🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Монбат" очаква една от най-добрите си години през 2021 г.

Компанията отчита двуцифрен ръст на продажбите и EBITDA за деветмесечието

Благодарение на рециклиращата си дивизия групата "Монбат" до голяма степен осигурява основните си суровини, главно олово
Благодарение на рециклиращата си дивизия групата "Монбат" до голяма степен осигурява основните си суровини, главно олово
Благодарение на рециклиращата си дивизия групата "Монбат" до голяма степен осигурява основните си суровини, главно олово    ©  Надежда Чипева
Благодарение на рециклиращата си дивизия групата "Монбат" до голяма степен осигурява основните си суровини, главно олово    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителят на акумулатори "Монбат" увеличава значително резултатите си за първите девет месеца на 2021 г. - както спрямо същия период на миналата година, така и спрямо прогнозите си за тази. Заради рязкото поскъпване на електроенергията и природния газ обаче компанията ревизира надолу предвижданията си за последното тримесечие, макар че като цяло очаква да отчете една от най-добрите си години, стана ясно на годишната среща с инвеститорите.

Публикуваният преди седмица индивидуален отчет на дружеството, който включва само акумулаторния завод в Монтана, също показа двуцифрен ръст на продажбите и почти удвояване на нетната печалба (виж таблицата).

Наваксване

За първите девет месеца на 2021 г. компанията отчита ръст на броя на продадените акумулаторни батерии с 18% и изпреварващо увеличение на приходите от продажбите в дивизията (21%), които достигат близо 117 млн. евро, се разбра на срещата. Печалбата преди лихви, данъци и обезценки (EBITDA) е малко под 18 млн. евро, което е с 27% повече от същия период на миналата година и 26% над резултата през предпандемичната 2019 г. До края на 2021 г. дружеството очаква EBTDA да достигне близо 22 млн. евро, което е с 19% повече от предходната година. Резултатът обаче е също с около 9% под предишната прогноза, като ревизията се дължи на поскъпането на електроенергията и газа.

Въпреки изненадващата енергийна криза обаче резултатите за 2021 г. ще бъдат едни от най-добрите, постигани от "Монбат", ако не и най-добрите, смята изпълнителният директор Виктор Спириев. "Наваксахме това, което изпуснахме през 2020 г., която беше съществено повлияна от ковид, и се върнахме на очакваните нива за ръст", уточни той. За 2022 г. компанията прогнозира увеличение на EBITDA от минимум 5%.

Нова технология

Компанията очаква да има изграден и работещ завод за биполярни батерии в края на 2023 г. или началото на 2024 г., стана ясно още на срещата. Преди две години "Монбат" купи технология за производството им от американската Advanced Battery Concepts и планираше да изгради производствена мощност във Враца. Заради прокурорските акици срещу мажоритарните собственици братя Бобокови обаче проектът беше замразен, а пандемията допълнително забави възобновяването му. Сега обаче той отново е на дневен ред. По думите на Спириев в момента приключват тестовете на последните прототипи и резултатите са много добри. "Тази технология би ни помогнала да намалим съществено оловото в батериите, да имаме по-конкурентна себестойност и да реализираме по-голям марж", каза той и добави, че при тази технология маржовете са около 40% в сравнение с 15% в съществуващото конвенционално производство.

За изпълнението на проекта се обмислят два варианта - да се търси европейско финансиране, тъй като той е свързан с намаляване на въглеродните емисии и кръговата икономика, или привличане на стратегически партньор. Междувременно по думите на Спириев компанията може да започне комерсиализация на новия тип батерии, като използва завода на американския си партньор и така да тества пазара.

Литиево-йонни батерии

От няколко години "Монбат" работи и в областта на литиево-йонните батерии, след като придоби германската EAS Batteries, която разработва такива продукти. Фокусът засега е насочен главно към индустриални приложения (за подводници и кораби), където компанията вече има сертифицирани батерии. Производството обаче е в малък мащаб, като намеренията са да се търси стратегичсеки инвеститор за разширяване, което би осигурило съществена възвращаемост на инвестицията.

В плановете на компанията е и да проучи възможностите за разработване на продукти за съхраняване на енергия. Със сигурност обаче "Монбат" не смята да навлиза в производството на литиево-йонни батерии за автомобили, уточни Спириев.

Енергийна ефективност

Макар че като вертикално интегриран производител, който сам си осгурява голяма част от суровините, "Монбат" е сравнително добре хеджиран срещу поскъпването на енергоносителите, то все пак оказва влияние върху резултатите, посочи Спириев. В опит да ограничи ефекта догодина компанията ще инсталира соларни панели в заводите си в Монтана и Добрич, които използват основно ток, макар че заради ограниченото място те ще покрият едва около 10% от потреблението.

В рециклиращата дивизия на групата пък се работи за намаляване консумацията на газ, който е основното гориво. В момента тече пилотен проект в завода в Сърбия, който се очаква да намали консумацията с около 40%. Ако се докаже като успешен, същият модел ще бъде приложен и в заводите в България и Румъния.

Все още няма коментари
Нов коментар