Пловдив хвърли ръкавицата на Азия с нов завод за 16 млн. лв.

"ППС мануфакчъринг" прави първата фабрика за нитрилни ръкавици в Европа

В новата пловдивска фабрика ще могат да се произвеждат по 32 хил. ръкавици на час, 24 часа на ден, 27 дена в месеца
В новата пловдивска фабрика ще могат да се произвеждат по 32 хил. ръкавици на час, 24 часа на ден, 27 дена в месеца
В новата пловдивска фабрика ще могат да се произвеждат по 32 хил. ръкавици на час, 24 часа на ден, 27 дена в месеца    ©  ППС мануфакчъринг
В новата пловдивска фабрика ще могат да се произвеждат по 32 хил. ръкавици на час, 24 часа на ден, 27 дена в месеца    ©  ППС мануфакчъринг
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Българската "ППС мануфакчъринг" отваря първия в Европа завод за нитрилни ръкавици.
  • Инвестицията дотук е 16 млн. лв., предвижда се разширяване на производството до 2024 г.
  • Чрез германско дружество компанията участва и в разработката на биоразградим вариант на продукта.

Ковид пандемията доведе до голямо търсене на медицински изделия за еднократна употреба, а глобалните проблеми по веригите за доставки показаха, че Европа не може да разчита само на Азия за редица от продуктите си. Недостигът обаче провокира група пловдивски предприемачи, които от проблема създадоха бизнес. Така година след като се роди идеята, в града предстои да отвори първият в Европа завод за нитрилни ръкавици (от еластичен материал от синтетичен каучук). Проектът е на "ППС мануфакчъринг" (PPS), зад която стоят хора от екипа на производителя на медицинска електроника "БТЛ индъстрийз", а към тях по-късно се присъединява и пловдивски партньор.

Инвестицията до този момент е 16 млн. лв., но компанията вече предвижда и увеличаване на капацитета за още 8-10 млн. лв. до 2024 г. Производството ще започне на 21 юли и ще са ангажирани 50 служители, а с разширяването броят им ще достигне 100.

Към продукта на компанията вече има интерес от клиенти в България, Румъния, Гърция, Хърватия, Словения, Германия, Франция и Унгария. Част от стратегията на PPS ще е да поддържа големи складови наличности, което ще позволи бързи доставки. Допълнителен бонус за клиентите в Европа ще бъде и възможността да заявяват по-малки количества. "До този момент за доставка от Азия те трябва да поръчват цели контейнери", казва генералният мениджър на PPS Георги Петков.

Странната помощ от държавата

Макар и не по начина, по който бизнесът би очаквал, държавата също е помогнала за новото производство. "В началото на 2020 г. от правителството се свързаха с нас и ни помолиха за помощ с ковид кризата", разказва Петков, който е и изпълнителен директор на "БТЛ индъстрийз". Тогава компанията, която по принцип прави апарати за физиотерапия, кардиология и естетична медицина, много бързо започна производство на маски с висока защита и респиратори. По ирония на съдбата продуктите не са били потърсени или пожелани, но компанията все пак е успяла да намери пазар за тях в Европа.

Молбата на правителството обаче ражда и новата идея. "От там на мен и моите партньори ни хрумна, че има нужда от нитрилни ръкавици, а няма такова производство в Европа", коментира Петков. По думите му засега има само компании, които внасят, преопаковат и правят качествен контрол на готови продукти, но завод тепърва се изгражда във Франция и ще отвори чак догодина. Така като отделен проект заедно с партньорите си Димитър Стамов и Антон Петров през 2021 г. Петков основава PPS. В момента в компанията Стамов изпълнява ролята на директор продажби, маркетинг и бизнес развитие, а Петров заема позицията на изпълнителен директор.

Инвестицията (не)възможна

Още когато се появява идеята, тримата се захващат с това да дефинират какво точно ще представлява PPS и започват активно да търсят финансиране за проекта. Първоначално те срещат нерешимост от страна на инвеститорите, тъй като липсва познание за продукта и производството е непознато на стария континент, което го прави рисково.

В крайна сметка обаче те все пак успяват да намерят хора и организации, които виждат финансовия потенциал на проекта. Така няколко месеца по-късно като акционер в "ППС мануфакчъринг" с 66% от капитала влиза пловдивската компания "Аспикор". Тя се притежава от строителния предприемач Петко Кисьов, който е изграждал няколко жилищни комплекса в Пловдив и хотели по Черноморието.

"Забавното е, че след като първоначално едва успявахме да намерим заинтересовани инвеститори, накрая се случи така, че даже се наложи ние да избираме кой ни допада. Спряхме се на сегашния ни партньор, понеже неговият поглед върху бизнеса пасва перфектно на нашия", коментира Петков. Средства за проекта са осигурени и от Фонда за градско развитие чрез Обединена българска банка, които предоставят общо 12 млн. лв. по три договора за финансиране.

Дългият път към България

Сградата, където ще се произвеждат ръкавиците на PPS, е огромна по размери. Причината е, че тя побира машина, която е висока шест етажа и дълга над 140 метра. Този производствен бегемот е стандартен за индустрията, но е новост в своята сложност и опериране за страната. Всички нитрилни ръкавици, които се произвеждат в този момент в Югоизточна Азия, се правят именно на такива машини. Капацитетът й е около 32 хил. ръкавици на час.

Самата логистика по превозване и сглобяване на машината е отнела сравнително дълго време поради факта, че те се произвеждат единствено от една компания в Малайзия. Друг основен проблем, който е забавил процеса, е кризата в мрежата на доставките, като от Азия е трябвало да пристигнат над 40 броя 40-футови контейнера. Заради транспортните проблеми е имало ситуации, в които от PPS са получавали части, които им трябват чак към края, по-рано. Все пак след всички премеждия сглобяването на цялото съоръжение започва през януари и отнема няколко месеца, но не и без чужда помощ.

"Тези машини не са типични за нас тук и нямаме експертиза как да ги изграждаме и поддържаме. За целта от малайзийската компания ни изпратиха 8 човека, които да помогнат за сглобяването и да обучат нашия персонал, за да можем да я поддържаме", споделя Петков.

От PPS осъзнават, че ще им трябва допълнителна експертиза и затова една от най-важните инвестиции, които правят, е в персонала. Поради факта, че тази технология и методика на работа са нови за страната, от компанията решават, че най-добре би било да наемат хора с опит, и то от Малайзия. За целта те започват задълбочено и трудоемко търсене на персонал дистанционно, като набирането на хора става изцяло чрез онлайн интервюта, а главният източник на търсене е LinkedIn.

Упражнението е успешно в крайна сметка и те успяват да наемат 4-ма експерти, които отговарят на техните нужди и фирмена философия. Трима от тях ще работят и живеят в България - производствен инженер, химик и началник на R&D и експерт по смесването. Четвъртият е консултант, който ще работи по няколко месеца в годината с компанията.

Търси се суровина

Сега, когато оборудването и експертизата вече са внесени от далечна Азия, остава един основен ресурс, от който компанията все още зависи - така нареченият изкуствен каучук, който е дериват на петрола. В момента той представлява 90% от цялата смес за ръкавици и се доставя изцяло от Южна Корея директно за пловдивската компания. Това все пак крие известна несигурност поради глобалните проблеми с веригите за доставки. Затова от PPS вече са започнали да търсят и алтернативни доставчици в региона и страната.

В стремежа си да си осигурят суровинно разнообразие те започват и друго начинание - разработването на биоразградими ръкавици. За целта от пловдивската компания заедно с научно приложни организации в Германия и други европейски страни са учредили германското дружество PPS Innovation GmbH. Главната му задача ще бъде да преобрази жизнения цикъл на нитрилните ръкавици - от производството на изходния материал от екологични суровини, през енергийната и ресурсната ефективност, до пълното органично рециклиране на ръкавиците в депата за отпадъци. Това ще направи продукта изцяло устойчив и ще елиминира замърсяванията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lucy_2000bg avatar :-|
    lucy_2000bg
    • + 2

    От Фирма Алдена приветстваме колегите! Ако си коректен и предлагаш качествен продукт, винаги ще има място за теб в сектора.

    Нередност?
  • 2
    ijq1600688760685911 avatar :-|
    Krasimir Velikov

    Всичко звучи прекрасно - успех на начинанието!
    Една забележка към автора - думата е ЕКСПЕРТНОСТ, а не експертиза.

    Нередност?
Нов коментар