"ВИТТЕ аутомотив" купува мажоритарен дял от свой доставчик в Русе

Производителят на пластмасови компоненти "Форез БГ" вече е с ново име и мениджмънт, предвижда се разширение

Фабриката на "Форез БГ" беше изградена през 2017 г. в Русе, за да доставя пластмасови компоненти на "ВИТТЕ аутомотив"
Фабриката на "Форез БГ" беше изградена през 2017 г. в Русе, за да доставя пластмасови компоненти на "ВИТТЕ аутомотив"
Фабриката на "Форез БГ" беше изградена през 2017 г. в Русе, за да доставя пластмасови компоненти на "ВИТТЕ аутомотив"    ©  ВИТТЕ аутомотив
Фабриката на "Форез БГ" беше изградена през 2017 г. в Русе, за да доставя пластмасови компоненти на "ВИТТЕ аутомотив"    ©  ВИТТЕ аутомотив
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Русенският производител на заключващи системи "ВИТТЕ аутомотив България", който е част от германската група WITTE, е придобил мажоритарен дял от своя доставчик "Форез БГ" в Русе. Компанията, която произвежда шприцовани пластмасови компоненти, досега беше собственост на чешкия FH Holding. Цената на сделката не се съобщава. Придобитото дружество вече е с ново име и мениджмънт, а в ход е разширение на производството.

Растеж заедно

Чешката компания изгради фабрика в Русе през 2017 г., привлечена от германския инвеститор, който е основният й клиент в страната. Според договора за покупко-продажба сега "ВИТТЕ аутомотив" придобива 50.1% от дяловете във "Форез БГ", а компанията се преименува на "ВИТТЕ инджекшън молдинг България". Чешките управители също са сменени, като начело на дружеството сега са Христо Христов, който е управител и на "ВИТТЕ аутомотив", и Красимир Кръстев.

Новият мажоритарен собственик планира да увеличи производството на пластмасови компоненти. Площта на фабриката ще бъде разширена с около 50%, като халето вече е в процес на изграждане. "Новата собственост ни дава възможност да внедрим най-новите производствени технологии и да произвеждаме и сложни детайли и компоненти за нашия завод в Русе", казва Керстен Яник, главен оперативен директор на WITTE Group, цитиран в прессъобщение.

Самата "ВИТТЕ аутомотив" също расте. В началото на годината компанията обяви, че ще изгради трети завод в Русе, с което ще удвои производството си. Очаква се предприятието да започне работа в средата на следващата година, а инвестицията ще достигне 25 млн. евро.

Продажби

Като компания "Форез БГ" е регистрирана през 2016 г. с предмет на дейност производство на метални и пластмасови части. Самата фабрика е открита следващата година. За 2022 г. дружеството увеличава продажбите си с близо 50% до 11 млн. лв. и отчита 121 хил. лв. печалба. Заетите са 70 души.

Купувачът "ВИТТЕ аутомотив" е значително по-голям, с оборот 362.2 млн. лв. и над 1200 работници. За миналата година компанията увеличава продажбите си с 32%, което се дължи най-вече на ръст в производството на камери за автомобили и на компенсатори ВИТОЛ.

Предприятието работи като доставчик първо и второ ниво, а сред клиентите му са Mercedes-Benz, Volkswagen, Ford, Volvo, BMW и др. За 2023 г. плановете са продажбите да достигнат 407 млн. лв., или повече от 12% ръст.