🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Куминяно фрут" и ОМК спечелиха безплатна дигитализация от "Шнайдер електрик"

В конкурса "Стартирай 4.0" са участвали над 30 компании

Заводът на "Шнайдер електрик" в Пловдив е една от двете умни фабрики на групата в Европа
Заводът на "Шнайдер електрик" в Пловдив е една от двете умни фабрики на групата в Европа
Заводът на "Шнайдер електрик" в Пловдив е една от двете умни фабрики на групата в Европа    ©  Цветелина Белутова
Заводът на "Шнайдер електрик" в Пловдив е една от двете умни фабрики на групата в Европа    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Фабриката за преработка на череши "Куминяно фрут" и "Обединена млечна компания" (ОМК) ще бъдат дигитализирани безплатно, след като бяха избрани за победители в конкурса "Стартирай 4.0", организиран от "Шнайдер електрик България". Те ще получат лицензи за три дигитални приложения на Schneider Electric, обединени в обща архитектура, и интеграция на проектите. Допълнителна награда - смарт видеорешението Mobitix, се предоставя на производителя на ароматизатори "Дзобеле България" от "Коника Минолта". В конкурса, който започна в началото на май, са участвали над 30 компании. От "Шнайдер електрик" обаче отчитат, че много малка част от фирмите в България са подготвени да дигитализират производствата си.

Наградите

Конкурсът "Стартирай 4.0" е първата подобна инициатива за въвеждане на цифрови технологии в индустриални предприятия в България. Кандидатстването беше отворено за компании, които имат производство в страната на продукти за крайно потребление. До участие се допускаха както фирми с българска, така и с чужда собственост, без значение за кой пазар работят.

Двамата победители - "Куминяно фрут" и ОМК, ще получат архитектура, която включва приложенията Machine Advisor, Augmented Operator Advisor и Machine SCADA Expert на групата Schneider Electric. Приложенията ще опростят работните процеси, ще дадат ценни данни за машините, с които се оперира в производството, и ще подобрят цялостния начин на работа, казаха от "Шнайдер електрик" и добавиха, че всички компании, подали окончателна кандидатура за конкурса, ще имат преференциални условия за приложения за дигитализация в индустрията.

Неподготвени

Като цяло промишлените предприятия в България не са подготвени за цифровата трансформация, показват наблюденията на "Шнайдер електрик". "Дигитализaцията става възможна, когато преди нея всички процеси са ясни, структурирани и опростени или са разбити на отделни операции. В рамките на конкурса стана ясно, че при голяма част от предприятията у нас тези няколко стъпки все още не са направени", коментира в прессъобщение Мария Топчийска, директор на умната фабрика на "Шнайдер електрик" в Пловдив.

Според члена на журито Йонко Чуклев от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA), която беше партньор на инициативата, в България има принципен интерес към дигитализацията, но предприятията често мислят на парче, а не за въвеждане на цялостни решения. "Едва 10% от компаниите са готови да дигитализират производствата си сега, а всяка загуба на време в тази посока е свързана с потенциална загуба и на пазарни позиции, защото компаниите в региона на Централна и Източна Европа вече често имплементират именно цялостни решения", посочи той.

От "Шнайдер електрик" казаха, че вероятно ще има и следващ конкурс, тъй като българската индустрия има нужда от консултации и повече знание за възможностите на дигитализацията. "Обмисляме второ издание, в което по-детайлно да повдигнем и темата за Електрическа енергия 4.0 - комбинацията от класическите системи за електроразпределение и дигитални решения за още по-надеждно и ефективно ползване на енергията", каза Христо Николов, продуктов мениждър "Индустриална автоматизация" в компанията и автор на идеята за "Стартирай 4.0".