🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият фонд на LAUNCHub Ventures набра още 15 млн. евро за млади компании от региона

Сумата е осигурена от Международната финансова корпорация (IFC) от групата на Световната банка, които ще вложат други 15 млн. евро в бизнеси от портфолиото на фонда

Екипът на LAUNCHub Ventures    ©  LAUNCHub Ventures 2
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българският фонд за рискови инвестиции LAUNCHub Ventures привлече нови 15 млн. евро, които ще вложи в млади компании. Сумата е осигурена от Международната финансова корпорация (IFC) от групата на Световната банка. Така общият портфейл на фонда към момента достига близо 60 млн. евро, като амбицията на партньорите е до края на лятото той да възлиза на 70 млн. евро. В допълнение, от IFC заявяват, че ще вложат отделно още 15 млн. евро в компании от портфолиото на фонда.

Трети фонд

LAUNCHub Ventures има дълга история на българската предприемаческа сцена. Преди повече от осем години фондът започна дейността си с 9 млн. евро капитал, осигурени от еврофондове и управлявани от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), които инвестира в компании в начален етап от развитието им. През 2017 г. LAUNCHub Ventures набра нови 15 млн. евро от ЕИФ и още малко над 3 млн. евро от частни инвеститори в България, които насочи към компании в т.нар. seed фаза.

След като двата фонда бяха напълно инвестирани, в началото на тази година съдружниците Румен Илиев, Стефан Ганчев, Любен Белов, Станислав Сираков и Тодор Брешков обявиха новия си, трети, фонд. В началото той започна с портфейл от 44 млн. евро - 20 млн. евро, осигурени от ЕИФ, а останалите от частни инвеститори. "Привлякохме за инвеститори повече от 20 успешни предприемачи от България и региона, които вложиха над 5 млн. евро в новия фонд, като голяма част от тях са успешни основатели на стартъпи, които преди са набирали финансиране от LAUNCHub Ventures", коментира за медиите Ганчев. Още в началото на годината съдружниците обявиха, че крайната им цел е да затворят фонда с портфейл от 70 млн. евро, които да вложат в компании от региона с по-напреднали бизнеси.

По пътя към тази цел сега фондът привлече новите 15 млн. евро от IFC. По думите на Ганчев LAUNCHub Ventures е в процес на набиране на нов капитал и от още частни инвеститори от региона. Сумата от IFC ще бъде удвоена под формата на участие като съинвеститори в компании от портфолиото на фонда.

Инвестиционни сделки

Новият фонд LAUNCHub Ventures затвори и първите си инвестиции в стартиращи компании. Сред тях е румънската компания за технологични решения, насочени към банкови и застрахователни институции, FintechOS. Фондът вложи средства още в гръцката фирма за продажба на билети за фериботи Ferryhopper и в американската платформа за нетуъркинг Orbiit. В портфолиото на LAUNCHub Ventures влиза още латвийската Giraffe360, която разработва система за професионално заснемане на пространства.