Приложението за финансово планиране PlanDelta привлече инвестиция 2.3 млн. евро

Сийд рундът се води от фонда RTP Global, участват Eleven Ventures и 17 бизнес ангели

Мартин Миланов и Милен Манев, съоснователи на PlanDelta
Мартин Миланов и Милен Манев, съоснователи на PlanDelta
Мартин Миланов и Милен Манев, съоснователи на PlanDelta    ©  Цветелина Белутова
Мартин Миланов и Милен Манев, съоснователи на PlanDelta    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Проектът на Милен Манев и Мартин Миланов PlanDelta цели да улесни финансовото управление на малките и средни предприятия
  • За целта компанията привлича сийд рунд на инвестиране в размер на 2.3 млн. евро, в който участват два фонда и 17 бизнес ангели
  • През януари 2023 г. се очаква PlanDelta да излезе официално на пазара

Не се случва често бизнес, който все още не е излязъл на пазара с решение, да получи сериозна инвестиция и огромен интерес от потенциални бизнес ангели. Още по-рядко е да се наложи да откаже 700 хил. евро, защото желаещите инвеститори са твърде много.

Дали заради опита на Милен Манев и Мартин Миланов в ръководството на компании, или защото идеята им за продукт за финансово планиране на малки и средни предприятия е добра, компанията им PlanDelta успява да набере 2.3 млн. евро в сийд рунд. Води го фондът RTP Global, който влиза с 1.5 млн. евро.

Това е втора инвестиция на Eleven Ventures в стартъпа, след като през 2021 г. получи 16% дял в него. В този рунд българският фонд влиза с 320 хил. евро. Останалите близо 500 хил. евро влагат 17 бизнес ангели. С това финансиране оценката на компанията достига около 12 млн. евро.

Финансите ти на разбираем език

PlanDelta предлага SaaS услуга на абонаментен принцип за финансов анализ и планиране в малки и средни предприятия. "Повечето малки компании работят с външен счетоводител и нямат достъп до финансите си. Ние се опитваме да съкратим този цикъл - всички финансисти да имат директен достъп до данните на компанията си", обяснява за услугата Милен Манев.

В много случаи малки и средни предприятия използват Microsoft Excel, за да съхраняват финансовите си данни. PlanDelta предлага решение, което в рамките на 24 часа въвежда всички данни на компанията в нагледен и лесен за употреба формат.

Рекорден брой ангели

"Вярваме, че всеки инвеститор в компанията допринася за развитието й", разказва Миланов. "В рунда участват 17 ангели, като се наложи да откажем на трима кандидати. Защо ги искахме? Защото всеки от тях е полезен с нещо. Не можем да си позволим да ги наемем, затова ги поканихме да вложат в нас." Сред участниците във финансирането са Светозар Георгиев, съосновател на Telerik и Константин Дженгозов, финансов директор на Payhawk. "Когато инвестират, автоматично се вкарват и в проекта. Работят с нас не безплатно, а даже ни плащат за това", смее се той.

Финансова инжекция за сигурност

Парите от рунда ще отидат в надграждането на услугата на PlanDelta и разработката на допълнителна функционалност, а именно изготвянето на прогнози за финансовото представяне на компании на база на досегашни резултати, услуга, която компанията нарича financial planning.

За момента услугата тестват безплатно 20 пилотни клиенти. Очакванията са през януари 2023 г. продуктът вече да се заплаща, като месечната абонаментна такса първоначално ще бъде около 100 - 150 евро, казват от PlanDelta. "Планът е от януари да набираме реални клиенти, да тестваме стратегията си за пазара и да подобряваме функционалностите, докато развиваме следващата стъпка за финансово планиране", разказва Манев.

Прогнозите им за финансирането са, че няма да бъде изразходено до набирането на следваща инвестиция. "Накрая на този рунд, в рамките на следващите 18 - 24 месеца искаме да кажем на инвеститорите, че имаме стабилен продукт с клиенти, тествана стратегия и е време да вложат още", допълва Миланов.

А голяма инвестиция освен разработки и разширение на екипа дава сигурност на младата компания предвид икономическите прогнози за 2023 г. "Не знаем какво предстои в световен мащаб, а парите ни дават "сланина" при по-сериозна икономическа обстановка", обясняват двамата.

"Ще започнем с по-близки за нас компании, такива с връзки в страната - местни офиси или български основатели", казва Манев. Но максимално бързо ще се стремят да навлязат и в други пазари като САЩ и Индия, където малки и средни предприятия могат да се възползват от модернизацията на финансовото управление, която предлага PlanDelta.

"Финансите не са твърде специфични, което означава, че принципът е почти еднакъв навсякъде. Все пак ще атакуваме стъпка по стъпка и пазар по пазар", завършва той.

RTP Global е фирма за рисков капитал, основана от руския предприемач и инвеститор Леонид Богуславски. Последният фонд на RTP стартира през 2020 г. и е в размер на около 650 млн. долара. Фокусира се върху компании в Северна Америка, Европа, Индия и Югоизточна Азия. Това е трети фонд на фирмата, който се управлява от съществуващи офиси в Ню Йорк, Москва и Бангалор, както и от нови офиси в Лондон и Сингапур.
Все още няма коментари
Нов коментар