🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Резултатите на публичните компании се подобряват и те сякаш забравят за кризата

Отчетите на най-ликвидните и големи борсови дружества са добър барометър за случващото се в икономиката на България

Доходността от инвестиции на фондовата борса в България през последната една година е добра
Доходността от инвестиции на фондовата борса в България през последната една година е добра
Доходността от инвестиции на фондовата борса в България през последната една година е добра    ©  Цветелина Белутова
Доходността от инвестиции на фондовата борса в България през последната една година е добра    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ако 2020 г. за бизнеса мина изцяло под знака на ковид удара, то през 2021 г., макар пандемията все още да е тук, лайтмотивът е възстановяването. За голяма част от икономиката е трудно текущо да се измери с какъв темп се случва това - данните идват със закъснения, а отчети ще се видят чак догодина. Финансовите резултати на по-ликвидните и големи публични компании обаче дават заявка, че излизането от кризата е не просто факт, а и се развива с добро темпо. Техните отчети са ценен ранен барометър за това какво се случва в икономиката именно защото по закон те се отчитат най-малко на полугодие, а за повечето това изискване е за всяко тримесечие.

Това естествено се отразява и в ръст на доходността от акциите на публичните компании. Макар да няма пълен синхрон (а на Българската фондова борса още по-малко), тяхното движение отразява резултатите. За последните 12 месеца котировките на повечето компании и съответно и индексите са нагоре, което пък е добра новина само за онези, които инвестират директно на борсата. Покачването на цените носи доходност и за тези, вложили средства във взаимен или пенсионен фонд - а последното се отнася за голяма част от родените след 1959 г., тъй като част от осигуровките им се насочва натам.

Земя и технологии

Челото по ръст на приходите видимо се доминира от технологичните компании и няколко представителя на сектори, които бяха по-силно засегнати от кризата през миналата година. Сега очевидно те се възстановяват, съдейки по отчетите им.

Лидерът по растеж обаче е "Адванс терафонд" - дружество със специална инвестиционна цел, което инвестира приоритетно в земеделска земя и малка част от средствата си в градски парцели. Една част от тях отдава под наем, с друга прави сделки - именно продажбата на земи е причина за големия ръст на приходите на АДСИЦ-а. Според междинния доклад за дейността продадените имоти за полугодието са 12 523 декара. Освен това към 30 юни компанията е договорила продажбата на още 25 839 дка. По закон дружеството трябва да разпредели поне 90% от печалбата си (без преоценките) под формата на дивидент. Това го прави и едно от най-доходоносните дружества сред ликвидните по този показател - по изчисления на "Елана трейдинг" за последните 5 години средната годишна дивидентна доходност на компанията е 5.43%. Отделно поскъпването на акцията за последните 12 месеца е над 65%. За 5 години тя е общо 32.8%, ако е купена в началото на периода и се държи към момента.

Подгласници на "Адванс терафонд" по ръст на приходите са двете най-ликвидни компании на БФБ - "Алтерко" и "Телелинк бизнес сървисис", които са част от своеобразната технологична нова вълна на БФБ. През последната година те са и сред любимците на борсовите инвеститори, а двете компании са и сред най-доходоносните.

"Алтерко" продължава да печели от продажба на мобилни устройства. Детският умен часовник MyKi Watch и устройствата за умен дом Shelly са и в основата на ръста на приходите й за полугодието - първата гама расте с внушителните 4100%, а втората с 66.1%. Компанията има сериозен ръст и на американския пазар. Стратегията на "Алтерко" включва разделяне с телеком бизнеса й и фокусиране върху интернета на нещата (IoT). "Надявам се да затвърдим този голям успех и през втората половина на 2021 г., когато ще направим още една смела крачка напред, лансирайки изцяло нова професионална линия устройства - Shelly Pro. А също така съвсем скоро предстои да представим на пазара новия смарт часовник за деца MyKi 4", коментира при оповестяването на предварителните резултати Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Алтерко".

"Телелинк бизнес сървисис" също ускорява сериозно продажбите си, като България става все по-важен пазар за системния интегратор - компанията се занимава с изграждане на мрежи за телекоми, консултантски услуги в сферата на IT, центрове за данни, информационна сигурност и т.н. Известно забавяне на дейността има на регионалните пазари, но то е компенсирано от местния.

Растеж по вода

Със сериозен растеж е "Индустриален холдинг България". Бившият приватизационен фонд управлява основно дружества в корабостроенето ("Булярд"), морския транспорт и пристанищната дейност, а с малка част е машиностроенето. Именно възстановяването на икономиките и пускането на водния транспорт водят до бум в приходите и печалбата, след като година по-рано имаше загуба. От ръководството посочват, че приходите от чартиране на кораби са нараснали вследствие на значителното покачване на фрахтовите нива, достигайки най-високите си нива за последните 10 години. Увеличението на приходите в сектор морски транспорт е с цели 77%, става ясно още от отчета.

И ако морето успява да изтласне холдинга над кризата, то туристическото дружество "Албена" продължава да се бори с вълните й. Компанията успява да увеличи леко приходите си и да свие консолидираната загуба, като трябва да се отчете, че второто тримесечие обхваща малък дял от активния летен сезон.

Резултатите обаче не са движени само от възстановяване от ниска база - някои от печелившите сектори от пандемията през 2020 г. също успяват да запазят ритъма. Например бумът в онлайн поръчките остава в основата на ръста при куриерската компания "Спиди".

Машините увеличават оборотите

В зоната на растежа се завръщат и големи индустриални и машиностроителни компании. През миналата година те бяха и сред най-ударените от спирането на икономиките, което сви при някои сериозно, при други по-слабо резултатите им.

При машиностроителните компании е производителят на радиатори "Корадо България", която е част от чешката група "Корадо". Тук обаче ръстът в цените на суровините удря печалбата и тя се свива. Ръст на приходите и на нетния финансов резултат има при "М+С хидравлик" и ХЕС, които са част от "Стара планина холд". Резонно това се отразява и на приходите на цялата група - с над 30% растеж, но и бум в печалбата. Това е добра новина за инвеститорите, тъй като "Стара планина" има една от най-последователните дивидентни политики сред публичните компании. Освен двете й ключови дружества в структурата й ръст отчита и производителят на акумулатори "Елхим Искра" - с близо 31% за полугодието.

В сектора е и "Монбат" - след забавянето през полугодието на 2020 г. сега производителят на батерии реализира идентичен ръст - 30.5%. Това е може би сред компаниите с най-голям дял на износа в продажбите й - 95%. Основната част от приходите (около 150 млн. лв.) идват от продажбите на оловно-киселинни акумулатори, следвани от рециклиращия бизнес. Със своите рециклиращи мощности компанията до голяма степен успява да ограничи ефекта от промените в цените на оловото, което формира около 70% от себестойността на продукцията. Продължават да растат продажбите и на литиево-йонни батерии, които "Монбат" произвежда в завода си в Германия, те достигат близо 2 млн. лв. спрямо малко под 650 хил. лв. година по-рано. Печалбата за периода почти се утроява, а цената на акцията на компанията се е удвоила за последните 12 месеца, за което обаче допринася и поразсейването на облаците от съдебни неволи около мажоритарните й собственици.

При големите индустриални компании и основни износители с почти една трета расте и "Алкомет". От ръководството дори определят периода като един от най-успешните по отношение на продажбите. "Търсенето на алуминиеви пресови продукти на европейския пазар през отчетния период продължава да е във възходящ тренд. Потреблението на метали, в това число и на алуминий и алуминиеви изделия, в световен мащаб е завишено", казват от ръководството в междинния доклад за дейността.

С най-голяма печалба сред големите компании е "Софарма" - тя расте с 80%. Освен на ръста в продажбите това се дължи и позитивно влияние на намалените финансови разходи в резултат на загуби от курсови разлики, както и отчетените през текущия период печалби от асоциирани дружества, посочват от компанията в доклада за дейността.

В оставащите месеци до края на годината повечето компании очакват позитивен тренд за финансовите им резултати. Разбира се, с вечната уговорка за рисковете, които все още носи ковид-19 за забавяне на икономиките.

Все още няма коментари
Нов коментар