"ВИТТЕ аутомотив": Заводът, където колеги роботи транспортират продукцията

Русенската компания въвежда автономни роботизирани кари и води в германската група по зелени решения

Работещите в компанията над 1200 души се разбират чудесно с новите роботи, казва управителят Христо Христов
Работещите в компанията над 1200 души се разбират чудесно с новите роботи, казва управителят Христо Христов
Работещите в компанията над 1200 души се разбират чудесно с новите роботи, казва управителят Христо Христов    ©  Цветелина Белутова
Работещите в компанията над 1200 души се разбират чудесно с новите роботи, казва управителят Христо Христов    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В поредица от статии представяме финалистите в конкурса "Фабрика на годината", който се организира за втора поредна година от "Капитал". От общо 14 участника през 2023 г. в късия списък попадат 7 компании от различни части на страната и различни сектори. Финалният победител ще бъде избран от компетентно жури, а името му ще стане известно на официална церемония на 7 декември. Домакин на събитието ще бъде миналогодишният победител в конкурса - Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив.

Докато властите в Европа гледат предпазливо на идеята за въвеждане на автономен транспорт, подобен проект, макар и с далеч по-малки размери, вече работи успешно в Русе. Производителят на автомобилни заключващи системи "ВИТТЕ аутомотив България" - част от германската WITTE Automotive, от тази година активно въвежда автономни роботизирани кари в производствените и складовите си помещения, които безпроблемно работят с ръчно управляваните машини. Зад всичко това стои сложен софтуер, разработен от българския екип, който значително оптимизира процесите и повишава производителността.

Автоматизиран транспорт

През 2020 г. екипът по непрекъснато подобрение на процесите на компанията прави анализ, който показва, че от всички дейности в предприятието най-големи загуби има във вътрешнозаводския транспорт. Затова усилията се насочват натам, като започва проект за автоматизация и навигация.

Първата стъпка е да се намери подходящо оборудване, като компанията избира два вида автономни роботизирани кари - съответно за производството и за склада за материали, и определя правила за придвижване в помещенията.

Оказва се обаче, че на пазара няма софтуерно решение, което да обединява управлението на различни флоти транспортни средства, а всеки производител има свой собствен трафик контрол. Освен това в завода има и обикновени кари с оператори. Затова компанията разработва собствен софтуер, който да управлява и роботизираните, и ръчно управляваните кари, като избира оптималния маршрут, избягва сблъсъци и оптимално използва складовото пространство. За да може да се следят всичките машини, е внедрена система за вътрешна локализация. След интеграция със софтуера за трафик контрол системата вече може да преизчислява маршрути при нужда, както и да създава интерактивна карта, която операторите на машините да следят на таблет за по-лесна ориентация. Целият софтуер е напълно интегриран с ERP системата и преместените товари автоматично се отразяват в нея.

От тази година компанията вече интензивно въвежда автоматизирани кари, като следваща стъпка ще бъде внедряването на вътрешна локализация и в склада за готова продукция, както и оборудването на транспортните средства с таблети.

Хора и машини

Като успех от "ВИТТЕ аутомотив" отчитат, че са успели да подготвят хората си, така че да приемат новите роботи. Това често може да бъде проблем, като не са редки случаите, когато работници се опитват да попречат на машините. "Най-показателно е името, което нашите хора измислиха на роботите - "колегите", казва управителят Христо Христов.

В областта на човешките ресурси компанията също има иновации, като например разработения анализ на спецификите на различните поколения - съответно сегашни и бъдещи служители, както и анализ на рисковете, когато различни поколения работят заедно. "За новото поколение е важно да работи при високотехнологични условия, интерактивно, да ползва новите средства за комуникация. Те работят със смартфони и не искат да пишат на хартия. Казахме си, че ако искаме младите хора да дойдат и да останат да работят дългосрочно, трябва да им създадем тези условия", обясни Христов.

Първи в групата

Като част от група "ВИТТЕ аутомотив" следва заложени цели за намаляване на въглеродните емисии, които са изискване и на ключови клиенти като Mercedes, BMW и Volvo. "Имаме две реперни точки - 2025 и 2028 г., като трябва да изпълним изискванията, за да продължим да бъдем техен доставчик", каза Христов.

Българският завод напредва добре по целите, като е първият в групата, който изцяло е заменил газа за отопление с термопомпи и е изградил собствен фотоволтаичен парк. В момента соларите покриват 25% от консумацията на завода, като в подготовка е следващ проект, който ще позволи на компанията да произвежда 50% от необходимото й електричество. В момента се заменят също мотокарите, които работят на двора, с електрокари, което също ще подобри въглеродния отпечатък на завода.

Компанията има също система за следене на отпадъците и използва контейнерите, в които пристигат компонентите, като опаковка за продуктите. Така едновременно ограничава количеството на отпадъците и намалява транспортните си разходи. С управление на брака пък се генерират по-малко отпадъци от самото производство.

"ВИТТЕ аутомотив" работи много активно и с Русенския университет и Техническия университет в София по различни направления. Освен че подкрепя служителите си да завършат висше образование и има стажантски програми, компанията организира също курсове за служителите си на място с университетски преподаватели. Всички инженери минават обучение по метода Six Sigma. "Подготвяме следващото ниво ръководен състав, отчитайки разрастването на компанията", каза Христов.

По думите му България е твърде малка, ако се сравни с Китай например, но може да бъде конкурентна с експертност. "Успяваме да се налагаме с нея. Неслучайно нашият завод беше определен за център по лийн процесите за цялата група", добави той.

Германската компания

"ВИТТЕ аутомотив България" е част от германския производител на автомобилни заключващи системи WITTE Automotive. Групата има заводи в Европа и Азия, около 700 млн. евро оборот и над 5000 души персонал. В България производството започва през 2010 г. в сграда под наем, а от 2014 г. в собствен завод. Няколко години по-късно компанията увеличава производствените площи, а в момента върви ново разширение, с което капацитетът ще се удвои. Клиенти са най-големите автомобилни компании, сред които Mercedes, Volkswagen, Ford, Volvo, Toyota и BMW.

През 2022 г. приходите на компанията се увеличават с 31% до 368 млн. лв. Заетите са 1230 души, а с отварянето на разширението догодина ще бъдат наети още около 300 души.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар