Скъпата енергия е увеличила разходите на "Златна Панега цимент" с 40%

Компанията планира да инвестира около 140 млн. евро в завода до 2030 г.

Компанията отчита по-слаби резултати за 2020 г., но предвид трудната ситуация оценява годината като силна
Компанията отчита по-слаби резултати за 2020 г., но предвид трудната ситуация оценява годината като силна
Компанията отчита по-слаби резултати за 2020 г., но предвид трудната ситуация оценява годината като силна    ©  Titan
Компанията отчита по-слаби резултати за 2020 г., но предвид трудната ситуация оценява годината като силна    ©  Titan
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Свитото строителство покрай пандемията е намалило потреблението на цимент в България, което е довело и до по-слаби финансови резултати на производителите. На фона на тези условия от "Златна Панега цимент" отчитат силна година като цяло, макар че приходите намаляват с 3%. Това стана ясно на пресконференция, на която беше представен интегрираният годишен доклад на компанията за 2020 г.

По-високите цени на енергията обаче са повишили разходите с 40% досега, а възможностите поскъпването да бъде прехвърлено към клиентите са ограничени от конкурентния внос на цимент от Турция. Очакванията са цените да се нормализират през втората половина на 2022 г. От "Златна Панега цимент" предвиждат да ускорят инвестициите в завода, като до 2030 г. ще бъдат вложени около 140 млн. евро, с което компанията ще постигне целите си за намаляване на въглеродните емисии и ще повиши ефективността на производството.

Свит пазар

През 2020 г. потреблението на цимент в България е намаляло с около 2.5% спрямо 2019 г. по данни на "Златна Панега цимент", която е част от гръцката група Titan. Несигурността около ковид е довела до замръзване на строителството през второто тримесечие на миналата година, като особено засегнати за били туризмът и нежилищното строителство (офиси, складове, промишлени сгради), докато жилищното строителство е продължило да се развива добре. "По-големите инфраструктурни проекти обаче започнаха по-късно през годината и през 2021 г. не напредват толкова бързо, колкото би ни се искало", коментира изпълнителният директор на "Златна Панега цимент" Адамантиос Францис. Покрай пандемията компанията е направила и допълнителни разходи, като за различни мерки срещу ковид са били отделени близо 400 хил. лв., включително още автобуси за работниците, за да се осигури достатъчна дистанция и покриване на разходите за служителите, използващи собствен транспорт. В предприятието работят 260 души. Дружеството отчита по-слаби резултати за 2020 г. (виж таблицата), но предвид ситуацията оценява годината като силна. Средата обаче остава проблемна и през 2021 г. "Ковид още е тук, икономическата ситуация не се подобрява толкова бързо, колкото очаквахме, а някои държави изпитват сериозни затруднения", каза Францис.

Ефектът на енергийните цени

Допълнителни трудности идват от поскъпналите енергоносители, които формират голяма част от разходите на дружеството. По думите на Францис от 2020 г. досега електричеството и въглищата са поскъпнали повече от два пъти, нараснали са цените и на горивото за транспорт. Като цяло променливите разходи на компанията са се увеличили с 40%. "Надяваме се, че през втората половина на 2022 г. цените ще достигнат по-разумни нива", каза той, но добави, че очаква следващата година да е трудна като тази.

В същото време повишените разходи трудно се пренасят към клиентите, тъй като от години целият сектор страда от конкурентния внос от Турция. По думите на Францис причината за ниските цени на вноса не е по-ефективното производство в Турция, а субсидиите, които дава държавата. "В същото време производителите на цимент там не са изправени пред необходимостта да спазват европейското законодателство. Това се нарича "изтичане на въглерод" и трябва да кажа, че България е много по-уязвима от другите европейски страни", добави той. Компанията не е увеличавала цените си от 10 години, но заради значителното повишение на разходите сега е прехвърлила 60% от ръста към клиентите.

Инвестиции

От влизането си в България през 2004 г., когато купи циментовия завод в Златна Панега от Heidelberg Cement, групата Titan е инвестирала 139 млн. евро (над 270 млн. лв.). Приблизително още толкова ще бъдат вложени до 2030 г. в декарбонизация и подобряване на ефективността на производството. "Трябва да ускорим темповете на инвестиции, за да постигнем целите за емисии в срока, който сме си поставили", каза Францис. Само през миналата година компанията е намалила специфичните си емисии въглероден диоксид с 4% чрез оползотворяване на отпадъци от други промишлени предприятия в страната. Алтернативните горива формират една трета от горивния микс на завода.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1

    .."Titan е инвестирала 139 млн. евро (над 270 млн. лв.). Приблизително още толкова ще бъдат вложени до 2030 г. в декарбонизация .."
    --------------------
    Toва е бъдещето!

    Нередност?
  • 2
    ivj40646658 avatar :-|
    ivj40646658
    • - 2
    • + 1

    Ето как членството в ЕС прави българската икономика неконкурентоспособна.

    Нередност?
Нов коментар