наречен "Аурубис-1", ще бъде само първият етап от плановете на компанията да увеличи дела на използваната зелена енергия. "Аурубис" вече обсъжда евентуална следваща площадка за втори парк, като опция стои и покупката на ток от възобновяеми източници. Това обаче ще стане само при конкурентни цени, посочи за "Капитал" главният изпълнителен директор на Aurubis Роланд Харингс (виж интервюто).

"Аурубис" от десетилетие е сред трите най-големи компании по приходи в страната, с годишни продажби около 5 млрд. лв.

Суровини, още суровини

В синхрон с европейската политика самата група си е поставила за цел да постигне въглеродна неутралност до 2050 г., като соларният парк в Пирдоп е само малка част от проектите й. В завода в Хамбург наскоро започна пилотен проект за използване на водород в производството на медни аноди (виж карето), а преди три години отпадната топлина от предприятието беше включена в мрежата за отопление на един от кварталите в града.

Зелените проекти са част и от текущата четиригодишна инвестиционна програма в "Аурубис", по която до 2022 г. в завода ще бъдат инвестирани 260 млн. лв. Голяма част от сумата е за обновяване на инфраструктурата на площадката, но средства са предвидени и за това, което компанията определя като научноизследователска и развойна дейност. Става дума за въвеждането на нови процеси, които да позволят да се преработват по-разнообразни суровини, както и да се извлича по-голяма част от медта от концентрата.

Растящите цени на метала последната година въпреки корона кризата показват, че търсене има, а значителен принос за това имат и новите технологии като възобновяемите източници и електрическата мобилност, където нуждата от мед е по-голяма, отколкото в конвенционалните централи и коли. "Има повишено търсене, а това означава, че ще има и повече бизнес за металургичните компании, затова индустрията инвестира, каза Харингс. Колко ще нарасне потреблението е трудно да се каже, но със сигурност ще се увеличава."

Водороден тест

Преди месец Aurubis започна пробно използване на водород при производството на медни аноди в завода си в Хамбург. Това е първият тестов проект в индустриален мащаб, с който се заменя природен газ с водород и азот при обработката на течна мед. Това на практика замества въглеродния диоксид, който се получава като отпадък при работа с газ, с водни пари. Технологията е дала положителни резултати в лабораторни условия, като в момента тече изпитание в реална среда.

За момента водородът се доставя с танкери от производителя на промишлени газове Air Liquide, с който групата си партнира отдавна. При успех на теста се обсъжда възможността за изграждане на голяма водородна мрежа, която да захранва и другите предприятия в града, където има също производство на стомана и алуминий. По думите на главния изпълнителен директор на групата Роланд Харингс това може да стане чрез голям централен електролизер, който да произвежда водород за индустрията, като се захранва с вятърна енергия от Северно море. А приложението на водорода може да отиде и отвъд промишлеността и да се използва в градски транспорт, товарни превози и др.

"Аурубис България" може да произвежда повече метали

Роланд Харингс, главен изпълнителен директор на Aurubis



"Аурубис България" си е поставила за цел да покрива 20% от енергийните си нужди от възобновяеми източници до 2030 г. Как ще стане това?

- Проектът за соларен парк, който изграждаме в момента, неслучайно е наречен "Аурубис-1", защото имаме намерение да изпълним и следващ етап. Имаме голям парцел, който проучваме, но изчакваме да видим резултатите от първия проект, да потвърдим бизнес модела и след това ще решим колко голям да бъде. Тази централа е голяма, но тя покрива само 2.5% от годишното ни потребление на електроенергия. Можете да си представите какъв парк ще ни трябва, за да произвеждаме необходимото ни количество 24/7. Затова една от опциите ни е да купуваме зелена електроенергия от други производители. Ние сме част от мрежата и сме твърдо решени да увеличим дела на възобновяемата енергия. Тя обаче трябва да бъде на конкурентна цена, защото ние се конкурираме със световните производители на метали и не можем да си позволим по-високи цени на енергията от тях.

В момента тече изграждане на газопровод в региона на Средногорието, ще се възползвате ли от него?

- Със сигурност. Винаги сме казвали, че бихме се включили като потребители, но трябваше да се изгради инфраструктурата. Преминаването към природен газ ще ни позволи да заменим горивата, които използваме в момента, като пропан-бутан и мазут, които са с по-големи въглеродни емисии. Природният газ е много по-чисто решение. Това, разбира се, ще изисква значителна инвестиция, защото трябва да изградим необходимата инфраструктура на територията на завода, тя никога не е била предвиждана за природен газ. Правим значителни инвестиции в Пирдоп, но те винаги са зависели и даже са били правени под условие, че ще подобрят екологичния отпечатък на предприятието.

Преди няколко години Aurubis предприе стратегия за разнообразяване на производство и с други метали освен мед. Как това се отнася към българския завод?

- Новият фокус на групата до голяма степен отразява това, което вече донякъде постигнахме с придобиването на Metallo. С това добавихме някои много важни метали към портфейла си и като компания сега вече правим 20 различни метала с качество и свойства, които позволяват веднага да се използват от индустрията за нови продукти без никакви ограничения. Медта все пак остава нашият основен метал, но произвеждаме също никел, калай, цинк, олово, благородни метали като злато и сребро, както и метали от платиновата група като платина, родий и паладий, които имат все по-голямо значение. Те са много важни за каталитичните конвертори, които имат различни индустриални приложения. С интеграцията на Metallo, което беше много успешен проект, тази година вече постигнахме синергиите, които бяхме планирали да имаме през 2022-2023 г. Така че проектът наистина върви много добре. Нещо повече, виждаме допълнителен потенциал, ако интегрираме двата завода на Metallo - в Испания и в Белгия, в нашата мрежа от предприятия, включително в България. В Пирдоп виждаме увеличаващи се възможности да извличаме повече метали чрез обогатяване на входящия микс и да изградим допълнителен капацитет за това. В Европа например има много силно търсене на никел заради батериите, строят се много заводи за батерии. Затова една от областите, които проучваме, е дали можем да увеличим капацитета за производство на никел в системата от заводи на Aurubis, съответно проучваме възможностите и в Пирдоп.

Все още няма коментари
Нов коментар