🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондът "ИмВенчър II" набра нови 6.1 млн. лв. за инвестиции в растящи компании

Листнатата на борсовия сегмент BEAM "ИмПулс I" участва с 4.45 млн. лв. в увеличението на капитала

Инвестициите ще бъдат насочени към иновативни и растящи български компании, каза Виктор Манев.
Инвестициите ще бъдат насочени към иновативни и растящи български компании, каза Виктор Манев.
Инвестициите ще бъдат насочени към иновативни и растящи български компании, каза Виктор Манев.    ©  Цветелина Белутова
Инвестициите ще бъдат насочени към иновативни и растящи български компании, каза Виктор Манев.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Общо 6.1 млн. лв. свеж капитал е набрал фондът "ИмВенчър II", зад който стои "Импетус капитал" на Николай Мартинов и Виктор Манев. Това става ясно от вписаното решение в Търговския регистър. Средствата ще бъдат използвани за инвестиции в растящи компании - както нови, така и от съществуващия портфейл. С най-голям дял в увеличението - 4.45 млн. лв., участва "ИмПулс I", която беше регистрирана по-рано тази година от същите инвеститори и след това листната на борсовия сегмент BEAM за малки и средни фирми.

Капитал

През юли съветът на директорите на "ИмВенчър II" взе решение за увеличаване на капитала на дружеството от 2.5 млн. лв. до максимум 27.8 млн. лв. чрез издаване на 252.6 хил. нови акции. За да бъде успешна емисията, беше определен минимум от поне 10 хил. записани акции с номинал 100 лв. и емисионна стойност 158.69 лв. Процедурата беше отворена както за съществуващи, така и за нови професионални инвеститори.

От вписаното в Търговския регистър увеличение става ясно, че са записани под 1/6 от предложените акции, или 38 515 акции, с което капиталът на фонда е увеличен с 6.1 млн. лв. В процедурата са участвали общо 16 компании и физически лица, като с най-голяма сума е влязла "ИмПулс I". Компанията на практика инвестира 4.45 млн. лв. от набраните общо 5.9 млн. лв. на BEAM през лятото. Решение за това беше взето от съвета на директорите на дружеството преди около месец.

Сред другите участници в увеличението на капитала на инвестиционния фонд са "Рубишипс транспорт", която е влязла с 952.1 хил. лв., и "Ликора" с 23.8 хил. лв. От физическите лица най-големи суми са инвестирали Ангел Михайловски (206.3 хил. лв.) и Любомир Лозанов (119 хил. лв.).

Инвестиции

Допълнителните средства ще бъдат насочени към няколко вида инвестиции. "Увеличението цели да подкрепи новия пайплайн, който подготвяме", каза Манев за "Капитал" и добави, че за последните три месеца са разгледани над 70 компании. Традиционно фондът търси иновативни, растящи с двуцифрен процент български фирми, които са експортно ориентирани. Възможно е в рамките на следващата година да бъдат подкрепени и два малки стартъпа, които са на ранен етап, но решение за това все още не е взето.

С друга част от увеличения капитал фондът ще поеме сделки, които двамата с Мартинов са финансирали със собствени средства и които в момента са "в склада". Манев уточни, че това ще стане при същите условия, при които са направени първоначалните сделки. Една от инвестициите, които вече се прехвърлят, е Promoto ("Обединени търговски обекти"), която се занимава с дигитализация на поръчките на малки магазинчета и вече има около 1000 активни потребители.

С останалия ресурс "ИмВенчър II" предвижда да участва в последващо увеличение на капитала на компании в портфейла си, но без да има водеща роля. Фондът има участие в няколко дружества, сред които А4Е, "Алтерко", "Дискордия", "Биосийк" и "Браузуейв".

Макар че фондът е насочен изцяло към български компании, Манев уточни, че имат интерес и към чужди фирми. За целта обаче ще бъде създаден отделен нов инструмент за инвестиции в регионални компании. "Фокусът на този фонд са растящите български иновативни компании", посочи той. По думите му за две години от съществуването му "ИмВенчър II" е постигнал 29% среден годишен ръст на чистата стойност на капитала.

Все още няма коментари
Нов коментар