🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият фонд AlfaStar Capital планира да вложи поне 25 млн. евро в млади компании

Първото финансиране вече е факт, а активният инвестиционен период ще трае около пет години

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

AlfaStar Capital е най-новият фонд за дялови инвестиции в България. Формално е основан през 2021 г., а в момента е в етап на набиране на капитал, но първата му инвестиция вече е факт. Планира да стартира своя активен инвестиционен период, който ще трае около 5 години, в края на тази година.

Основатели на фонда и главни партньори в него са лица, нови за българския рисков капитал, а именно Десислава Господинова и Любомир Стайков. Господинова има над 10-годишен опит в международната Cisco, а Стайков повече от 23 години присъства във финансовия сектор - застрахователно дело, банково дело и фонд мениджмънт. Към тях се присъединяват Красен Хинков, Кристиян Михайлов и Йонко Чуклев. Целят фондът да разпредели между 25 и 50 млн. евро в стартиращи компании, като приоритет са такива с български корени.

Обявихте новия си фонд AlfaStar Capital. Разкажете ми повече за него - кога, как и кой е зад него?

Ние сме Десислава Господинова и Любомир Стайков, основатели на фонд мениджъра AlfaStar Ventures и AlfaStar Capital - EuVECA евъргрийн фонд за рисков капитал. Основахме фонд мениджъра преди точно 2 години, а в момента активно набираме капитал за фонда си. AlfaStar Capital е хибриден фонд, който съчетава всички възможности от класическия рисков капитал и евъргрийн капитала. Приемаме и непрофесионални инвеститори, които нямат предишен опит в сектора.

Колко пари сте набрали дотук и колко целите да наберете?

Към днешна дата сме в етап на фъндрейзинг. Освен нашия собствен капитал, с който основахме акционерното дружество на фонд мениджъра, осигурихме собствен начален капитал и за фонда. Капиталът на фонд мениджъра е 500 хил. лв., а на фонда е 300 хил. лв. като планираме фонд мениджърът да увеличи дела си в предстоящите увеличения на капитала заедно с инвеститорите. В момента водим преговори с частни инвеститори.

Заложили сме между 25 и 50 млн. евро. В период на преговори сме с потенциални инвеститори, включително от Европа, Азия и САЩ. Процесът не е лек, но работим усилено и активно по него в момента.

Какви инвеститори търсите и с колко най-малко могат да участват?

Целта ни е да работим приоритетно с частен капитал и потенциално с европейски финансиращи институции на последващ етап от фъндрейзинга. Таргетираме частни капитали, защото имаме наблюдения, че това работи много по-ефективно за всички страни. Инвеститорите могат да участват с над сто хиляди евро. Фондът е отворен не само към професионални инвеститори - приемаме инвеститори, които нямат предишен инвестиционен опит.

В колко и какви компании ще инвестирате?

В компании в начален етап на развитие. Целим да изградим диверсифицирано портфолио с между 30 и 40 компании в зависимост от набрания капитал. Една част ще инвестираме в при сийд компании, друга в сийд и серия А, заради което средният тикет варира. Планът е до 40% от фонда да бъде инвестиран в компаниите, които да изградят портфолиото ни, а останалата част да е в последващи инвестиции в тях на по-късен етап.

Ще финансираме компании в сектора на устойчивостта. Бизнеси, които са в тази сфера и имат решения в климатичните технологии, земеделските технологии, дигитална индустрия, роботиката, защото смятаме, че там има много поле за подобрения и иновации.

Вече имаме една затворена сделка, която успешно завършихме в края на лятото на 2022 г. Компанията не е българска. Стигнахме до нея през хора с български корени и тесни връзки с екосистемата в Лондон. Компанията е в сектора на климатичните технологии, една от вертикалите на фонда. Занимава се с декарбонизация.

Това означава ли, че географски не се лимитирате до България и региона?

Позиционираме се като български инвеститор, който финансира в световни компании. Ще инвестираме в български компании, разбира се, затова избрахме да работим по фонда тук, но не се ограничаваме към региона. При всички случаи следим предприемачи и компании с български връзки.

Каква би била средната инвестиция?

Заложили сме гъвкава стратегия, затова не даваме точни числа. Но максималната осреднена стойност е около 750 хил. евро за по-напреднали компании. От серия А нагоре планираме да направим няколко на брой инвестиции, не повече от 5-6.

Кога ще стартира активният ви инвестиционен период и колко време очаквате да трае?

Когато наберем 25-35% от заложения капитал, ще обявим нашето първо увеличение на капитала, с което ще можем да започнем и старта на инвестиционния период на фонда. Тази цел планираме да стигнем до края на тази година. Ще инвестираме капитала в рамките на 4-5 години.

Как оценявате в момента VC средата - трудно ли е набирането на капитал за стартъпите, но и за фонд мениджърите?

Има известна стагнация както в набирането на капитал за стартъпи, така и за фонд мениджърите. От друга страна, ние сме се позиционирали в рисковия капитал за млади компании, където нямаме наблюдения за замразяване на пазара, а по-скоро се вижда нормализиране на оценките и инвестициите. Затова смятаме, че ще се справим успешно при набирането на капитал. Освен това сме и евъргрийн фонд, можем да отговорим на това предизвикателство с по-дълъг период на набиране на капитал. Не сме сложили розови очила, има предизвикателства, но има и интерес.