🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Собственикът на "Девин" ще инвестира 10 млн. евро в екосъобразни стартиращи бизнеси

Белгийската група Spadel създава фонд за подкрепа на млади компании от цял свят

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Белгийската група Spadel, част от която е и бутилиращата компания "Девин", създаде инвестиционен фонд The Source с капитал от 10 млн. евро в подкрепа на стартиращи компании. Фондът ще подкрепи бизнеси, които разработват проекти в областта на водите и напитките, устойчивите опаковки, дигиталните технологии, решения за хидратация и рециклиране.

Освен финансова подкрепа фондът цели да насърчи иновациите и предприемачеството в рамките на групата Spadel, която има дейност в Белгия, Нидерландия, Франция и България.

Условия за кандидатстване

Млади компании от цял свят, включително от България, могат да кандидатстват за финансова подкрепа от The Source, като изпратят кратко представяне на бизнеса си през сайта на инициативата. От "Девин" коментират за "Капитал", че фондът няма ограничение в размера на инвестициите. "Няма зададен лимит, защото вярваме, че добрите идеи заслужават да получат необходимата подкрепа. Всяка потенциална инвестиция ще бъде внимателно проучена, за да има реален ефект от подкрепата на стартиращите фирми", казват още те. Традиционно срещу всяка инвестиция фондът ще получава дял от бизнеса.

От "Девин" допълват, че вече са получили и първи запитвания от млади компании. "Надяваме се, че скоро ще имаме такива и от България", казват още те.

Дебютна инвестиция

Първата инвестиция на фонда е в белгийската стартираща компания Contaynor. Екипът разработва онлайн платформа за поръчки на напитки, а доставките им се извършват с помощта на електрически превозни средства. От компанията предлагат и услуга за връщане на празни стъклени бутилки в магазините.

Размерът на инвестицията в Contaynor не е известен, но компанията цели постепенно да увеличи оперативния и логистичния си капацитет и да разшири бизнеса си в Белгия.

Все още няма коментари
Нов коментар