🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Третият вечен фонд на Павел Езекиев

След Neo Ventures и Neo Gravity серийният инвеститор стартира Neo Autonomy и разказва за борсовите си планове в Полша

Езекиев е основател на фонда за дялови инвестиции NEVEQ I
Езекиев е основател на фонда за дялови инвестиции NEVEQ I
Езекиев е основател на фонда за дялови инвестиции NEVEQ I    ©  Георги Кожухаров
Езекиев е основател на фонда за дялови инвестиции NEVEQ I    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Павел Езекиев започва трети евъргрийн фонд за млади фирми, които "ще търсят независимост от монополни компании".
  • В портфолиото на двата предишни фонда - Neo Ventures и Neo Gravity, вече има 13 компании, като предстоят няколко екзита.
  • През лятото Neo Gravity планира да излезе на борсата в Полша заради добрите местни условия за набиране на средства.

Към опциите за свежо финансиране за български стартъпи се присъединява още един местен фонд за дялов капитал. Новата инвестиционна компания Neo Autonomy е част от серията Neo на Павел Езекиев. Това е трети безсрочен фонд на серийния инвеститор след Neo Ventures с фокус върху технологиите и Neo Gravity, който е предназначен за традиционни бизнеси. Autonomy ще финансира компании, "които търсят независимост от монополни компании", разказва за проекта Езекиев, без да дава много подробности на този етап.

Капиталът му засега е 2 млн. евро за инвестиции, а първата от 400 хил. евро е в компания, която все още е на стелт режим. Неин основател е Веселин Дробенов, познат от работата си в Printivo.

Autonomy в името на фонда означава именно независимост от компании с почти монополни позиции в различни сфери, т.е. стремежът е да се инвестира в стартъпи, които могат да конкурират такива гиганти.

Инвеститорски опит

Езекиев е ветеран на българската предприемаческа сцена. Съосновател е на фонда NEVEQ I, който стартира дейност през 2007 г. с капитал 22.5 млн. евро, осигурени от Европейската банка за възстановяване и развитие, чуждестранни инвеститори и мениджърите във фонда. По-късно управлява портфейла на NEVEQ II, а през 2017 г. поставя основите на първия си "вечен" фонд Neo Ventures, насочен към проекти в сектора на Космоса и изкуствения интелект. През 2021 г. се появява и Neo Gravity, който на фона на увеличаващия се брой инвестиции в технологични стартъпи влага средства в традиционни производствени компании, които се нуждаят от свеж капитал, за да растат.

Концепцията на Neo фондовете е да са безсрочни и да могат да добавят пари към портфейлите си спрямо нуждите за инвестиция. Днес в портфолиото на Neo Ventures има 7 компании, а досега Neo Gravity е вложил в 6 традиционни бизнеса. Сред инвеститорите, подкрепили с капитал фондовете, са известни имена в българския IT сектор като Ивайло Славов и Светлин Тодоров.

Инвестиции в Космоса

При основаването ѝ през 2017 г. Neo Ventures набира портфейл от 3 млн. евро, процент от които почти веднага инвестира в българската компания за наносателити EnduroSat. Впоследствие EnduroSat получава още две финансови инжекции от фонда, с което Ventures става втори най-голям акционер в дружеството с дял от близо 15% на оценка около 50 млн. евро.

Друга инвестиция в сектора на космическите технологии e софтуерната компания Precious Payload, базирана между САЩ и ОАЕ. Досега фондът има участие и в NEXD, TestCard, GoodVision и Cyberwrite и оставащи още 1 млн. евро свеж капитал в настоящия си портфейл. В рамките на годината на фонда предстоят три частични екзита, казва Езекиев.

Портфолиото на Neo Ventures

Сектор: технологични компании с проекти за Космоса, изкуствен интелект и дигитално здраве

Оставащ капитал: 1 млн. евро

Брой инвестиции: 7

  • EnduroSat (3 поредни вливания) - българска компания, основана от Райчо Райчев през 2015 г., която разработва наносателити, летящи в ниска околоземна орбита (между 500 и 650 км височина)
  • Precious Payload - дигиталното решение на компанията оптимизира процеса на изстрелване на сателити
  • NEXD (2 вливания) - предлага лесна за използване SaaS платформа за креативна реклама.
  • GemmaCert (2 вливания) - израелската компания, създадена през 2015 г., предлага лесен начин за контрол и тест на качеството при отглеждане на канабис и коноп
  • TestCard (2 вливания) - осигурява медицински диагностични тестове за домашни условия
  • GoodVision (2 вливания) - събира данни за трафика от всички видеоизточници в града и извършва задълбочен анализ на данните за увеличаване на плавността на движението, намаляване на задръстванията, оптимизиране на пътя, проектиране на инфраструктура
  • Cyberwrite - доставя услуги за управление на киберриск. Платформата на компанията прави оценка на киберриска в реално време при поискване на клиента.


Пари за бира и сирене

В традиционния фонд Neo Gravity към момента има вложени 300 хил. евро в общо шест компании, след като инвестиция 3 млн. евро в производителя на безболезнена кола маска Waxx пропада. "Философията на Gravity наподобява акселераторска програма", обяснява Езекиев. "Влагаме по 50 хил. във всяка компания в портфолиото и поддържаме близка връзка с тях." Делът, който взима в дружествата, обикновено е 5-10% и зависи от етапа на развитие на компанията.

В портфолиото на фонда са производителят на растителни сирена от кашу Cheese the Queen, бирите на Sofia Electric Brewing, скутерите за споделена мобилност Share a Scoot и умните нашийници на DoggoCollar. А съвсем пресни са инвестициите в минералната вода с хидролизиран колаген Qwell и друга млада компания, която е изключение на правилото за влагане в традиционни бизнеси и разработва е-комерс софтуер. Според Езекиев всички компании от Neo Gravity отчитат значителен растеж през 2022 г. спрямо предишната година.

Портфолиото на Neo Gravity

Сектор: традиционно производство

Оставащ капитал: 1.7 млн. евро

Брой инвестиции: 6 по 50 хил. евро

Cheese the Queen - произвежда пробиотичен деликатес от кашу, който наподобява сирене. Предлага 6 вкуса: класически, куркума, розов пипер, черен чесън, зелен пипер и трюфел

Sofia Electric Brewing Co. - произвежда крафт бира в София

DoggoCollar - разработва умен нашийник за кучета с GPS функции, които можете да следите на мобилното приложение

Share a Scoot - отдава скутери за споделена мобилност в града

Qwell - произвежда вода с хидролизиран телешки колаген, магнезий, витамин B12 и цинк

Варшавската борса пред BEAM

Плановете за Neo Gravity са да излезе на полската борса през това лято. "Разгледахме опциите на БФБ, BEAM и чуждите борси. Спряхме се на Полша, където пазарът е огромен, но и идва без негативите на Балканите", разказва за избора той. Според него BЕAM има определени предимства, но са предпочели Варшава заради по-добрите перспективи в бъдеще. За Езекиев на BEAM няма как да бъдат привлечени нови инвеститори, тъй като през платформата инвестират "едни и същи хора". "Ние от такъв капитал нямаме нужда, тъй като можем да го привлечем и без борсата", допълва той.

"Там ги има предимствата за лесно публично предлагане, които има и BEAM, но е много по-разпознаваема, а когато искаш компанията ти впоследствие да излезе на американската борса, точно такава разпознаваемост и легитимност са ти и необходими." Все още не е ясно кога точно ще е предлагането, както и точно колко пари иска да набере Neo Gravity.

Все още няма коментари
Нов коментар