Eleven Ventures търси компании, в които да инвестира по 300 хил. евро

Сделката ще е срещу 10-процентов дял в стартъпите, като ще включва и разработка на индивидуален план за техния растеж

Екипът на Eleven    ©  Eleven Ventures
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Фондът за рискови инвестиции Eleven стартира Eleven Alpha, програма за компании в ранна фаза на развитие.
  • Сделката включва финансиране в размер на 300 хил. евро срещу 10-процентов дял и индивидуална бизнес програма за растеж.
  • Търсят се компании от четирите сектора, в които фондът традиционно инвестира - финтех, здравеопазване, бъдеще на храните и бъдеще на работата.

Българският фонд за рискови инвестиции Eleven Ventures търси кандидати за новата си програма Eleven Alpha. Участващите стартъпи, които трябва да са в ранен етап на развитие, ще получат фиксирана инвестиция в размер на 300 хил. евро срещу 10-процентов дял. Освен финансова подкрепа сделката ще включва разработката на индивидуални планове за растеж, срещи с ментори от партньорската мрежа на фонда и допълнителна помощ в търсенето на бъдещи рундове на финансиране.

"Съкращаваме един процес, който средно в Европа отнема 6 месеца, до около 2", обяснява Никола Янев, маркетинг мениджър в Eleven. "Основателите на стартъпите често не се фокусират върху самия бизнес и клиентите, защото губят време в преговори с фондове и потенциални инвеститори. Eleven Alpha е тримесечна програма, с бърз процес на кандидатстване, получаване на инвестиция в рамките на до 2 месеца и грижа за екипа спрямо специфичните му нужди."

Сделката Eleven наричат още и Unicorn deal, защото е подобна на модела на инвестиция на фонда в Payhawk, първата българска компания, която достигна оценка от 1 млрд. долара. "Инвестирахме същата сума в Payhawk, която тогава беше стартъп в ранна фаза на развитие. Там бяхме първи институционален инвеститор, което търсим да се случи и при кандидатите в програмата", допълва Янев.

Критериите за участие

Търсят се най-вече стартъпи от секторите, в които Eleven традиционно инвестира, а именно финтех, здравеопазване, бъдеще на храните и бъдеще на работата. Причината за фокуса в определени вертикали, обяснява Ивайло Симов, управляващ партньор в Eleven, е, че компаниите от една и съща индустрия се подкрепят взаимно, а фондът от своя страна може да фокусира усилията си над изграждане на партньорска мрежа и инфраструктура в бранша.

"Не сме определили точен брой компании, в които да инвестираме", казва той, "но вероятно ще са около пет - по една от всеки сектор и може би някоя от друг, нов за нас бранш. Търсим компании, които по-скоро вече да имат прототип, или опит в работата с клиенти, да продават решението си". Но, отбелязва, има място и за проекти едва на етап "идея". Това обаче зависи от екипа. "Трудно е да се каже дали бихме харесали компания. Ако екипът зад проекта е много силен, то може и да инвестираме без компанията да има прототип", казва Симов.

А какво всъщност значи да имаш "силен" екип? Опит и ноу-хау. "Един екип, който прави впечатление на инвеститорите, има предишен опит в сектора, познава екосистемата и има контакти в бранша", казва Янев. "Още по-добре е и основателите да са работили заедно и преди, да знаем, че ще се сработят. Но и да идват от разнообразни сектори - да има човек, който разбира от бизнес частта, някой, който да е наясно с технологичната част, да покриват основните нужди на бизнеса."

Инвестиционният пейзаж в Европа

В момента Eleven инвестира третия си фонд, в размер на 60 млн. евро, който е с инвестиционен хоризонт 5 години и ще изтече през 2025 г. "До момента сме инвестирали около 40% от фонда, затова очакваме да приключим преди крайния срок", казва Симов. На фона на предпазливи инвестиции в Европа и САЩ, от Eleven намират, че в момента са в най-силния си период за трите фонда. "В рамките на 1-2 месеца затворихме 4 сделки, а до края на годината ни предстои да обявим още две - с румънска и гръцка компания. В момента наблюдаваме най-много сделки, както и варианти за такива, откакто съществуваме", добавя Янев.

"Подготвяме компаниите си за забавен ръст или дори свиване в рамките на следващата година, година и половина. Затова и правим сделка в размер на 300 хил. евро - искаме компаниите да имат 12-18 месеца, в които да мислят само за развитието на бизнеса си, а не дали ще могат да платят заплатите на екипа си след 6 месеца", казва Симов. "Това ни разделя и от други акселераторски програми в региона, които често дават по 20 - 50 хил. евро. Eleven Alpha е за по-опитни компании, търсещи по-голямо инвестиране, и предлага по-дългосрочна грижа за тях".

За Eleven Alpha се търсят компании от Югоизточна Европа, като периодът за кандидатстване е от 19 октомври до 19 ноември на: https://www.11.vc/alpha/

Все още няма коментари
Нов коментар