🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо инфлацията отказва да си отиде

САЩ и Великобритания отново са изненадани от високите цени

Храните и енергията продължават да поскъпват    ©  Reuters

Ако завръщането на високата инфлация хвана мнозина неподготвени, отказът й да спадне беше още по-шокиращ - през последните седмици страни, сред които САЩ и Великобритания, бяха изненадани за пореден път от високите цени. Федералният резерв се обърка, когато прогнозира през декември 2020 г., че цените ще растат с по-малко от 2% през всяка от следващите две години. Той се заблуди в по-голям мащаб през декември 2021 г., когато изчисли, че инфлацията през 2022 г. ще бъде само 2.6%, въпреки че цените вече се покачват с повече от 5% годишно. Но Фед не беше сам в погрешните си преценки. Прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) също многократно са надхвърлили инфлацията. И в края на 2020 г. The Economist правилно прецени, че цените ще скочат през следващите месеци, но заключи, че шансовете за по-устойчив период на инфлация са ниски.

Защо тогава инфлацията е толкова дяволски упорита?

В известен смисъл отговорът е тривиално ясен: тя остава висока, защото разходите остават високи и защото паричната политика е твърде разхлабена. Но това е незадоволителен отговор. Политиката не беше по-строга, защото централните банки не смятаха, че е необходимо (вижте погрешните прогнози). И тъй като инфлацията продължи, те коригираха политиката. През декември 2020 г. Фед смяташе, че лихвеният процент ще остане близо до нула през 2023 г.; сега очаква той да нарасне до поне 4.6%. Това, което е по-трудно да се разбере, е защо инфлацията многократно се противопоставя на прогнозите. Нов доклад, създаден от каещия се МВФ, се опитва да даде отговор на въпроса. Анализът му сочи три потенциални виновника: шокове, заплати и очаквания.

През 2020 г. и 2021 г., когато пандемията от ковид-19 попречи на производството на стоки и услуги, правителствата раздадоха огромни помощи. В същото време особените условия, пред които са изправени домакинствата, доведоха до драматични промени в потреблението, което рязко се насочи към стоки и след това обратно към услуги. След първоначален дефлационен импулс нетният ефект от тази суматоха беше повишаване на цените. Миналата година около 40% от покачването на цените в САЩ спрямо тенденцията преди пандемията и 66% от покачването на цените в еврозоната се дължат на смущения в производството и по-високи цени на суровините, изчислява МВФ. Щедрите стимули и промените в разходите на домакинствата представляват още 30% както в САЩ, така и в Европа.

Пороят от сътресения продължи с нахлуването на Русия в Украйна през февруари. С изключение на тези за САЩ и Китай, грешките в прогнозите на МВФ за инфлацията за големите икономики всъщност са по-големи тази година от миналата. И въпреки че проблемите с прогнозирането на основната инфлация бяха основната причина за лошите прогнози миналата година, подценяването на приноса на храните и енергията бяха по-големите проблеми през тази.

Скъп долар и ръст на заплатите

Ефектът от войната на Владимир Путин се усложнява от шоковото покачване на стойността на долара - което до голяма степен е продукт на агресивната кампания на Фед срещу вътрешната инфлация. Тъй като другите валути отслабват, разходите за внос на техните икономики нарастват, което изостря проблемите с инфлацията. В бележка, публикувана на 14 октомври, Гита Гопинат, заместник управляващ директор на МВФ, и Пиер-Оливие Гуринша, главен икономист на фонда, изчисляват, че 10% поскъпване на стойността на долара повишава инфлацията на потребителските цени в чуждите икономики с около 1% средно, с по-големи ефекти на места, по-зависими от вноса.

Силният ръст на заплатите е вторият заподозрян. В нормални времена нарастването на заплатите се определя най-вече от производителността на труда, инфлационните очаквания и наличието или липсата на застой на пазара на труда. По-бързият растеж на производителността и по-високата очаквана инфлация водят до по-голям ръст на заплатите; по-високата безработица означава по-малко. В ранните етапи на пандемията тези взаимоотношения се разпаднаха. Според анализа на МВФ основите са имали по-малко значение от интензивните ограничения върху предлагането на работна ръка, свързани с блокирането и социалното дистанциране. С началото на възстановяването нормалните модели започнаха да се налагат. И все пак това не е помогнало много за заплатите. Предлагането на работна ръка е станало по-малко проблем, но заплатите продължават да растат благодарение на стабилното наемане и ниската безработица.

Повишаването на заплатите стимулира потребителските разходи и допринася пряко за по-високите цени на трудоемките услуги. Наистина някои експерти "ястреби" се тревожат за спирала заплати-цени, в която работниците изискват по-високо заплащане, за да покрият растящите цени, докато фирмите ги повишават, за да покрият растящите сметки за заплати. И все пак анализът на МВФ показва, че е необходимо известно внимание. Въпреки че ръстът на заплатите беше висок, в много страни той не беше достатъчно висок, за да се справи с инфлацията. Проучване на 22 исторически периода, сравними с този - по време на които номиналното заплащане нараства, а безработицата и реалните заплати намаляват - установява, че рядко се появяват спирали между заплати и цени. В средата на периода инфлацията започна да спада, въпреки че безработицата остана ниска - почти идеален сценарий за политиците.

Въпреки това инфлацията нараства

Има предупреждения. В повечето случаи беше необходима по-строга парична политика за забавяне на инфлацията. Необичайният характер на настоящите обстоятелства може да означава, че миналият опит е със съмнителна значимост. И най-важното е, че много зависи от това какво се случва с инфлационните очаквания - трета и непредвидима инфлационна сила. Вярванията на хората за бъдещето влияят на тяхното потребление и договаряне на заплатите. Ако скорошният опит има голямо значение за формирането на тези вярвания, това би помогнало да се обясни устойчивата инфлация и би усложнило работата на централните банкери.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Спирането на грешката на Министерството на финансите прекратява развитието на сегашната инфлация.

    Кратко за ситуацията:
    Сега се употребява създаващ щети метод за работа на Министерството на финансите. Държавната грешка е водеща причина за сегашната инфлация.
    Поради създадените условия, колкото повече e икономическия растеж, толкова повече са щетите.
    Държавната власт ползва заеми за да плаща щети от финансовата неправилност. Заради своята слабост – правителството има сегашните дългове.
    Централната банка не е компетентна за прекратяване на сегашната инфлация.
    При запазване на политическото недоразумение е невъзможен устойчив просперитет. Премиерът е с подсигуряван политически провал.
    Все още се ползва лошия метод за работа на Министерството на финансите. Всички са обречени да бъдат поразени от грешката на правителството. Добрата вест е, че неправилността на Министерството на финансите няма да е вечна реалност.
    Възможно е Министерство на финансите без създаващия щети метод за работа (с национално устойчиво развитие).

    Нередност?
  • 2
    pvv53314155 avatar :-|
    pvv53314155
    • + 1

    Еми хайде първо банките в България и БНБ - то от втората май нищо не зависи, само харчат парите ни за нови заеми и винаги се оправдават, че те нищо не контролират -
    Увеличат Лихвите по Текущите и Новите си Кредити поне с процент, процент и половина (еурибор от тогава се увеличи с поне два пункта, понеже беше и отрицателен) пък може и да почнеме леко да бориме инфлацията. В момента само те са с рекордните печалби, а всички останали губят.

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Инфлацията ще си отиде кога хартията и мастилото станат по скъпи от цифрите напечатани в/у нея ...

    Нередност?
Нов коментар