🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Павел Езекиев стартира нова платформа за инвестиции в компании - 5xlabs

През нея ще преминават всички сделки на управлявания от него фонд Neo Gravity

Павел Езекиев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Серийният инвеститор Павел Езекиев е дал начало на нова платформа за инвестиции в компании, 5xlabs. През нея ще преминават всички инвестиции на неговия фонд Neo Gravity, който е насочен към традиционни компании и такива за устойчива мобилност. Целта на платформата ще бъде в сделките да могат да влизат и допълнителни съинвеститори, но Neo Gravity ще бъде основен инвеститор във всички сделки.

Пред "Капитал" Езекиев коментира, че се надява 5xlabs да се превърне в нещо като "инвеститорски клуб" и да отвори по-широко вратата за големи инвестиции в компании от традиционни сектори.

Отделно към платформата ще има и програма, като компаниите ще се срещат с ментори от цял свят в конкретния сектор. Тя е в партньорство с EY, който ще помага на предприемачите с менторинг и професионални съвети в сферата на данъците, правото, корпоративните финанси и отчетността.

Подборът за програмата ще бъде в две фази - предварителен преглед и отсяването на пет компании в по-късен етап. Последните ще бъдат оценявани от петчленно жури, чийто състав ще се променя според тематиката. Всяка компания, която премине през цялата програма, ще получи поне 50 хил. евро като долна граница на инвестицията.

"Голямата цел се съдържа в името - на петото тримесечие компаниите в портфолиото ни да имат пет пъти повече повтаряеми приходи, отколкото преди това", каза още Езекиев.

В портфолиото на 5xlabs вече влизат няколко компании, в които е инвестирал фонда Neo Gravity, а Езекиев добавя, че те са показателни за ефективността на програмата. Производителят на крафт бира Sofia Electric Brewery, в който фондът е инвеститор, е "повишил приходите си от четирицифрени до шестцифрени" след преминаване на менторската програма. Подобни резултати Езекиев посочва и в друга негова инвестиция, Cheese the Queen, производител на веган сирене от кашу.