"Аурубис" отчита силен финал на годината

Заводът в Пирдоп постига 14% ръст в преработката на суровини, но производството на чиста мед леко намалява през последните три месеца на 2021 г.

Освен чиста мед, заводът произвежда и аноди, които подлежат на допълнителна преработка
Освен чиста мед, заводът произвежда и аноди, които подлежат на допълнителна преработка
Освен чиста мед, заводът произвежда и аноди, които подлежат на допълнителна преработка    ©  Цветелина Белутова
Освен чиста мед, заводът произвежда и аноди, които подлежат на допълнителна преработка    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Медодобивната "Аурубис България", която е най-голямата компания в страната по приходи за 2020 г., е увеличила значително преработката на суровини в края на миналата година, макар че отчита лек спад в производството на чиста мед. Това показват резултатите на германската група Aurubis за първото тримесечие на финансовата 2021/2022 г., която започва през октомври.

Производство

Данните на групата сочат, че българското предприятие е преработило 14% повече концентрати, отколкото през същия период на предходната година (виж таблицата). Това е довело и до ръст в производството на сярна киселина, която се получава като страничен продукт. Леко намаление има при произведените катоди (мед с висока чистота), но заводът прави също и медни аноди, които подлежат на допълнителна преработка.

Подобна динамика има и при завода в Хамбург, който е другото предприятие на Aurubis, преработващо първични суровини. От отчета на групата става ясно, че за по-добрите резултати принос имат както увеличените количества произведена сярна киселина, така и значително по-високите цени. Това е резултат от много силното търсене и ограниченото предлагане, особено в Европа, където е имало временно намаляване на производствените мощности.

Финансови резултати

Всичко това е довело до увеличение на приходите на целия сегмент, който включва също и предприятията за производство на медни продукти (тел, ленти, пръти, профили). Групата не дава финансови данни за отделните дъщерни дружества в междинните си отчети. Приходите на сегмента се повишават с 29% и достигат 4.5 млрд. евро за тримесечието до края на декември. Оперативната печалба преди данъци (EBT), която е един от ключовите показатели, следени от акционерите, скача с 83% и достига 88 млн. евро. От Aurubis посочват, че това се дължи главно на повишените приходи от продажба на сярна киселина на значително по-високи цени, засиленото търсене на медни продукти и увеличената преработка на концентрати в заводите в Хамбург и Пирдоп.

Двуцифрен ръст имат приходите и печалбата на цялата група, които включват и сегментът за рециклиране (виж таблицата). На базата на тези резултати Aurubis повишава и годишната си прогноза, като очакванията сега са EBT да достигне между 400 млн. евро и 500 млн. евро.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    kcr10919295 avatar :-|
    kcr10919295

    Предвижда се, че след 10 години потреблението на медни катоди ще се увеличи с 50 %, по това време Аурубис България ще бъде с остаряло 40-годишно медно производство по Оутокумпу технология от 80-те години поддържано с капитални ремонти през годините. Ако Аурубис България не започне от сега да мисли за площадка за ново металургично производство, след 10 години ще бъде късно и ще загуби пазари. За сведение - сръбските мини Бор са купени от китайци, които вече са инвестирали над 300 милиона долара и стават втори по големина производител на медни концентрати в Европа.

    Нередност?
Нов коментар