Добивната компания Polymetal търси купувачи за руското си поделение

Тя планира да използва постъпленията от продажбата, за да увеличи бизнеса си в Казахстан

След нахлуването на Русия в Украйна Москва забрани продажбата на руски стратегически активи, включително златни мини, притежавани от "неприятелски" държави и техните офшорни юрисдикции.
След нахлуването на Русия в Украйна Москва забрани продажбата на руски стратегически активи, включително златни мини, притежавани от "неприятелски" държави и техните офшорни юрисдикции.
След нахлуването на Русия в Украйна Москва забрани продажбата на руски стратегически активи, включително златни мини, притежавани от "неприятелски" държави и техните офшорни юрисдикции.    ©  Reuters
След нахлуването на Русия в Украйна Москва забрани продажбата на руски стратегически активи, включително златни мини, притежавани от "неприятелски" държави и техните офшорни юрисдикции.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Минната компания Polymetal възнамерява да продава руския си бизнес през следващите шест месеца, като сред потенциалните купувачи са руски конкуренти и китайски инвеститори. Този план следва преместването на централата на компанията от британския остров Джърси в Казахстан в началото на август, тъй като тя се стреми да отдели руския си бизнес въпреки ограниченията на Москва за излизане от страната и западните санкции.

Виталий Несис, главен изпълнителен директор на британско-руската Polymetal, заявява в интервю за Financial Times, че въпреки че отстъпката при продажбата на руските активи е "неизбежна", тя няма да бъде "катастрофална". "Ако бяхме останали в Джърси, рисковете от загуба на стойността на руския бизнес щяха да бъдат изключително високи. А сега съм оптимист, че Polymetal International ще успее да извлече значителни ползи от продажбата си", смята той.

Минната компания е регистрирана на остров Кипър, но е собственост на холдингово дружество, което вече е променило местоположението на своята централа от остров Джърси в Казахстан, който е определен от Моска като "приятелска" държава. След нахлуването на Русия в Украйна Москва забрани продажбата на руски стратегически активи, включително златни мини, притежавани от "неприятелски" държави и техните офшорни юрисдикции. Тя прилага все по-голям набор от критерии, които ограничават продажбите, включващи всички дружества с "неприятелски" произход.

Според Несис Москва няма да конфискува активите на Polymetal, както стана с Danone и Carlsberg, чиито руски предприятия бяха национализирани. И двете компании са преговаряли с потенциални купувачи за продажба, но няма прецеденти, в които държавата да отнема активи на собственици с "приятелски" произход, смята Несис. "Мисля, че подобна стъпка не се вписва в сегашния подход на руските власти", заяви той.

Несис се стреми да приключи продажбата в рамките на следващите шест месеца, но признава, че получаването на одобрение от Федералната антимонополна служба на Русия може да забави процеса. Сред участниците в търга за руското подразделение са руски и китайски компании, предимно от минната индустрия, добавя той.

Преместването на компанията в Казахстан позволява на руското ѝ подразделение да изплаща дивиденти, след като през миналия май руският президент Владимир Путин подписа указ, забраняващ на руските дъщерни дружества да изплащат дивиденти на акционери в "неприятелски" държави.

В началото на месеца търговията с акции на Polymetal на Лондонската фондова борса (LSE) беше прекратена и няма да бъде възобновена, тъй като групата планира да се делистне от LSE до края на август. Акционерите на LSE ще трябва да продадат притежаваните от тях акции на Polymetal или да отворят сметка във Фондовата борса в Астана (AIX) и да ги прехвърлят в Казахстан, заяви Несис.

"Положихме всички усилия, за да запазим листването на LSE. Но това изискваше активното участие на доставчиците на финансови услуги, най-вече на регистраторите, които отказаха да съдействат поради рискове, свързани със санкциите", каза той и добавяйки, че "това беше болезнен процес, особено за акционерите в сектора на търговията на дребно, ние си даваме сметка за това".

Все още няма коментари
Нов коментар