"ИНКА машин билдинг" се разширява със собствен завод край Пловдив

Машиностроителната компания ще инвестира 8 млн. евро в първия етап на проекта, вече планира и допълнителни площи

Инвестиции в изцяло нови машини, които да заменят старите, се предвиждат в следващите 4-5 години
Инвестиции в изцяло нови машини, които да заменят старите, се предвиждат в следващите 4-5 години
Инвестиции в изцяло нови машини, които да заменят старите, се предвиждат в следващите 4-5 години    ©  ''ИНКА машин билдинг''
Инвестиции в изцяло нови машини, които да заменят старите, се предвиждат в следващите 4-5 години    ©  ''ИНКА машин билдинг''
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • "ИНКА машин билдинг" изгражда първото хале от новия си завод край Пловдив с инвестиция за 8 млн. евро.
  • Българско-нидерландската компания планира да построи още поне две сгради в следващите 4-5 години.
  • Освен да произвежда части за различни индустрии, предприятието ще започне да сглобява и цели машини.

Индустриалните инвестиции в Пловдив продължават да се увеличават с нов завод, който ще отвори в икономическата зона до средата на следващата година. Проектът е на машиностроителната компания "ИНКА машин билдинг", която от 2015 г. работи в града, но в помещения под наем. Сега с инвестиция 8 млн. евро предприятието ще се премести на нова, собствена локация. Това ще позволи на компанията да подобри логистиката и производствените си процеси и ще й даде възможност за разширяване. А то също вече се подготвя.

Основана в края на 2014 г. "ИНКА машин билдинг" е българско-нидерландска собственост, като 2/3 от дяловете се държат от българи, а най-големият местен акционер е управителят на компанията Снежанка Панчева с 30%. Нидерландското дружество 4 Yuki има 32.39%, а като негов краен собственик е деклариран Етиен Марсел ден Бреен. Именно Панчева и представители на 4 Yuki решават да навлязат в машиностроенето, като допреди това са извършвали търговска дейност в сектора и са свързвали производители от България с пазара в Холандия.

Компанията се занимава с машиностроене в три различни сектора - селскостопанския, транспортния и строителния, като за тях изработва корпуси за машини, както и отделни части като дигери и кофи за багери, куки за обработка на контейнери по пристанища и др. Най-завършеният продукт на компанията е в горския сектор, където предлага машина за правене на чипс от дървесина. Цялата продукция на "ИНКА машин билдинг" е за чужбина, като засега главният пазар е в Нидерландия, където присъства и чрез търговско дружество на 4 Yuki.

"ИНКА машин билдинг" е сравнително малка компания, но през последните години финансовите й показатели растат стабилно. За изминалата 2021 г. тя отбелязва 7 млн. лв. приходи и 407 хил. лв. печалба, а заетите са 58.

Повече място за растеж

Сега "ИНКА машин билдинг" изгражда новата си база, като в момента се работи по строежа на първото от няколко халета. То ще е разположено на парцел край града, който компанията е купила от "Ренус България" в средата на миналата година. Проектът е с площ 6 хил. кв.м, от които ще бъдат застроени 4.2 хил. кв.м. Строителството се изпълнява от "Реал - М" и се очаква да бъде напълно завършено до юни 2023 г. и да влезе в експлоатация. Инвестицията в първото хале е в размер от 8 млн. евро, от които 4 млн. евро са за строежа, а останалите са за купуване на нови машини за производството. Финансирането е осигурено с комбинация от собствени средства и банков кредит от Обединена българска банка.

Плановете на компанията са по-мащабни, като в момента се финализира купуването на допълнително земя в съседство, така че цялата площ да стане 22 дка. "Това е първата стъпка за нас, а сме предвидили поне още две, като имаме възможност и за допълнително хале. Целта ни е да създадем производствен център с висока степен на автоматизация на цялостния процес, така че накрая да можем да предложим производството на цяло изделие. Планът е всичко това да се случи в следващите 4-5 години", коментира Снежанка Панчева, съсобственик и управител на "ИНКА машин билдинг".

Първата сграда, която се строи в момента, ще бъде трикорпусна и ще включва администрацията и два отдела за обработка на материалите за производство - един за изделия от стомана и един за такива от алуминий. За това хале от компанията са направили и първата си нова покупка - лазерна машина Trumpf за рязане на работен лист с размер 6/2.5 метра.

"Поръчали сме машината и тя трябва да пристигне през март, така че и сградата трябва да е готова дотогава за внасяне на оборудването", каза Ангел Венински, съдружник и мениджър на завода. По думите му в България все още няма машина, която може да обработва такива големи листове. "По принцип повечето лазери в страната режат на максимум 1.5-3 метра, което обаче не задоволява нашите нужди за сегашни и бъдещи проекти. Едно друго голямо предимство на марката е, че тя е с висока автоматизация", уточни той.

Строежът на втората сграда трябва да започне през 2023 г. Тя ще се използва за почистване на изработените материали, както и тяхното китосване, механична обработка и боядисване. За да може да протече възможно най-бързо процесът, ще бъдат купени и още нови машини с високо ниво на автоматизация.

Третата сграда ще бъде за асемблиране на готова продукция. Това ще позволи на компанията да сглобява цяло изделие. В началото на месеца "ИНКА машин билдинг" подписа и първия си договор за производство на цялостна конструкция на малки багери. "Целта е след 3 години да се създаде един завършен продукт, какъвто до този момент въобще не е бил на пазара", коментира Панчева.

С преместването в собствена сграда "ИНКА машин билдинг" очаква да постигне по-добра ефективност. "В момента сме под наем в три халета на две площадки, които са на разстояние една от друга. Това е свързано с допълнителни логистични разходи, които могат да бъдат инвестирани другаде. Събирайки се на едно място, ще оптимизираме нашите разходи, като това ни дава възможност да увеличим производството няколко пъти", коментира Венински.

Двойно повече хора

Заради плановете си за разрастване "ИНКА машин билдинг" ще търси и много нови служители. Целта на компанията е да удвои броя на заетите до 120 души до отварянето на първото ново хале през юни 2023 г.

"В момента търсим специалисти - инженери, бояджии, шлосери и т.н. Това, което ние предлагаме, е млад екип с възможности за професионално развитие - всичките ни експерти са млади и са се развили с нас. Навлизането ни на нови пазари дава и възможности за развитие на кадрите ни", коментира Панчева.

Машиностроителната компания ще има за цел да се наложи на вече затегнатия трудов пазар за инженери в Пловдив. Предимството пред своите конкуренти според съдружниците е възможността за израстване - някои от младите експерти например са стигнали от ниво инженер до мениджър на завод или мениджър проекти. Част от тяхното обучение в "ИНКА машин билдинг" включва и директно обучение в центровете на техни клиенти като Trioliet, Alamo group, Tobroco и др. Друго предимство, което виждат от компанията, е навлизането им на пазара в Германия, който ще бъде изцяло нов за тях.

Предимството на местните доставчици

Проблемите с веригите за доставка, които засегнаха много машиностроителни компании покрай пандемията и войната в Украйна, за щастие не са се отразили на дейността на "ИНКА машин билдинг", като по думите на Панчева фирмата дори е увеличила производството си. Причината за това е, че доставчиците й на черна стомана са изцяло от региона - България, Австрия, Румъния и Македония, а на алуминий - от Испания.

"Една от главните причини да търсим локални доставки е и заради цената на транспорта на черна стомана, която се увеличава в пъти в зависимост от разстоянието. За щастие в района имаме достатъчно доставчици на този материал, а до този момент даже не ни се е налагало да обмисляме внос от места като Турция", коментира Панчева.

Друго голямо перо в производството е енергията за обработка на металите. За да намали разходите си, "ИНКА машин билдинг" ще постави фотоволтаична инсталация на покрива на първата сграда с мощност 700 кВт, като към това може да бъде допълнително надграждано и с панели върху другите сгради. Още един начин, по който от компанията се стремят да намалят своите разходи за енергия, е чрез оптимизация и автоматизация на най-енергоемките процеси и купуването на машини с ниско енергийно потребление.

"За пример, има някои специфични процеси по заваряването, които могат да бъдат оптимизирани, ако се извършват от робот, а не от човек, и за тях ще търсим да вземем такива машини. Също така в момента кандидатстваме и за програмите за субсидии за енергийна ефективност и дигитализация", коментира Венински.

Разширяването и оптимизирането на производството е свързано и със спечелените от компанията четири проекта - един от които е първоначално за произвеждане на миниескалатори в строителния сектор и тяхното комплектоване, а впоследствие и по-завършена конструкция и цялостна машина. "В машиностроенето проектите не са от днес за утре. Това е процес, който започва с мостри, преминава към мострена серия и накрая се стига до серийно производство. Този процес сам по себе си може да отнеме година или повече, но ние трябва да сме готови за него. Когато дойдат при нас клиенти, ние обсъждаме с тях също къде и как ще бъдат изготвени тези проекти", коментира Панчева. За това ще помогне и новата база край Пловдив.

Все още няма коментари
Нов коментар