🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Две предприятия ще бъдат дигитализирани безплатно в конкурса "Стартирай 4.0"

Наградата се предоставя от "Шнайдер електрик", а записването за участие е до 15 юни

Заводът на Schneider Electric в Пловдив е втората умна фабрика в рамките на групата в Европа след Франция.
Заводът на Schneider Electric в Пловдив е втората умна фабрика в рамките на групата в Европа след Франция.
Заводът на Schneider Electric в Пловдив е втората умна фабрика в рамките на групата в Европа след Франция.    ©  Цветелина Белутова
Заводът на Schneider Electric в Пловдив е втората умна фабрика в рамките на групата в Европа след Франция.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две предприятия ще бъдат дигитализирани безплатно като част от инициатива на "Шнайдер електрик България". Те ще бъдат избрани в конкурса "Стартирай 4.0", записването за който тече до 15 юни. Наградата включва безплатни лицензи за три дигитални приложения на Schneider Electric, обединени в обща архитектура, както и цялостна интеграция на проекта, казаха от компанията. Инициативата се организира в партньорство с Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA), "Либхер хаусгерете Марица" и Mondelez International чрез фабриката й в Своге, които ще бъдат част от журито и ще предоставят менторство на участниците.

Конкурсът

В конкурса могат да участват всички предприятия, които произвеждат продукти за крайно потребление на територията на България. Те могат да са собственост на международни компании или да са изцяло местни, да продават на българския пазар или зад граница, уточниха от "Шнайдер електрик".

Процедурата ще протече на два етапа. До 15 юни кандидатите трябва да заявят участие, като след това ще се проведат менторски консултации с тях. Това ще им помогне да разработят и уточнят проектите си, които пък трябва да се предадат за оценка до 30 юли. В края на май се предвижда да има виртуално събитие, на което ще бъдат представени в детайли наградата и съставът на журито.

Засега е ясно, че от страна на "Шнайдер електрик" в журито ще участва директорът на завода в Пловдив Мария Топчийска, а не представител на търговската организация. "Тя управлява умната ни фабрика у нас и има точно нужния производствен опит. Партньорите ни също ще излъчат хора, които са на първа линия в индустрията, защото дигиталната трансформация се прави точно на първа линия", посочва Радослав Кошков, управител на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово, в прессъобщението.

Наградата

Като победители в конкурса ще бъдат определени две предприятия, които ще получат безплатни лицензи за приложенията на Schneider Electric. Пример за възможностите, които те дават, е поддръжката с приложението Augmented Operator Advisor, което работи с добавена реалност. "То е внедрено в нашия завод и при нас вече не се съхранява никаква хартиена документация за диагностики и проверки на машините. Всичко е в удобен електронен архив и се намира безпроблемно - документацията винаги е правилната за текущата машина и е винаги с актуален статус. Това многократно скъсява времето, в което персоналът е ангажиран с тази дейност", уточниха от "Шнайдер електрик" за "Капитал". Други приложения в архитектурата дават данни за оперативния статус на машините, производителността и др.

От предприятията не се изисква да разполагат с някакъв специализиран софтуер за събиране на данни, тъй като ще получат готово за внедряване решение. Това, което ще трябва да осигурят, е персонал, който да участва в процеса по внедряване и да бъде обучен за работа по новия начин. "Част от политиката ни при нови инсталации е да правим пълни обучения, докато ползвателите станат автономни", казаха от компанията.

Инвестицията в подобно решение, което победителите ще получат безплатно, е различна в зависимост от мащаба на предприятието и конкретиката на всеки проект. "По-важното в случая е, че тези внедрявания имат бърза възвращаемост. Предприятията ще се убедят сами колко бързо след интеграцията ще усетят реалните ползи", добавиха от "Шнайдер електрик".

Все още няма коментари
Нов коментар