Американските биотехнологии процъфтяват

Пандемията изведе на преден план интелигентни нови лекарства и компаниите, които ги разработват

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

През 1908 г. Ashton Valve Company построява фабрика на ъгъла на Binney Street и First Street в Кеймбридж, Масачузетс. Специализирайки се във високотехнологичната индустрия на деня, компанията прави измервателни уреди, клапани, свирки, часовници и други приспособления, които помагат на парните котли да са по-малко податливи на взривяване и в резултат на това намаляват смъртните случаи. Малко над 100 години по-късно, през 2010 г., друг доставчик на животоспасяваща технология се премести в отдавна изоставените помещения на Ashton - Moderna.

През изминалата година биотехнологичният любимец стана синоним на борбата с ковид-19. Неговата гениална иРНК ваксина, подобна на друга, разработена от американския гигант за лекарства Pfizer и BioNTech, германска стартираща компания, спаси милиони животи. Успехът на Moderna също привлече вниманието към биотехнологичната индустрия на Америка, голяма част от която е съсредоточена в Кеймбридж. Харвардският университет и Масачузетският технологичен институт са най-близкото до Силициевата долина, което биотехнологичният бизнес има в момента.

Сериозни инвестиции

И индустрията процъфтява. От 2010 г. индексът Nasdaq на биотехнологичните фирми, котирани на борсата, се е увеличил четирикратно (виж графиката), а броят на компаниите в него се е удвоил до 269. Между 2011 г. и 2020 г. парите, които биотехнологичните стартъп компании са събрали при първичните си публични предлагания (IPO) в САЩ, са се увеличили от 4 млрд. долара до 65 млрд. долара. Засега през тази година рисковите капиталисти са вложили повече от 20 млрд. долара във фармацевтични и биотехнологични фирми, което не е много далеч от рекорда за миналата година - 27 млрд. долара.

В момента Кеймбридж е изпълнен с кранове и нови сгради, скучни отвън, но изпълнени с вълнуваща наука отвътре. В съседния Бостън се появяват нови лаборатории около обновеното пристанище. Съобщава се, че цените на лабораторните площи достигат 160 долара на квадратен фут (1 кв. фут = 0.09 кв.м), може би най-скъпите търговски имоти в Америка, които не са на нивото на улицата.

Всички се надпреварват да бъдат следващата Moderna, чиято пазарна капитализация скочи от 5 млрд. до 156 млрд. долара.

Темповете на разширяване на индустрията биха били немислими преди 10 - 15 години, удивлява се Жан-Франсоа Формела от компанията за рисков капитал (VC) Atlas Venture. Бизнеси се появяват отвсякъде, включително по коридора пред офиса на Формела. Flagship Pioneering, компания за VC, която насочва предприемачите от обещаваща идея към бизнес, който може да привлече външни инвеститори, е извела до успех 26 компании от 2013 г. насам. Нейният основател, Нубар Афеян (който е и председател на Moderna), се надява да извежда до десет на година оттук нататък.

Няколко причини за бума

За бума има няколко причини. Тим Хейнс, председател на Abingworth, базиран в Лондон мениджър на активи, фокусиран върху науките за живота, отбелязва, че много инвеститори са били обзети от идеята за "филантропичен капитализъм" - печелене на пари от продукти, които биха могли да бъдат от полза за обществото. Други причини са по-практични. Според изчисленията на Хейнс 64% от лекарствата в късен етап на разработване са създадени от млади биотехнологични компании, изградени около нова технология, а не от големи фармацевтични фирми като Pfizer (които често се обединяват с по-малки биотехнологични компании като BioNTech или ги придобиват, за да подсилят разработването на продукти).

Много от тези технологии сами по себе си са резултат от неотдавнашния напредък в клетъчната и генната терапия, в начините за тяхното доставяне и в установяването за кои пациенти ще има най-голяма полза. Нови пари се вливат във фирми, разработващи лечения за рак, заболявания на имунната система или мозъка и дори инфекциозни заболявания. Всички се надпреварват да бъдат следващата Moderna, чиято пазарна капитализация скочи от 5 млрд. долара, когато стана публична в края на 2018 г., до 156 млрд. долара. Мнозина се надяват да подражават на компанията, като преминат от разработване на терапии към тяхното производство.

Минавайки покрай централата на Moderna, точно до оживената улица Binney Street, е лесно да се пренебрегнат рисковете. Хората с докторска степен по биология и управленски нюх са рядка порода. За разлика от брейнсторминга за разработване на следващото мобилно приложение, науката за живота не може да се прави в Zoom. Много умни идеи никога не се осъществяват. Тези, които се превърнат в терапии, често струват много, което все повече ядосва както демократите, така и републиканците в Конгреса и доведе до призиви за контрол на цените.

Най-голямата опасност е често срещана за стартъп фирмите - могат ли да печелят пари? Само една на всеки шест фирми от биотехнологичния индекс Nasdaq го направи през 2020 г. Останалите пет шести загубиха общо 33 млрд. долара. Vertex, отличник от Binney Street, който се премести в Seaport, Бостън, губеше пари от основаването му през 1989 г. до 2017 г. Moderna реализира печалба през последното тримесечие за пръв път от десетилетие и цената на акциите й се понижи. И все пак имитаторите на компанията могат да се утешат, че биотехнологичните инвеститори са много търпеливи.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар