🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайският дъмпинг и инфлацията затвориха младата фабрика за ръкавици ППС

Пловдивският завод отвори юли 2022 г. и затвори ноември, а сега е в процедура по фалит

Официалното отваряне на поточната линия се състоя в началото на август и трябваше да произвежда 32 хил. ръкавици на час, 24 часа на ден, 27 дена в месеца
Официалното отваряне на поточната линия се състоя в началото на август и трябваше да произвежда 32 хил. ръкавици на час, 24 часа на ден, 27 дена в месеца
Официалното отваряне на поточната линия се състоя в началото на август и трябваше да произвежда 32 хил. ръкавици на час, 24 часа на ден, 27 дена в месеца    ©  Антон Чепилски
Официалното отваряне на поточната линия се състоя в началото на август и трябваше да произвежда 32 хил. ръкавици на час, 24 часа на ден, 27 дена в месеца    ©  Антон Чепилски
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Дъмпинг от Китай на три пъти по-ниски цени прави непродаваемо българското производство.
  • Бавната и скъпа доставка на поточната линия допринасят за затварянето на "ППС мануфакчъринг".
  • Други фактори са поскъпването на суровините, енергията, труда.

"И най-добрият план не оцелява при срещата с врага", гласи една стара военна максима. Това се оказа истина за първата по рода си фабрика за нитрилни ръкавици в Европа "ППС мануфакчъринг" в Пловдив, която започна производство в края на юли 2022 г., но само три месеца по-късно бе принудена да затвори. Главна причина - дъмпинг от Китай. А резултатът - иск за несъстоятелност от ръководството на предприятието.

Идеята за производството на нитрилни ръкавици в града се роди в пика на ковид-19, когато имаше недостиг на този и други подобни медицински артикули и компании от широк спектър бяха търсени за помощ от страна на правителството. В тази ситуация Георги Петков, тогава управител на пловдивския производител на медицинска електроника "БТЛ индъстрийз" (БТЛ), заедно със своите партньори Антон Петров и Димитър Стамов, които също са бивши служители в БТЛ, започна да планира производствена база в страната, а целта ѝ беше да предложи алтернатива на доминирания от Азия пазар. По този начин Европа щеше да се сдобие с производство по-близко до крайния потребител и да има гъвкавостта да се справи при поява на нова подобна пандемична криза в бъдеще.

Инвестицията в "ППС мануфакчъринг" от 15 млн. лв. включваше 2.5 млн. лв. частна инвестиция, от които 2 млн. лв. от "Аспикор" (на строителния предприемач Петко Кисьов) и 500 хил. лв. от "ППС холдинг", която се държи от Георги Петков, Димитър Стаматов и Антон Петров, както и 12.5 млн. лв. банково финансиране от ОББ и Фонда за устойчиво градско развитие. С тази сума се очакваше да бъдат покрити разходите за поточна линия с производствен капацитет 32 хил. ръкавици на час, а след това на по-късен етап да бъде добавена още една такава за допълнителни 8 млн. лв. Работните места пък се очакваше да бъдат първоначално 50, а след разширението - 100. От ноември работници няма, сочи справка в "Апис".

Забавени планове

Основателите на предприятието на този етап се въздържат от коментар по темата. Но внесената молба за откриване на производство по несъстоятелност на "ППС мануфакчъринг" от Антон Петров само три месеца след официалното ѝ отваряне внася светлина за бързата гибел на компанията. Поредица от събития идват като на конвейер.

За да бъде изградена една поточна линия за нитрилни ръкавици, е нужен период от няколко месеца (3 - 6) при наличие на всички нужни за това части, които в момента се произвеждат единствено в Малайзия и експертизата за чието сглобяване е единствено от тамошни инженери. Общо около 35 отделни контейнера са нужни за производственото двуетажно здание (което е в сграда под наем), а поръчаните от българската компания контейнери се сблъскват с проблем на всеки завой. Първоначалната цена, която е обявена за тяхното доставяне, е 4 хил. долара на контейнер, но заради локдауните в Азия тази цена скача на 15 хил., повишавайки разходите само в това транспортно перо със 740 хил. лв. от предвидените.

Следващите проблеми са обвързани със самата доставка. Като се започне със заседналия кораб в Суецкия канал, забавяне с няколко месеца, последвано от стачките на работниците в пристанището в Пирея, Гърция, което добавя още 2-3 седмици без възможност за получаване на първите контейнери. Решение на този проблем от "ППС мануфакчъринг" търсят, като се опитват да прекарат доставките през Истанбул, но в този момент започва войната в Украйна, което спира всички кораби в посока Украйна и Русия и добавя още месец забавяне.

По този начин, вместо целият проект да бъде готов, както е предвидено - до края на 2021 г., производствената линия е сглобена с над 6 месеца закъснение. Време, което би могло да бъде използвано от компанията, за да пласира своите продукти на пазара в Европа.

Инфлация, инфлация, инфлация

Ако проблемите на ППС бяха само с доставките на частите за нейната поточна линия, то може би това щеше да е преодолимо в дългосрочен план. Но основната суровина за ръкавиците - изкуственият каучук, доставян от Южна Корея, се покачва с 20%, а към това се добавя и увеличението на цената на долара с 20%, което е и основната валута за заплащане на всички доставки от Азия. Само тези два фактора оскъпяват проекта с приблизително 781 хил. лв. за първото тримесечие, но високите цени стоят и занапред.

Пикът в енергията също не подминава пловдивската компания, като най-много се покачва цената на природния газ - през август 2022 г. достигна 297 лв./мВтч без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Друг финансов негативен ефект има и от поскъпването на строителните материали, нужни за проекта, където най-голям фактор са металите. Не на последно място идва и инфлацията в страната, която предизвиква покачване на заплатите с над 15% за работещите в предприятието в рамките на първата година от неговото отваряне.

Всичко това би било все пак преодолимо и "ППС мануфакчъринг" би могла да оцелее и действа на европейския пазар като първия производител на нитрилни ръкавици в Европа, както твърдят от компанията във внесената молба. Но в този момент пред тях се изправя и най-големият проблем.

Китай гази конкуренция

Убийството на "ППС мануфакчъринг" идва от Китай, който през последните години силно инвестира в развиването на сектора за производство на нитрилни ръкавици, а след пандемията решава и да го завземе. Доскоро доминираща роля с 65% от пазарния дял играеше Малайзия, която претърпя и бум на приходите в сектора с над 50% по време на ковид. Последвалата 2022 г. обаче носи резултати в обратната посока, като най-големият производител Top Glove отбелязва спад в пъти на приходите и печалбата в сравнение с 2021 г. Въпреки това нивата са все още над тези отпреди 4 години.

Агресивното навлизане на Китай на пазара драстично срива цените на ръкавиците. Докато по време на пандемията кутия със 100 бр. струваше невероятните 32 долара, то предпандемичната им цена от 3 долара е предвидена като печеливша и за българската компания. Бърза проверка в момента онлайн показва, че една кутия от китайски производители се продава за между 0.90 цента и 1.10 долара, стойност, която прави нерентабилен бизнеса както за "ППС мануфакчъринг", така и за малайзийските производители, които продават на малко над 3 долара. По този начин Китай постига в началото на последното тримесечие на 2022 г. ръст до над 25% от пазара, а сегашното ниво е най-вероятно и много по-високо.

Какво следва

Бъдещето на "ППС мануфакчъринг" изглежда неясно. Ако скоро пазарните цени се вдигнат, възможно е предприятието да се оздрави и да работи. Но сигурната пътека е продажба на имуществото от синдик. Въпросът пред кредитора ще е кой и за колко би купил, за да минимализира загубата. В документи се вижда, че ОББ междувременно е получила залог върху цялото търговско предприятие и машината, т.е. станала е обезпечен кредитор и при фалит ще се удовлетвори първа. Има и искане за пристъпване към изпълнение на това заложено имущество.

Засега процедурата по несъстоятелност още е на ниво експертиза от вещо лице. От тук насетне опциите са или изготвяне на план за оздравяване, или продажба на активите. И невероятно, но решението за пловдивските ръкавици е в ръцете на Китай.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 1
    • + 6

    Дъмпинг представлява продажбата на стока или услуга под себестойност с цел навлизане на нов пазар. Икономически погледнато, в това има логика, стига пазарът да е особено важен и стига да може да се елиминират конкурентните компании трайно без възможност те да се върнат на този пазар. В случая и двете условия липсват. Дори и цяла Европа да могат да превземат, на фона на Индия, Бразилия и САЩ европейският пазар е малък. Пък и все някога китайците ще трябва да започнат да работят на печалба, съответно ще вдигнат цените и моментално ще станат неконкурентни. Така че в случая не става въпрос за дъмпинг. Става въпрос за големи мащаби, които водят и до големи икономии в процеса на производство. Освен това заплатите в Китай са все още малко по-ниски... и ето го резултата. Не че нещо може да се направи в случая. Просто е необходима доста по-сериозна първоначална инвестиция и по-малко кредити, за да премине компанията безпроблемно през пазарните турбуленции. Този филм съм го гледал няколко пъти, така че компанията ще се справи!

    Нередност?
  • 2
    sirhamiltonf1 avatar :-P
    hamiltonf
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#1] от "Венцеслав Ралев":

    Ама някои да не си мислят, че китайците работят на загуба!?

    Нередност?
  • 3
    ivaynanay avatar :-|
    ivaylo naydenov
    • - 1
    • + 1

    сериозно ли някой си е вярвал, че ще пробие на този пазар?! глупост или нещо друго?!

    Нередност?
Нов коментар