🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Френско включване с инвестиция в завод от 60 млн. евро в Пловдив

Schneider Electric ще вдигне производството с 30% в дигитализираната си българска фабрика

Получените от поддоставчиците компоненти се асемблират в базата на "Шнайдер електрик" в Радиново, където минават и тестове за качество
Получените от поддоставчиците компоненти се асемблират в базата на "Шнайдер електрик" в Радиново, където минават и тестове за качество
Получените от поддоставчиците компоненти се асемблират в базата на "Шнайдер електрик" в Радиново, където минават и тестове за качество    ©  Димитър Марков
Получените от поддоставчиците компоненти се асемблират в базата на "Шнайдер електрик" в Радиново, където минават и тестове за качество    ©  Димитър Марков
Темата накратко
  • Schneider Electric вдига производството на прекъсвачи с 30% с инвестиция 60 млн. евро.
  • Фабриките ще се топлят и охлаждат през нова геотермална централа на площадката.
  • В завода до Пловдив от догодина ще работят близо 1000 служители, макар производството да е силно автоматизирано.

Инвестициите над 100 млн. лв. в български заводи са изключение, но точно такъв е планът на френската Schneider Electric за пловдивската й фабрика. Тя ще увеличи с 30% капацитета си за производство на автоматични прекъсвачи. Изграждането на ново крило на "Шнайдер електрик България" се очаква да приключи след около година и ще даде възможност на компанията да посрещне увеличеното търсене и растящите поръчки.

Сумата на инвестицията в проекта е значителна - през юни от компанията обявиха, че тя е на стойност 60 млн. евро. Това е близо три пъти повече от вложените 22 млн. евро в първия завод преди 15 години. Както и съществуващото предприятие, така и новата база ще работи като умна фабрика, където голяма част от процесите са дигитализирани.

Успоредно с това френската компания започва и новаторски енергиен проект. Във фабриката ще бъде изградена геотермална централа за отопление и охлаждане, която е първата такава индустриална инсталация в страната. А ползите от нея са сигурни на фона на поскъпващите енергийни ресурси.

Още прекъсвачи

Официално на 12 септември ще бъде направена първата копка по разширението на "Шнайдер електрик България". Проектът ще добави 3 хил. кв.м към производствената база на компанията в Пловдив и три поточни линии за автоматични прекъсвачи, което ще повиши производствените възможности с около 30%. Сега заводът произвежда над 40 млн. прекъсвача годишно.

Подобно на съществуващия завод, новото крило също ще оперира като умна фабрика. "Само две години след като получихме международния сертификат за Smart Factory, успяхме да увеличим още автоматизираните ни системи, като вече над 70% от процесите в завода са автоматизирани. С разширението и новите три производствени линии този процент ще продължи да нараства", коментира в официалното съобщение за проекта Мария Топчийска, изпълнителен директор на "Шнайдер електрик България".

Хилядният служител

Разширението на производствения център ще доведе и до увеличаване на наетите от компанията. Планът на "Шнайдер електрик България" е да добави 100 души до 2023 г. По този начин заетите в компанията ще станат близо 1000 души.

Всички нови попълнения в компанията преминават през първоначален обучителен курс и започват работа на производствените линии, които все още изискват изцяло ръчно сглобяване на прекъсвачите. Прогресът на новите работещи се наблюдава и анализира, а показалите достатъчно потенциал получават допълнително обучение, за да могат да продължат своето развитие на автоматизираните линии.

"Изискванията за дигиталните умения се повишават всяка година. Затова ние инвестираме ресурси в обучение за поддържане и надграждане на тези умения. Целта на автоматизацията е да се улесни човешката дейност, като трудът става по-дигитален и същевременно се увеличава производителността. Преди фокусът беше върху ръчното сглобяване, а сега той е по-скоро свързан с анализ на работата на машината. Този процес постоянно се променя и еволюира. Разполагаме с много устройства, които могат да улеснят ежедневните ни работни дейности, но първо трябва да се научим как да ги използваме ефективно", уточнява Мартин Гънчевски, мениджър по здраве, безопасност, околна среда, енергийна ефективност и сграден фонд за "Шнайдер електрик България".

Какво е умна фабрика

Умна фабрика е тази, която има високо ниво на автоматизация и дигитализация. Самата титла се получава след външна оценка на експертен одит, базиран на няколко фактора. Първият от тях е възможността и познанията на персонала да работи с дигитални платформи в административните и оперативните дейности. Вторият фактор е до каква степен самите процеси вътре във фабриката предразполагат да бъдат дигитализирани и са успешно дигитализирани. Последният е зрелостта на дигиталните решения, приложени в процеса на автоматизация на компанията - дали се движат наравно с индустрията, или са иновативни.

Как работи

Умната фабрика на "Шнайдер електрик" позволява високо ниво на оптимизация. Това най-вече се изразява в автоматизацията на всички процеси - от административни до производствени и поддръжка, като е минимализирана нуждата от директно човешко присъствие на място. Това прави възможно повечето дейности да бъдат управлявани и от вкъщи.

Един от проектите, който е на фокус в следващите месеци, е консумацията на енергия - електрическа и сгъстен въздух. Целта е да постигнем възможно най-ниско ниво на консумация, като идентифицираме потреблението - машина по машина, и сведем до минимум времето, в което те работят, без да произвеждат.

Мартин Гънчевски
Мартин Гънчевски

мениджър по здраве, безопасност, околна среда, енергийна ефективност и сграден фонд за "Шнайдер електрик България"

Единствените производствени линии за прекъсвачи, които не са автоматизирани, са тези за френския пазар, където има специфични изисквания и за който фабриката край Пловдив е единственият производител. Те са все още изцяло ръчни, но в момента според мениджъра по енергийна ефективност текат и процеси по търсене на начин за тяхното автоматизиране.

Процесът на производство е разделен на няколко отделни сегмента. Първият е приемането на всички отделни суровини и обработката им в отделни части. Тази работа се извършва от роботни кабини, а операциите се надзирават от работници, които следят за евентуални грешки в техните системи - средно по един оператор наблюдава около три такива робота. Тези части се изпращат на подизпълнители в България, които ги сглобяват в по-сложни компоненти и изпращат обратно в "Шнайдер електрик България". Последният етап на приготовление е финалното асемблиране на прекъсвачите и тяхното тестване за качество в по-големите автоматични поточни линии, които отново имат по поне един оператор, наблюдаващ за правилното протичане на процеса.

Енергия от Земята

Компанията предвижда инвестиция и в нов източник на отопление и охлаждане - геотермална инсталация. Проектът вече е планиран и неговото изпълнение ще бъде извършено от българската компания "Ре енерджи инженеринг". В момента изграждането на инсталацията е единствено зависимо от доставките на части за съоръжението, които се очакват да дойдат от Швеция и да са налични към декември тази година. Така инсталацията би трябвало да е готова до средата на 2023 г. От компанията все още предпочитат да не обявяват размера на инвестиция в проекта, но според тях, като се имат предвид покачващите се цени и несигурни доставки на енергоизточници, той е с много добра възвращаемост.

"Предвижда се изграждането на геотермална система със сондажи от "сух" затворен тип, т.е. в системата ще циркулира флуид, който ще се загрява от температурата на Земята. С помощта на термопомпени агрегати топлината ще се използва за отопление през зимата и охлаждане през лятото. При активно охлаждане топлината на кондензация може да се насочи към производството на битова гореща вода и по този начин ще се постигне над 70% икономия на електрическа енергия", обясни Гънчевски.

От "Шнайдер електрик България" предвиждат да използват системата за регулация на температурата в предприятието и очакват чрез нея да могат да осигурят една постоянна температура в помещения от 18 - 25 градуса през цялата година. Това означава, че инсталацията ще може да се използва през зимата за отопление, а през лятото за охлаждане. Изграждането на геотермалната централа, която ще заема 3 декара от рекултивирана земя за строеж от площадката на компанията, ще позволи и обновяването на съществуващите отоплителни инсталации, които са от 2006 г. и за които Гънчевски казва, че вече трудно се намират части за поддръжка. Новата геотермална система освен това обещава да е много по-ефективна - коефициентът й на ефективност ще е от порядъка на 4-5, което означава, че за всеки 1 кВтч използвана енергия тя ще отдава 4-5 кВтч топлина. За сравнение - сегашната инсталация има коефициент на ефективност 0.8.

Чисто и с местни партньори

Проектът ще подпомогне и усилията на "Шнайдер електрик България" производството да премине изцяло към въглеродна неутралност до 2030 г. Такъв е планът и на цялата група.

Целта за въглеродна неутралност не се ограничава само до френския концерн и производствения център в Пловдив, а включва и съдействие на всички доставчици и поддоставчици, така че да могат да достигнат енергийна неутралност или да намалят своя въглероден отпечатък наполовина до 2025 г. Гънчевски уточнява, че съвети в оптимизацията на енергийната ефективност са активно търсени от техните партньори, а и от други компании в страната, тъй като особено в последните две години все повече в региона се осъзнава цената на енергията и неефективното й потребление. Въпреки това Гънчевски подчертава, че това не е бърз и лесен процес, а изисква събирането на множество данни и тяхната обработка и разбиране.

Компанията

Френската група Schneider Electric създава местното дружество "Шнайдер електрик България" през 1998 г., а по-късно - през 2007 г., компанията открива и завода си в Радиново край Пловдив.

През 2019 г. пловдивският завод стана втората умна фабрика в Европа и единственият демонстрационен център на групата за общо 14 държави в Източна Европа.

Българското дружество на групата отбелязва плавен растеж на приходите през годините, като през 2021 г. оборотът му нараства със 17% и надвишава 252 млн. лв. С това компанията се нарежда сред най-големите в сектора на машините и оборудването в класацията на "Капитал", като заема 17-о място. По данни от АПИС към юни тази година в "Шнайдер електрик България" работят 880 души.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hasmokar avatar :-|
    hasmokar

    Обречена инвестиция, Турция има в пъти по-евтини суровини и раб.ръка .

    Нередност?
  • 2
    veli7820 avatar :-P
    veli7820

    До коментар [#1] от "hasmokar"

    Щатите и Европа като им ограничат износа с мита ще продават само на Путлер!

    Нередност?
Нов коментар