🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Живот между въглищата и билетчетата

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сигурно ви е познато усещането да се опитвате да разплетете въженце, което има възел. Бутате, дърпате, той се придвижва по въженцето, но знаете, че ако не го разплетете, рано или късно вече няма да има накъде да се бута и нещата ще се затегнат още повече.

Това е най-доброто обяснение какво се случва с "Марица-изток 2" - държавната централа, която ползва въглищата от намиращата се наблизо държавна мина. Точно както минните полета се виждат от Космоса (проверете в Google Maps), така и проблемът на България се вижда горе-долу от същото разстояние. Централата просто няма как да продължи да работи. Цената на тока ѝ е толкова ужасно висока, че не може да бъде пусната на пазара, а ако бъде прехвърлена на домакинствата, трябва да се субсидира, иначе ще настанат народни бунтове. Миналата година работата ѝ струваше 1 милиард лева на бюджета. Тази година няма да е по-добре.

Всичко това е, защото от години управляващите отказват да решат кога да затворят мината и централата - страхът от недоволството на няколко хиляди души ги спира. Тези хора са важни и варианти за тях има. А за икономиката - вече не. Сега освен в пари този отказ ще започне да се измерва и в пропуснати възможности - България най-вероятно няма да получи одобрение на Плана си за възстановяване, докато не каже кога смята да затвори "Марица-изток". Дори Полша, най-зависимата от въглищата държава в Европа, е дала такава дата. Вярно, става дума за 2049 г., но документ съществува, намерение също.

Очевидно е, че следващото правителство ще трябва да вземе това решение. А иначе, докато държавата се наумува, частниците вече решиха проблема за себе си - най-често чрез соларни паркове - в този текст можете да прочетете как "Аурубис" например изгражда най-големия такъв за производство на ток за собствените му нужди.

Като си говорим за добри примери, прочетете историята на парка в Маями тук. Не за друго, а за да усетите удоволствието от мисълта, че един град може да направи със себе си каквото пожелае. А други, уви, още се борят с билетчетата за градския транспорт (здравей, София). Тук може да разберете защо след огромните инвестиции тикет системата на София пак не работи както трябва.

Още в броя:

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • + 2

    То първо трябва да видим колко ток ни трябва, после да видим какво можею да направим и чак тогава за затваряне на електроцентрали, но е вярно и че това трябваше да стане преди 10 години.

    Нередност?
  • 2
    dfg1600013115685086 avatar :-|
    Aleksandar Diado
    • - 1
    • + 1

    Много правилно,че първо трябва да разберем колко ток ни трябва.И ако някой мисли,че е трудно се лъже.Вижте Евростат -с 1Мг.вт.час реализират 11000 евро/средно в ЕС/,а у нас 3000 евро/данни от 2019 г./А за бита и непромишленото потребление -у нас 1,43 мг.вт.час на човек,а в ЕС-1 мг.вт.час.Много е лесно за изчисление.Трябва само правилно да се насочат инвестициите.

    Нередност?
  • 3
    kamito_25 avatar :-|
    Kameliq Peneva
    • - 2

    Не мога да разбера защо всеки ден се правите на такива енергийни експерти?! Този проблем журналистите от медията не може и не знае как да го разреши със сигурност. Вие само критикувате без никакво решение да напишете за сациалния проблем който засяга стотици хора. Първо: Ако се затворят тока ще скочи на 100% и това ще го усетите в пресата и вашия бизнес определено. Второ: Кой ще инвестира в Б-я заводи за да събере стотици без работа? Друга работа освен тях в региона НЯМА. И медията да го знаят.

    Нередност?
  • 4
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Ако има желание, има и решение, ама явно няма. Нито едни управляващи досега не поискаха да се заемат с този наболял проблем просто заради страха от стачка на няколко хиляди човека. Е, ок, а с тия локдауни миналата година, когато стотици хиляди други хора от всякакви браншове останаха без работа какво стана? Да не би земята да спря да се върти? Има си борси за безработни, има си обезщетения, няма да се свърши света заради липсата на работа за работещите в ТЕЦ Марица Изток 2. На държавата ще й излезе в пъти по-евтино да плаща обезшетения на хората, останали без работа от това, да плаща квотите за CO2. Да не забравяме, че сме свързани в енергийната европейска система и без ток няма да останем. Иска се смелост обаче, а няма кой да поведе хорото на тази промяна...

    Нередност?
Нов коментар