🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компанията на българин Tapline набра 31.7 млн. евро финансиране

Базираният в Германия финансов стартъп получава 30 млн. конвертируем заем и 1.7 млн. дялов капитал

На снимката са основателите на Tapline Дийн Хасти, Петър Груев и Дмитрий Милър
На снимката са основателите на Tapline Дийн Хасти, Петър Груев и Дмитрий Милър
На снимката са основателите на Tapline Дийн Хасти, Петър Груев и Дмитрий Милър
На снимката са основателите на Tapline Дийн Хасти, Петър Груев и Дмитрий Милър
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Дигиталната финансова платформа Tapline, която дава на млади SaaS компании (софтуер до поискване) първоначален капитал срещу техни предстоящи продажби, привлече инвестиция в размер на 31.7 млн. евро в ранен сийд рунд. Финансирането включва 30 млн. евро дългово финансиране от фонда Fasanara Capital и 1.7 милиона евро дялов капитал. В рунда участва и българският фонд Impetus Capital, който влиза със 100 хил. евро.

Бърза инвестиция

Основана през 2021 г. от българина Петър Груев, Дийн Хасти и Дмитрий Милър, Tapline премахва необходимостта от организиране на рундове и предлага незабавен капитал на стартиращи компании в рамките на 48 часа. Платформата отдава на стартъпи авансови пари за 6 или 12 месеца спрямо бъдещата стойност на техните приходи и предлага финансиране в размер на до 1 млн. евро.

Решението на Tapline позволява бързо развитие на бизнеса на клиентите, предоставя им собствен кредитен рейтинг и безплатно финансово табло за управление, което им дава възможности и да следят различни показатели на своя бизнес ежедневно.

"Насочваме се към бизнеси с абонамент за софтуер с поне 100 хил. евро годишни приходи, 1 година финансова история и стабилен растеж", казва Груев за критериите при избор на стартъпи.

Кандидатстването се случва на уебсайта на Tapline (https://tapline.io). "Отнема няколко минути, за да се регистрирате и свържете вашия абонаментен софтуер и банкови сметки, след което моделът на Tapline изпълнява кредитния анализ за одобрение на решение за финансиране. След одобрение ние планираме инвестиция в рамките на 2 работни дни", обяснява процеса Груев.

Компанията е базирана в Германия, където са и основателите. Общият размер на екипа на Tapline за момента е 8, със служители от Босна, Ливан и Испания. Пазарите, върху които е основният фокус, ще са Германия, Австрия, Швейцария и Централна Източна Европа.

"Ние сме изключително развълнувани да подкрепим клиенти в Централна и Източна Европа, тъй като има ясна празнина на пазара по отношение на алтернативни финансови решения за местните предприемачи с висок растеж", коментират от Tapline.

Инвестицията ще позволи на компанията да финансира SaaS клиентите си с 30 милиона евро бърз капитал, за да разширят бизнесите си. "Запълваме недостига на финансиране, който много банки или традиционни инвеститори не могат да гарантират или подкрепят в кратък период от време", добавят основателите на компанията.

Ново финансово вливане - скоро

Въпреки огромната набрана сума в този рунд Tapline планира да отвори нов сийд рунд след едва шест месеца. "Вече имаме поети ангажименти от потенциални инвеститори за следващ кръг на инвестиране. Поради естеството на нашия бизнес модел ще се стремим да затворим такъв през април 2023 г. Щастливи сме да обсъдим това със заинтересовани инвеститори", завършва Хасти.