НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Агротехнологичната компания Ondo Solutions привлече 1 млн. евро инвестиция

Българската фирма си осигури сумата от 5 фонда за рискови инвестиции и ще бъде вложена в разрастване на бизнеса в чужбина

Илия Йорданов, собственик на Ondo Solutions    ©  IndigoVerge
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българската компания Ondo Solutions, която разработва автоматизирано решение за управление на напоителните процеси в земеделието, привлече свеж капитал от 1 млн. евро. В бизнеса инвестират фондовете Eleven Ventures, Sofia Angels Ventures, BrightCap, MFG Invest, HR Capital и Георги Захариев. Компанията ще вложи средствата за разрастване на бизнеса в България и чужбина.

Конкурентните предимства на смарт земеделието

Екипът на Ondo разработва хардуерно и софтуерно решение за прецизно напояване, наторяване и проследяване на температурата на всички видове култури. Технологичната разработка може да се внедри както в оранжерии, така и в открити земеделски площи. Платформата от своя страна цели автоматичното управление на земеделските процеси, което да намали разходите и да увеличи добивите.

Софтуерът на Ondo позволява на потребителите да управляват напоителните си системи дистанционно, от компютър или мобилно устройство. Това цели да компенсира недостига на работна ръка и липсата на постоянен мониторинг върху земеделските площи.

По думите на собственика на Ondo Илия Йорданов, цената на решението им е конкурентна за пазара. "Това прави системата ни достъпна за малките и средни земеделски производители, за които съществуващите на пазара израелски и холандски решения за автоматизирано земеделие са твърде скъпи", казва още Илия Йорданов

До миналата година, бизнесът на Ondo беше част от компанията IndigoVerge, която се занимава с продукти и софтуерни разработки по поръчка, както и с услуги в сферата на интернет на нещата (IoT), дигитален маркетинг и консултиране. От 2021 г. собственикът на Ondo и съсобственик в IndigoVerge, Илия Йорданов, отделя агробизнеса в отделна компания.

Инвеститорите и агри-тех бизнеса

Ondo е първата инвестиция на фонда Sofia Angels Ventures, който започна дейността си в края на миналата година. "Агри-тех бизнес сегментът е много обещаващ и Ondo демонстрира отлични технологични способности", казва за медиите Георги Сиджимков, партньор в Sofia Angles Ventures.

Eleven Ventures осигуряват 200 хил. евро от инвестиционния рунд. Това е второ вложение на фонда в Ondo. Миналата година те инвестираха 300 хил. евро. От фонда коментираха пред "Капитал", че положителното развитие на компанията през последната година, както и естеството и високата перспектива на сектора, ги мотивират да участват и в този инвестиционен рунд. "Този сектор е един от основните ни инвестиционни фокуси към момента", казва Ивайло Симов, управляващ партньор в Eleven.

Разрастване на международните пазари

Към момента системите на Ondo са инсталирани в 15 ферми в България и Северна Македония. С новата инвестиция от компанията възнамеряват да стъпят на още чужди пазари. "Европейските пазари са основният ни фокус, макар да инвестираме и в проучване на пазара в Южна Африка, където проблемът с недостига на водни ресурси е известен. В момента гледаме с интерес и към Израел, където бяхме избрани заедно още само девет компании от цял свят за участие в един от най-влиятелните хъбове за земеделие - EIT FAN", коментира още Илия Йорданов.

За препятствията през изминалата година Йорданов коментира: "Плановете ни бяха още миналата година да стъпим на европейските пазари, но ограниченията в пътуванията, забавянето в доставките и логистиката ни се отразиха на растежа".

От Ondo остават позитивни към последиците от кризата. Те уточняват, че времето, прекарано вкъщи, е убедило фермерите в полезността на автоматизацията и отдалечения контрол и нуждата да се инвестира в българско земеделско производство на фона на ограничените международни транспортни връзки.

Все още няма коментари
Нов коментар