Българската платформа за виртуална реалност QuarkXR набира 1.5 млн. евро

В рунда участват фондът Vitosha Venture Partners, бизнес ангели и инвеститори от платформата SeedBlink

QuarkXR стартира дейност през 2016 г., днес има компания и в САЩ
QuarkXR стартира дейност през 2016 г., днес има компания и в САЩ
QuarkXR стартира дейност през 2016 г., днес има компания и в САЩ
QuarkXR стартира дейност през 2016 г., днес има компания и в САЩ
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българският стартъп QuarkXR, който разработва платформа за решения в сектора на виртуална и добавена реалност (VR), набира 1.5 млн. евро в късен сийд рунд. Финансовото вливане компанията ще получи от няколко фонда за рисково инвестиране, включително Vitosha Venture Partners, който влиза с 300 хил. евро, и бизнес ангели. На 27 ноември QuarkXR стартира и кампания за набиране на средства от частни инвеститори през румънската инвестиционна платформа SeedBlink, която през юни навлезе в България.

QuarkXR се ражда през 2016 г., разказва съоснователят на компанията Красимир Николов, като първоначално разработва безжични устройства за виртуална и добавена реалност. Оттогава обаче фокусът на бизнеса се променя. Днес QuarkXR разработва B2B облачна платформа, която поддържа VR решения на други разработчици, сред които и българският ZenArt.

Модернизация на индустриалния сектор

"Мисията ни е да помагаме на големи индустриални клиенти да се възползват от съществуващите иновативни решения за добавена и виртуална реалност", разказва Николов. "Има над 30 приложения за бизнеси, включително в сектора на архитектурата, отдалечената работа, здравеопазването, машиностроенето и други."

Клиенти на QuarkXR са над 10 големи компании, включително германският туроператор TUI, и няколко телекома, включително Deutsche Telekom, Orange Silicon Valley, Orange France и Telenet. А отскоро сред множеството пилотни ползватели на услугата е и Bosch.

Трите най-популярни предложения, казва Николов, са решения за отдалечена работа чрез аватари, обучения на персонал и виртуални шоурумове. Компанията предлага два типа услуга, които гарантират висококачествена картина - лиценз за ползване, предназначен за големи предприятия с вътрешни сървъри, както и типичен SaaS модел, включващ осигурени от QuarkXR сървъри.

Средствата от настоящия рунд, за който вече са набрани 725 хил. евро, ще се използват за разрастване на екипа на компанията и навлизането на услугата в нови пазари. "Екипът ни е около 10 души, от които повечето са базирани в София. Идеята е с инвестицията да разраснем отдел продажби и маркетинг в САЩ, където е регистрирано дружеството - майка на компанията", пояснява Николов.

Развитието на пазара за виртуална реалност, завършва той, е по-спокойно от наблюдаваните скокове и спадове в криптопазара. "Наблюдаваме и очакваме линеен растеж на сегмента, като с инвестицията ще осигурим възможност за разгръщането на потенциала си като компания.