"Сенсата технолоджис" в Ботевград: Автоматизация при сензорите и само слънце

Компанията на американския концерн покрива повишеното търсене с нови машини и обучава хората си за по-квалифицирани дейности

"Сенсата технолоджис" автоматизира заводите си, но пак е най-големият работодател в сектора на машините
"Сенсата технолоджис" автоматизира заводите си, но пак е най-големият работодател в сектора на машините
"Сенсата технолоджис" автоматизира заводите си, но пак е най-големият работодател в сектора на машините    ©  Сенсата технолоджис
"Сенсата технолоджис" автоматизира заводите си, но пак е най-големият работодател в сектора на машините    ©  Сенсата технолоджис
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В поредица от статии представяме финалистите в конкурса "Фабрика на годината", който се организира за втора поредна година от "Капитал". От общо 14 участника през 2023 г. в късия списък попадат 7 компании от различни части на страната и различни сектори. Финалният победител ще бъде избран от компетентно жури, а името му ще стане известно на официална церемония на 7 декември. Домакин на събитието ще бъде миналогодишният победител в конкурса - Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив.

По-ефективно, по-безопасно и по-качествено производство. Това е резултатът от автоматизацията на една от линиите в завода за сензори на "Сенсата технолоджис България" в Ботевград. Изпълнен изцяло от българския екип на американската компания, проектът е само един от многото, които намаляват ръчния труд в предприятието. Това обаче не става за сметка на работниците - те поемат растящите поръчки на други линии или се обучават за по-квалифицирани дейности. В поредното разширение на фабриката скоро ще започне производство и на компоненти за електрическа мобилност.

Линия, която работи сама

Проектът за автоматизация на една от най-старите линии в завода, която произвежда специални кабели за крайните изделия, е основната част от по-голям проект за умна автоматизация в предприятието. След като екипът прави анализ на процесите, за да прецени какво може да се автоматизира и къде има бизнес логика това да се направи, и оценява необходимите инвестиции и времето, за което те ще се изплатят, се фокусира върху 6 работни станции, обслужвани от оператори на 4 смени.

Две години по-късно линията работи практически сама, което не само повишава производителността, но и елиминира опасността от инциденти. "Важно е да се каже, че никой от операторите не загуби работата си в резултат на изпълнението на проекта. Хората бяха пренасочени към други производства, защото търсенето расте", коментира генералният мениджър на "Сенсата технолоджис" Томи Вер Елст.

За последните 3 години в предприятието са интегрирани 57 автоматизирани станции, а още 18 са планирали за следващата година. Годишно компанията инвестира над 1 млн. долара в такива подобрения.

Заедно с хората в завода вече работят и 4 колаборативни робота. Изкуствен интелект помага, когато някоя машина излезе извън производствените си параметри - като изпраща уведомление или директно спира процеса. Самообучаваща се система пък дава насоки за подобряване на качеството.

Нагоре по стълбата

Дигитализацията, която тече в завода, изисква все по-висока квалификация от работниците. "Това, което правим, е да развиваме хората, така че да се качат на по-горна позиция - операторите да станат техници по поддръжката, техниците по поддръжката - инженери", коментира Вер Елст.

Това ще помогне и за производството на компоненти за електрическа мобилност, което предстои да започне следващата година - първо в завода на "Сенсата технолоджис" в Ботевград, а скоро след това и в предприятието в Пловдив. Компанията очаква значителен ръст на този тип нови продукти през 2025-2026.

По думите на Вер Елст с развитието на уменията и опита на служителите расте и тяхната удовлетвореност, която се измерва на всеки 6 месеца. "В момента заводът в Ботевград има най-голяма ангажираност от всички заводи на Sensata по света - 7% над средното за групата", каза той. Привличането на нови хора е проблем, както навсякъде, но компанията разчита на дуално обучение и партньорства с Техническия университет - София.

Сто процента слънце

Макар и голям консуматор на електроенергия, от февруари тази година компанията купува само зелен ток, а след по-малко от две години очаква да стане напълно независима от мрежата. В момента инсталира 1 МВт соларен парк на покрива, който трябва да е готов до февруари догодина. Това количество няма да е достатъчно, за да покрие нуждите, и затова вече се водят преговори за изграждане на фотоволтаична централа от външен инвеститор, като компанията ще купува цялата електроенергия. Целта е и двата завода на "Сенсата технолоджис" да имат 100% възобновяема енергия през второто тримесечие на 2025 г. Концепцията предвижда и мощности за съхранение на енергия. "Ще бъдем първата компания в България с такова голямо потребление, която ще бъде напълно независима от традиционните енергоизточници", каза Вер Елст.

Компанията има и специален вътрешен екип, който отговаря за разделянето на отпадъците - различни метали, пластмаса, хартия и т.н., които се предават на фирми за рециклиране. "За съжаление все още не сме открили как да автоматизираме и този процес", казва Вер Елст.

Компанията

"Сенсата технолоджис" е част от американската група Sensata Technologies, която влезе в страната през 2011 г., като купи "Сензор-найт индастриъл" в Ботевград от белгийската Elex. Заводът произвежда високотемпературни сензори за автомобилната индустрия. През 2016 г. беше изграден и нов завод в Пловдив, който е специализиран в сензори под налягане, както и продукти за селскостопански машини, медицината и др. В София компанията има голям R&D център и тестова лаборатория за готови продукти.

През 2022 г. приходите на компанията се увеличават с 8% до 615.2 млн. лв. Заетите са около 4100 души.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар