🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рисков капитал за над 100 млрд. долара се насочва към науките за живота

Инвеститорският интерес към бизнесите в сферата на природните науки расте, след като пандемията ги постави в светлината на прожекторите

Инвеститори на рисков капитал набират рекордно големи средства с цел да бъдат вложени в бизнеси в сферата на биологията и науките за живота. Секторът привлича все повече интерес, след като пандемията го постави във фокуса на събитията.

Тази година повече средства са събрани, за да бъдат насочени както към нови, така и към вече утвърдени компании в сферата на естествените науки, отколкото през цялата 2020 г., която също беше рекордна за инвестициите в тази област. Това от своя страна повишава стойността на специализираните лаборатории, офиси и кампуси, пише Financial Times. В световен план от началото на годината са били привлечени 103 млрд. долара по данни на консултантската компанията в имотния сектор JLL. За сравнение, миналата година сумата е била 96 млрд. долара, а през 2019 г. - 63 млрд. долара.

По-голямата част от инвестирания рисков капитал е съсредоточен в САЩ - около 56 млрд. долара за 2021 г. до момента. Това е над 3 пъти повече от 16-те млрд. долара в Китай, втория най-голям пазар в света според JLL. В Европа сумата е 12.3 млрд. долара, като Великобритания е най-голямата цел на инвеститорите в този регион.

Пазарът във Великобритания

Само между юни и август са били привлечени 1.9 млрд. паунда за инвестиции в британски бизнеси, а с тях общите средства стават 4.25 млрд. паунда в сравнение с 2.8 млрд. през 2020 г. Правителството на Великобритания също застана зад сектора, като заяви плановете си да повиши разходите за научна и развойна дейност за периода до 2027 г. от 15 млрд. паунда на 22 млрд. паунда.

Събраните средства ще дадат силен тласък на растежа в сектора, което ще породи необходимост и от разрастване на материалната база, смята Крис Уолтърс от британското звено на JLL.

Т.нар. Златен триъгълник между Лондон, Оксфорд и Кеймбридж е своеобразен магнит за инвеститорите. От седемте кръга на финансиране за по над 50 млн. паунда, предприети от базирани във Великобритания компании в областта на науките за живота - включително набраните от компанията за медицински технологии CMR Surgical 425 млн. паунда през юни - всички са в този регион.

Благодарение на инвестициите стойността на специализираните лаборатории и кампуси също се повишава. Magdalen College към Оксфордския университет продава дял от Oxford Science Park, очаквайки да получи почти 7 пъти повече от цената, на която е бил купен преди 5 години.

Според Том Мелоус от консултанта в имотния сектор Savills съществува недостиг на пространство. Докато инвеститорите и наемодателите се надпреварват да купуват и развиват имоти в сферата на природните науки, има риск да платят по-висока от реалната цена, тъй като "много от тях нямат опит в тази сфера", предупреди той.

С ограниченото пространство в "Златния триъгълник" и бързия ръст на цените бизнесите вероятно ще обърнат поглед и към други места като Манчестър и Бирмингам, които имат установени пазари в областта и вероятно ще растат, твърди Уолтърс.

Освен инвеститорите на рисков капитал редица други големи играчи също навлизат в сектора. Axa IM Alts, подразделение на френската инвеститорска група Axa Investment Managers, обяви през юли, че планира да похарчи близо 2 млрд. долара за специализирани лаборатории и офиси в Европа. Инвеститорите на частен капитал Blackstone и Brookfield също наскоро повишиха залозите си за сектора.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Риск губи , риск пичели !

    Има ляб в тая работа , особено в областа на дизайнерските вируси ...

    Нередност?
Нов коментар