НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Управлявай от разстояние бизнес проектите си

Българската платформа за управление на проекти Expandable вече се използва от компании от цял свят

Основателите на стартъпа Александър Виденов (отляво), Момчил Сергиев и Иво Кънев
Основателите на стартъпа Александър Виденов (отляво), Момчил Сергиев и Иво Кънев
Основателите на стартъпа Александър Виденов (отляво), Момчил Сергиев и Иво Кънев    ©  Expandable
Основателите на стартъпа Александър Виденов (отляво), Момчил Сергиев и Иво Кънев    ©  Expandable
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

С навлизането на фрийланс услугите и възможностите за дистанционно управление на проекти все повече специалисти изпитват затруднение в комуникацията с всички колеги и партньори по веригата и проследяването на изпълнените задачи. Така през последните години голяма популярност набраха платформите за управление на проекти, които помагат за проследяване на планирането, разпределянето на задълженията на екипа, спазване на крайни срокове и др. Именно в създаването на такъв продукт са се фокусирали и българските предприемачи Иво Кънев, Александър Виденов и Момчил Сергиев. Заедно те разработват платформата Expandable, която е едновременно инструмент за управление на проекти и средство за комуникация.

История на проекта

Идеята за проекта се ражда преди 2 години, когато Иво Кънев работи в софтуерната компания OneBit, придобита през 2016 г. от американската Progress, собственик и на "Телерик". "Забелязах, че комуникацията с външни на компанията партньори може и трябва да се оптимизира, като идеята беше да се създаде цялостно решение, което да обединява управлението на проекти и комуникация с колеги и партньори в едно", разказва за "Капитал" Кънев. Той успява да привлече към идеята и другите двама съоснователи и така започват работа по Expandable, като изцяло сами финансират проекта с начална инвестиция от около 10 хил. лв.

Всеки от екипа има различна професионална специализация, което им помага заедно да успяват да развият работеща платформа. Александър Виденов е софтуерният архитект в компанията с повече от 12 години опит в сферата. Момчил Сергиев разработва дизайна на платформата за уеб и мобилните приложения, а Иво Кънев се грижи за продуктовото развитие и бизнес стратегията на компанията.

Как работи

Сред основните разлики на Expandable с останалите платформи за управление на проекти от компанията посочват, че е възможността за лесна комуникация между екипите, което включва опция за чат, видео или обикновен разговор. "Една компания, независимо от размера й, може да създава и управлява проекти, в които да покани както служители, така и партньори, като всеки член на проекта е обозначен от коя компания или екип е. Тази функционалност беше изискване, което получихме като обратна връзка от почти всички компании, с които разговаряхме", казва Иво Кънев.

През Expandable също така могат да се разменят и различен тип файлове. Кънев разказва още, че от отличителните функционалности на проекта им е и възможността да се водят бележки по време на среща, която се провежда в самата платформа, като записките след това могат да бъдат споделени с всички в разговора или да останат лични за потребителя. Expandable разполага и с мобилно приложение за двете операционни системи iOS и Android, чрез което потребителите имат достъп до проектите и задачите и през смартфоните си.

От компанията споделят, че платформата е подходяща за всякакъв тип фирми и няма ограничение за броя служители и партньори в дадена задача, както и за количеството проекти и споделени файлове. Към момента достъпът до Expandable е безплатен, но по думите на Иво Кънев младата компания планира да пусне на пазара платена версия с допълнителни функционалности.

Сред основните конкуренти на българския стартъп са гигантите в областта, а именно американските платформи Slack, Asana и Trello, като според Иво Кънев Expandable е различна с това, че е оптимизирана за управление на проекти и комуникация с външни партньори, агенции и всякакъв тип бизнеси. Към момента в платформата има над 150 регистрирани компании, като по-голямата част от тях са създали минимум един проект, в който са поканили поне двама други участници. Сред потребителите са компании от Великобритания, САЩ, Мексико, Франция, България, Украйна и Израел.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар