🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвеститори с активи за над 10 трлн. долара искат по-малко използване на пластмаса

Целта е да се избегне бъдещата "загуба на дългосрочната стойност и възвръщаемост на инвестициите"

Искането е за постепенното премахване на пластмасите за еднократна употреба, значително намаляване на потреблението на материали и внедряване на системи за повторна употреба за опаковки
Искането е за постепенното премахване на пластмасите за еднократна употреба, значително намаляване на потреблението на материали и внедряване на системи за повторна употреба за опаковки
Искането е за постепенното премахване на пластмасите за еднократна употреба, значително намаляване на потреблението на материали и внедряване на системи за повторна употреба за опаковки    ©  Reuters
Искането е за постепенното премахване на пластмасите за еднократна употреба, значително намаляване на потреблението на материали и внедряване на системи за повторна употреба за опаковки    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Група от 185 инвеститори, които управляват активи на обща стойност от над 10 трлн. долара, подписаха писмо, което приканва компаниите драстично да намалят използването на пластмаса. Призивът е насочен към най-големите компании за хранителни и потребителски стоки и тези в сектора на търговия на дребно.

Групата е създадена по призив на Нидерландската асоциация на инвеститорите за устойчиво развитие (VBDO). Подписалите се фондове включват Amundi, Legal and General Investment Management, Aviva Investors, Axa Investment Management, Rockefeller Asset Management Bailard и Pictet. Целта е предотвратяване на бъдеща ситуация, в която използването на пластмасови опаковки и пакети би довела до "загуба на дългосрочната стойност и възвръщаемост на инвестициите".

Искането им е за постепенното премахване на пластмасите за еднократна употреба, значително намаляване на потреблението на материали и внедряване на системи за повторна употреба за опаковки. Анжелик Ласкевиц, изпълнителен директор на VBDO, заяви, че ограничените действия на компаниите в тази посока са притеснителни, което е довело и до създаването на групата. "Инвеститорите сега изпращат ясен сигнал на тези компании, че ще бъдат изправени пред непрекъснато нарастващ натиск, ако не предприемат действия скоро, за да намалят значително своя пластмасов отпечатък", каза Ласкевиц пред Financial Times.

Освен това подписалите се фондове се ангажират с целта за 100% пластмасови опаковки за многократна употреба, рециклиране или компостиране до 2025 г., макар и да продължава да има съмнения дали мнението им ще бъде взето предвид от засегнатите компании. Тези 185 фонда са преки инвеститори в компании, които са отговорни за поне 20% от всичките пластмасови опаковки, произведени в световен мащаб, което поставя допълнително въпросителни колко е вероятно да бъде постигнат желаният резултат.

Цели за всяка компания

Инвеститорите, които освен това искат компаниите постепенно да премахнат опасните химикали, използвани в пластмасите, планират да определят цели за всяка компания, като последват въпроса с лични писма и обаждания. Коалицията също така призовава компаниите да спрат да лобират срещу политически предложения, насочени към намаляване на пластмасовите отпадъци и замърсяването. Подобни действия бяха взети относно Глобалния договор за пластмасите и Регламента на Европейския съюз (ЕС) за опаковките и отпадъците от тях, който в момента се преразглежда след силна кампания от страна на лобистите.

Артур ван Мансвелт, старши специалист по ангажираност в Achmea Investment Management, се съгласи с тази позиция, като каза, че лобистките усилия на индустриалните асоциации отслабват желанието за справяне с пластмасовата криза. "Глобалният договор за пластмасите предлага историческа възможност за справяне с проблема при източника. Имаме нужда от компании, които подкрепят амбицията му за предотвратяване и повторна употреба, а не лобират срещу него", каза той пред FT.

Тъй като предприетите досега действия не успяват да окажат необходимото въздействие както в мащаба, така и в скоростта за постигане на целите, инвеститорите очакват компаниите да подкрепят усилията за постигане на амбициозно споразумение за пластмасите и да се застъпват за правно обвързващи мерки за намаляване на производството и увеличаване на повторната употреба. Те също трябва да започнат нетно да намаляват производството на опаковки за еднократна употреба. Друг аспект от предизвикателството е премахването на използването на токсични химикали, от които повече от 3000 са идентифицирани в опаковките на храни, се казва в изявлението.

По сметки на VBDO пластмасовото замърсяване струва на обществото повече от 100 млрд. долара годишно. Проучване, публикувано през 2017 г., установи, че 8.3 млрд. тона пластмаса са произведени, откакто индустрията започна да се разраства след Втората световна война. Около четири пети са били изхвърлени като отпадъци, докато едва 9% са били рециклирани.