🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Възможната съдебна реформа, "Аурубис България" изгражда 10 мегавата соларен парк в Пирдоп

Мениджърът на веригата за обувки ССС Венцислав Огнянов за пазара в България, как да инвестираме в биткойн, без да го притежаваме, новият парк под жп линията в Маями като пример за градска намеса

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Как може да бъде отстранен главният прокурор и да се закрие КПКОНПИ

Предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор остава в политическия дневен ред, но то може да се случи след конституционни промени и промяна на състава на настоящия Висш съдебен съвет. Това е заключението от коментарите на участниците в дебата за съдебната реформа, организиран от "Капитал" във вторник - Атанас Славов от "Демократична България", Явор Божанков от БСП и Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" (целия дебат можете да гледате в приложеното по-долу видео).

Въпросът бе поставен в контекста на необходимите промени - законодателни, административни, организационни и кадрови, които трябва да се направят, за да се изгради правосъдие по европейски стандарти в България, но също така и за отговор на основното искане на протестите от миналото лято - оставка на Иван Гешев. Прочетете тук.

2. "Аурубис България" изгражда най-големия соларен парк за собствено производство в страната. И това е само началото

Един малък български град, или общо 3500 домакинства. Толкова може да захранва с електроенергия фотоволтаичният парк, който медодобивната компания "Аурубис България" изгражда в момента на площадката си край Пирдоп. Със своята мощност от 10 мегавата това е най-голямата електроцентрала за собствени нужди в страната досега и най-големият соларен парк въобще от почти десетилетие насам.

За самата компания, която работи в един от най-енергоемките сектори, ефектът ще е доста по-малък - централата ще покрива едва 2.5% от консумацията. Проектът обаче е първата стъпка към намаляване на външното потребление на ток, а плановете са до 2030 г. една пета от електроенергията за завода да идва от възобновяеми източници.

3. Генералният мениджър на полската верига за обувки ССС Венцислав Огнянов за пазара в България и плановете за отваряне на нови обекти и вериги на групата

Венцислав Огнянов е генерален мениджър на полската верига за обувки и чанти CCC за България и Сърбия. До присъединяването си към CCC Венцислав Огнянов е търговски директор и прокурист на австрийската верига за обувки и чанти HUMANIC, където работи в продължение на шест години от стъпването на компанията в България. В годините е заемал различни управленски постове в текстилната фирма за облекла Freshtex, Германия, и търговското представителство на Neckermann в страната. Работил е и в "КМБ България" като директор "Нехранителни стоки" в "Карфур". Възпитаник е на Техническия университет в София със специалност "Индустриален мениджмънт" и има магистърска степен "Финанси, банково дело и недвижими имоти" от университет "Бокони" - Милано.

Мултибранд компанията ССС е един от най-големите производители и лидер в търговията на дребно с обувки в Полша. Групата има 1242 магазина, разположени в търговски центрове в 29 страни, както и собствена фабрика за кожени обувки. CCC продава над 52 милиона чифта обувки годишно. В България групата оперира от 2015 г. чрез подразделението си "CCC България" и притежава 17 магазина в 10 града. За 2020 г. българското дружество отчита 15 млн. лв. оборот. Заетите в него са 170. Разговора ни с мениджъра Венцислав Огнянов ще откриете тук.

4. Как да инвестираме в биткойн с малки суми и без да го притежаваме. И за какво да внимаваме

Цената на биткойн падна под 30 хил. долара за първи път от януари насам през миналата седмица, изтривайки почти цялата печалба за годината и повече от половината от стойността си от рекорда от 65 хил. долара през април. Централната банка на Китай обяви в понеделник, че е събрала представители на най-големите си финансови институции, като им е било напомнено, че има забрана за използване на криптовалути. Това стана и основната причина за срива в цената. В ранната търговия на 22 юни котировката на най-голямата криптовалута падна с 10% до 31 125 долара за монета, а втората по големина, Ether, загуби около 13% до 1950 долара, след което спадовете се ускориха. Последва и пореден ръст до над 35 хил. долара през тази седмица, с което криптовалутите доказаха едно от основните си свойства - волатилността. Колкото и да е минус, това е и възможност за инвестиция.

Директната покупка на биткойн е доста скъпа - над 30 хил. долара за монета, което не всеки може да си позволи. Има обаче доста алтернативи, които позволяват да се инвестира в скъпите криптовалути с по-малки суми и без да има директна експозиция в тях.

5. Новият парк под жп линията в Маями с отличие в първото издание на дизайн наградите на Monocle в категория градска намеса

Градът може да е привлекателен само ако разполага с внимателно проектирано публично пространство, което да насърчава градския живот и да го прави по-приятен за хората. Това е тезата на Ян Геел, световноизвестен архитект и урбанист, развита в придобилата голяма популярност книга "Градове за хората" (издадена в България през 2016 г. от "Жанет 45" - бел. авт.). Добър и мащабен в размаха си пример за това е нашумялата инициатива Underline в Маями, при която 16 км дълъг коридор под външната линия на метрото от пустош поетапно в следващите години ще се превърне в зелена зона за пешеходно придвижване, отдих, спорт, общуване и изкуство.

Наскоро проектът се нареди сред победители в пилотното издание на дизайн наградите на списание Monocle в категория най-добра градска намеса. Приликите с превърналия се вече в емблема за успешна интервенция в публичното пространство High Line в Ню Йорк са съвсем нарочни. "High Line линията заедно с други градски паркове служи за пример и вдъхновение за нас", споделя в разговор с нас Мег Дали, движещата сила зад проекта. Разликата е, че действието в Маями се развива под линията на метрото, докато в "Манхатън" то е във височините върху недействащите вече жп линии. Двата проекта заедно с други инициативи за облагородяване на градски зони са се обединили в мрежата High Line Network, водени от мисията за едно ново поколение от публични пространства във времена на силно застрояване и липса на зелени площи. Вижте тук.

Все още няма коментари
Нов коментар