🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Персенк инвест": от добив към производство с над 16 млн. лв. инвестиция

Семейната компания изгради завод за бетонови изделия в пазарджишкото село Хаджиево

Заводът на "Персенк инвест" в село Хаджиево е с площ около 2 хил. кв.м
Заводът на "Персенк инвест" в село Хаджиево е с площ около 2 хил. кв.м
Заводът на "Персенк инвест" в село Хаджиево е с площ около 2 хил. кв.м    ©  Иглика Филипова
Заводът на "Персенк инвест" в село Хаджиево е с площ около 2 хил. кв.м    ©  Иглика Филипова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Семейната компания "Персенк инвест", която се занимава с добив на инертни материали, преминава към преработка на суровините и производство на завършен продукт. Това става след инвестиция над 16 млн. лв. в завод за бетонови изделия, който вече работи в пазарджишкото село Хаджиево. Предприятието е до голяма степен автоматизирано, а целта е да се наложи на българския пазар с нови широкоформатни продукти.

По-добра логистика

Подготовката на проекта започна преди около 2 години, като първоначално компанията планираше да изгради предприятието край пловдивското Ново село. Впоследствие обаче е избрано село Хаджиево, където през 2019 г. семейството купи "София асфалт". Именно на площадката на асфалтовата база сега се намира новият завод за бетонови изделия.

По думите на Иван Георгиев, който е управител и съсобственик на "Персенк инвест" заедно с баща си Георги Георгиев, избраната локация има няколко предимства. "Хаджиево е по-близо до магистралата, теренът разполага с нужната инфраструктура, а находището за добив на пясък е само на 300 метра", каза той. И добави: "Създаваме индустриална точка, като концентрираме на едно място асфалтовото производство и завода за бетонови изделия."

С германско оборудване

Новото предприятие е разположено на площ около 2 хил. кв.м и произвежда различни плочи и настилки от вибропресован бетон, които се използват за покритие на индустриални плацове, пешеходни площи и други инфраструктурни обекти. Капацитетът на производство в момента е 2 хил. кв.м изделия за 8 часа, но машините могат да работят денонощно в продължение на 11 месеца в годината при нужда от допълнително натоварване.

Оборудването е на германската компания HESS, а от "Персенк инвест" посочват, че са първият завод в България, който използва полиуретанови дъски в производството вместо дървени. Това осигурява по-добра плътност на продуктите, предпазва от дефекти и позволява да се произвеждат широкоформатни изделия. Предприятието разполага с напълно изолирана и роботизирана сушилна камера, където се поддържа постоянен контрол на топлината и влагата, което гарантира еднакъв цвят на отделните партиди. Процесът се управлява от контролна зала, а заетите са около 10 души.

Добавена стойност

Решението на компанията да заложи на модерно оборудване е и причината инвестицията да надмине първоначално планираните 10 млн. лв., макар че роля играе и инфлацията. "Направихме промени в движение - взехме полиуретанови вместо дървени дъски, избрахме по-добър миксер от този, за който имахме оферта в началото. Решихме наистина да бъдем номер едно на пазара и това промени първоначалната оценка", обясни Георгиев. Инвестиция не включва земята, която компанията притежава като част от асфалтовата база. Проектът е финансиран с комбинация от собствени средства и кредит от Обединена българска банка.

Компанията планира да се фокусира върху българския пазар, като вече има и първите си клиенти. Продажбите ще стават през верига от дистрибутори. Плановете за тази година са заводът да произведе над 400 хил. кв.м продукция.

Като цяло целта на компанията е да се насочи към продукти с по-висока добавена стойност. "Стремежът ни е да намалим добива на инертни материали наполовина и да ги използваме само за нашите нужди. Идеята е суровините, които добиваме, да преработваме до продукт", коментира Георгиев.

"Персенк инвест" е концесионер на находището "Куртово Конаре", където се добива мрамор. Чрез друга свързана фирма добива пясък в района на Хаджиево, който е само за производството в завода. Останалите суровини за завода се доставят от местни производители и дистрибутори.