🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-динамичните компании за машини и оборудване: Кои са производствени ударници в сектора

Напук на соцносталгиците, в България се произвеждат все повече машини, а секторът продължава да излъчва отличници

Производството на индустриални машини също намира място сред гепардите
Производството на индустриални машини също намира място сред гепардите
Производството на индустриални машини също намира място сред гепардите    ©  Юлия Лазарова
Производството на индустриални машини също намира място сред гепардите    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"В България вече нищо не се произвежда" е любим рефрен на соцносталгиците от години насам. Но истината е точно обратната - твърдението не само не е вярно, но и секторът за машини и оборудване се превърна в съществена част от икономиката на страната и е основен износител за Западна Европа. И най-хубавата част - в него има както много чужди инвеститори, навлезли през годините, така и немалко местни предприемачи, които създадоха и развиха успешни бизнеси.

Лидерите

Пример са участниците в тазгодишната секторна класация на "Гепард", чиито общи приходи нарастват съc 120% до 291 млн. лв. Средната печалба и персоналът също се увеличават, и то значително. Сред фирмите в топ 20 има изключително разнообразни представители на индустрията както географски, така и като бизнес. Лидер е "Би Джи Ен Форрер" от Петрич, която само за няколко години от създаването ѝ успя да увеличи приходите си до 11.3 млн. лв. през 2022 г., ръст с над 1300% спрямо предишната година. Причината са нарасналите поръчки извън България, като основната дейност на дружеството е печатане на платки и изграждане на кабелни системи. Основен акционер е швейцарецът Тобиас Форрер. Персоналът е скочил двойно през 2022 г., но през миналата година е намалял, което показва и забавянето в Западна Европа.

Втора е софийската "Фриго-НТ", която произвежда индустриална и търговска хладилна техника. Сред клиентите на дружеството са вериги супермаркети, като предлаганите продукти са най-различни среднотемпературни и нискотемпературни витрини. Оборотът на компанията е скочил с близо 390% до 7 млн. лв. Едноличен собственик е Стойчо Терзийски.

Топ три се допълва от "Ейч-Ритейл аутомейшън България", част от люксембургската семейна компания PTU. Компанията отвори производството си в село Куклен край Пловдив през 2021 г., а през 2022 г. получи и сертификат за инвеститор клас А от Българската агенция за инвестиции заради капиталовложението си от 11 млн. лв. в завода си. Компанията работи в много специфичен сегмент - произвежда елементи за обзавеждане и автоматизация на аптеки и аптечни складове. Това е и първото предприятие на PTU в Източна Европа.

От флопидиска към хидравликата

В топ 20 има компании с най-различен профил. Например чирпанската "Системно интегриране" е наследник на завода за флопидискови устройства в града, но сега произвежда метални компоненти за хидравлични системи и режещи инструменти. В тазгодишната класация на "Гепард" дружеството е на пето място с ръст 222% до приходи 17.4 млн. лв. и печалба 2.3 млн. лв. В момента в завода работят над 240 души.

Интересен е и дебютът на познатата в стартъп средите "Дронамикс" - българската компания за товарни дронове. Макар все още да не произвежда масово своите безпилотни самолети, тя увеличи значително екипа си и продължава да тества машините. През 2022 г. получи и лиценз за операции в Европа като карго дрон компания. Приходите й са нараснали със 196% до 14.3 млн. лв., а персоналът й е над 130 души.

Друга компания със стартъп корени e "Мклаймът". Преди години тя започна с устройства за умен дом като джажди за дистанционен контрол на климатика, но през последните години промени стратегията си и от работа с индивидуални потребители премина към умно управление на климатична/отоплителна техника за корпоративни клиенти и цели сгради. Бизнес клиентите са основно телекоми, ютилити компании и пропърти мениджъри, с които резултатите са по-мащабни и по-бързи. Съоснователят Любомир Янчев продължава да е акционер и в оперативното управление на компанията, а сред инвеститорите са български фондове и предприемачи. За 2022 г. приходите й нарастват със 133% до 7.5 млн. лв.

Единственият участник в класацията, който повтаря участието си от предишната година, е ­­НТН от Хрищени до Стара Загора. Основана през 1994 г., компанията е специализирана в обработката на ламарина и топлинни и хладилни изолации. След растежа си с 61% през 2021 г. за 2022 г. повишението е още по-голямо - 115% до 11.2 млн. лв. Фирмата е еднолична собственост на Нецо Георгиев.

След година отсъствие в класацията се завръща и "Резидънс контрол", която произвежда оборудване и софтуер за алармени системи. Компанията има производствен екип и програмисти. "Резидънс контрол" изнася за държави в цял свят, като най-големият пазар е Северна Америка. В България основните й клиенти са фирми за сигурност. Приходите й за миналата година са нараснали със 77% до 41.7 млн. лв. Едноличен собственик на дружеството е Петър Цветков.

В топ 20 е и "Електрогец", създадена през 1993 г., като е изградила десетки хиляди ел. табла и трафопостове в България и чужбина. Сред проектите й са осветления на стадиони, трафоспостове на ски зоната в Банско и др. За 2022 г. приходите й нарастват с 88% до 5.4 млн. лв.

Повече български собственици

Най-голям брой компании в класацията са от и около София. Повечето - 14, са с български собственици. Едва една от водещите двадесет компании е на загуба, а най-рентабилната е "Резидънс контрол". Общият брой на заетите в подреждането е 1467 спрямо 890 година по-рано. Само едно дружество отчита лек спад на служителите си.

По всичко изглежда, че изминалата 2023 г. е била по-трудна за сектора най-вече заради забавянето на западните икономики, които са и най-големите клиенти на тукашните компании. Но ако през годините класациите на "Гепард" са показали едно нещо, то е, че дори и в най-големите кризи е имало шампиони, които са успели да развият успешно своя бизнес.