🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"БТЛ индъстрийз": иновации в медицинските апарати и затворен кръг на производство

В разработката на продуктите на пловдивската компания участва и софийският R&D екип наред с другите развойни центрове на чешката група

Заводът в Пловдив произвежда апарати за кардиология, физиотерапия и естетична медицина
Заводът в Пловдив произвежда апарати за кардиология, физиотерапия и естетична медицина
Заводът в Пловдив произвежда апарати за кардиология, физиотерапия и естетична медицина    ©  Димитър Марков
Заводът в Пловдив произвежда апарати за кардиология, физиотерапия и естетична медицина    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

В поредица от статии представяме финалистите в конкурса "Фабрика на годината", който се организира за втора поредна година от "Капитал". От общо 14 участника през 2023 г. в късия списък попадат 7 компании от различни части на страната и различни сектори. Финалният победител ще бъде избран от компетентно жури, а името му ще стане известно на официална церемония на 7 декември. Домакин на събитието ще бъде миналогодишният победител в конкурса - Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив.

Като производител на медицинско оборудване пловдивската "БТЛ индъстрийз" очаквано залага на иновациите, за да върви напред. С пет развойни центъра на чешката група BTL из целия свят, включително един в София, компанията успява постоянно да надгражда продуктовата си гама. В същото време инвестициите във фабриката не спират, като фокус в момента е модернизирането на подготвителното производство, така че всички компоненти да се правят на място. Догодина пък се очаква предприятието да се премести в нова собствена сграда в Пловдив, която сама по себе си представлява най-съвременно решение.

Бг принос

Сред уредите, разработени през последната година с участието на българския развоен екип, е бягаща пътека, която може да симулира нулева гравитация и помага при рехабилитацията на хора, които трябва да подобрят издържливостта си при ходене. Инженерите на групата са направили и апарат за радиална ударно-вълнова терапия, който разполага с по-високо максимално налягане и така позволява да се постигне по-бързо възстановяване. Трети апарат пък помага за раздвижване на пациенти, например пострадали от инсулт или по друга причина обездвижени, като ги повдига в изправена позиция и ги задържа с помощта на обезопасителен колан.

Затваряне на кръга

Като част от стратегията за своето бъдещо развитие "БТЛ индъстрийз" цели да затвори кръга и сама да си произвежда необходимите елементи. "В момента купуваме лазер за рязане на компоненти и машина за шлайфане на метали. Ще добавим и нови машини за огъване на канти, както и ще надградим върху съществуващите технологии за прахово боядисване и обезмасляване и изчистване на компонентите, преди да достигнат етапа на сглобяване", коментира Димитър Деянов, мениджър инженерни технологии.

Друга част в производството, която ще бъде модернизирана, е кримпирането на кабели - процесът на свързване на кабела с кабелната обувка. Чрез нова машина ще се намали възможността за грешка, която се получава от липсата на видимост от страна на инженерите в тази дейност. Процесът е полуавтоматизиран, като операторът подава кабела на машината, която чрез специални алгоритми е обучена да извършва дейността и да оценява дали качеството е задоволително.

Модерна фабрика

Новата фабрика, в която "БТЛ индъстрийз" ще влезе догодина, е от типа "всичко под един покрив". Там се предвижда да се извършват всички дейности по отделните етапи на производство и ще има централизиран склад, от където да тръгват доставките. Сградата ще се управлява от система, която ще регулира всички дейности без сигурността. Върху покрива ще бъде инсталиран и соларен парк с мощност от 1 МВт, което ще задоволява нуждите на производството.

"Ще бъдем първият завод, към който директно водят велоалеи в града. Това беше едно от условията ни, когато преговаряхме с общината - да има велоалеи. Самата сграда е разположена в парк и е близо до Марица, което ще позволява на хората да си отдъхват в почивките. Има и съоръжение за събиране на дъждовната вода, която после ще използваме за битови и противопожарни нужди", коментира изпълнителният директор Георги Петков.

Да ангажираш младите

В област със силна конкуренция за кадри едно от решенията е да се направи една крачка назад и да се погледне към образованието. "БТЛ индъстрийз" е една от активните компании в развитието на дуалното обучение в Пловдив, като си партнира главно с две училища - Професионалната гимназия по електротехника и електроника и Професионалната гимназия по битова електроника.

"Програмите, които сме развили с тези учебни заведения, включват посещения на учениците в нашия завод, за да могат да видят как се работи и какво се прави. В новата фабрика ще имаме и специално изградени учебни стаи, където да симулираме работния процес. Нашата цел е да подпомагаме децата в тяхното професионално развитие", коментира Петков.

Първите резултати вече са на лице, като "БТЛ индъстрийз" има ученици, които са в последните си две години на обучение и са на трудов договор. Веднъж наети на работа, те имат възможност с подкрепата на компанията да направят следващата стъпка в своето развитие в университети като ПУ "Паисий Хилендарски", Технически университет - филиал Пловдив, и други, с които компанията си партнира.

Компанията

Заводът на "БТЛ индъстрийз" в Пловдив е единствената производствена база на чешката група BTL. Компанията произвежда медицинска апаратура - за физиотерапия, кардиология и естетична медицина, като последното перо се развива изключително динамично от ковид насам. В момента дружеството строи собствена сграда в Пловдив, където ще се премести догодина и ще обедини производство, администрация и логистика. Освен базата в Пловдив "БТЛ индъстрийз" има и развоен център в София.

През 2022 г. приходите нарастват с над 42% до 664.2 млн. лв., след като през 2021 г. компанията на практика удвои оборота си. Заетите са 674 души по данни към септември 2023 г.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар