🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Булпрос": сделка №3 на българския IT пазар

Най-голямата българска софтуерна компания "Булпрос" се слива с германската ec4u и става мажоритарна собственост на европейския фонд Silverfleet Capital

Изпълнителният директор на "Булпрос" Ивайло Славов ще остане оперативно и в новосъздаденото обединено дружество
Изпълнителният директор на "Булпрос" Ивайло Славов ще остане оперативно и в новосъздаденото обединено дружество
Изпълнителният директор на "Булпрос" Ивайло Славов ще остане оперативно и в новосъздаденото обединено дружество    ©  Цветелина Белутова
Изпълнителният директор на "Булпрос" Ивайло Славов ще остане оперативно и в новосъздаденото обединено дружество    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Най-голямата българска софтуерна компания "Булпрос" се слива с германската ec4u и става мажоритарна собственост на европейския фонд Silverfleet Capital.
  • Официално оценката, при която е направена сделката, ще бъде ясна вероятно през май, неофициално е между 90 и 100 млн. лв.
  • Продажбата може да отпуши и още продажби на български IT компании с подобни планове отпреди корона кризата.

Най-значимата във финансово измерение продажба на българска IT компания от близо пет години насам и третата най-голяма в местната софтуерна корпоративна история. Постижението е в сделката за "Булпрос", която едновременно ще се обедини с германската ec4u, а мажоритарен собственик на новосъздадeното дружество ще стане европейският фонд Silverfleet Capital.

Официалната сума по сделката ще е ясна при одобрението на националните регулаторни органи, което се очаква през май. Но по информация на два източника на "Капитал" оценката на "Булпрос", при която са направени сливането и придобиването, е между 90 и 100 млн. лв.

Така след няколкогодишно търсене на нов платежоспособен, по-силен и опитен международен собственик най-голямата софтуерна компания с български основатели се глобализира. А сделката с фонда може да задвижи и още подобни продажби, индикации за които също имаше през последните години.

Бавната промяна

Със сделката се слага финал на сравнително дългото търсене на купувач на "Булпрос". През годините по слухове се обсъждаха различни варианти, включително и продажба в комплект с друга българска компания за разработка на софтуер - "Скейл фокус". В амбициозното начало дори се търсеше оценка от 100 млн. евро. Според информация на "Капитал" преди време "Булпрос" е водила преговори за продажба с друг американски фонд, но до сделка не се е стигнало. Крайният резултат на сегашната сделка не е пълен изход. Като акционeри в новата структура остават основателите на фирмата Ивайло Славов, Петър Душанов, Деница Михова и Йордан Гинев. Излизат българските фондове NEVEQ и BlackPeak, които държаха съответно 7 и 15% и направиха първите си инвестиции в дружеството преди пет години.

Все още не е ясно каква част от новообединената компания ще държат основателите. Поне на пръв поглед "Булпрос" би трябвало да е по-голямата компания в сделката - при обявяването на сливането бе посочено, че новото дружество ще има "над 1400 служители и 25 офиса в 11 страни". Служителите на "Булпрос" в момента са над 1000, а офисите - 20.

Точно сравнение във финансово отношение с германската компания не е възможно - приходите и печалбата на ec4u не са публична информация, но неофициално са около 40 млн. евро за миналата година. Консолидираните приходи на "Булпрос консултинг" за 2019 г., последната налична в Търговския регистър, възлизат на 86.4 млн. лв., а печалбата - на 3.7 млн. лв., което я прави най-голямата чисто българска софтуерна компания в страната по оборот. Четирите дружества преди нея са клонове на чуждестранни компании - Paysafe, VMware, Progress и SAP. От "Булпрос" коментираха, че данните за 2020 г. все още не са обработени.

Българското дружество, през което оперира ec4u - "ес4ю експерт консултинг", има приходи 1.27 млн. лв. и печалба 654 хил. лв. за 2019 г. "Булпрос" и ec4u работят съвместно от три години, когато германската компания отвори офис в България, към който присъедини хора от българския разработчик.

Сделката е направена при оценка около осем пъти печалба преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA), казва източник на "Капитал". Това е сравнително стандартна оценка за сектора, когато става дума за компания за IT услуги, т.е. такава, която прави софтуер по поръчка на клиенти. При продуктовите компании този показател е осезаемо по-висок, средно около 15 пъти EBITDA, със забележката, че оценките в Европа са много по-консервативни, отколкото тези в САЩ. Компанията предлага услуги като IT поддръжка, както и софтуерни решения на клиенти от различни сектори като финансовия и автомобилния, например изграждането на системи за съвместна работа, облачни технологии, работа с големи данни и аутсорсинг. През последните години "Булпрос" направи някои опити да влезе и на продуктовия пазар, но фокусът остана върху услугите.

Цената на сделката ще я постави в топ 3 на най-големите транзакции в българския софтуерен сектор. Най-голяма естествено е продажбата на "Телерик" преди почти 7 години за 262.5 млн. долара. Второто място по размер на инвестицията е на Dynamo Software, в която щатският фонд Francisco Partners придоби мажоритарен дял в сделка, оценила компанията на около 70 млн. долара.

"Това е най-значимият във финансова стойност екзит в България от 5 години. Но и с най-голяма добавена стойност за всички предприемачи, полагащи усилия за привличането на стратегически инвеститори в България, поради факта, че всички ключови ресурси, процеси и законови зависимости на бизнеса са концентрирани тук. Точно както и името на компанията показва: еманация на български IT професионализъм", коментира пред "Капитал" сделката Павел Езекиев, съосновател на NEVEQ.

Придобивания след придобиването

Какви ще са оперативните промени в новосъздаденото дружество също е въпрос с отворен отговор. Засега е ясно, че Ивайло Славов, който в момента е изпълнителен директор на "Булпрос", ще продължи да бъде оперативно част от компанията. Неясно е обаче дали брандът ще бъде запазен (виж блиц интервюто със Славов), както и доколко ще има по-сериозни промени в структурата.

Непосредствено след новините за сливането и придобиването Славов коментира пред "Капитал", че "Булпрос" и ec4u не се припокриват, а по-скоро се допълват. Конкретно ec4u има силно присъствие в Германия, Австрия и Швейцария, които, изглежда, ще бъдат пазари на фокус през следващите няколко години за нейните 400 служители в офиси в Европа. Фирмата се занимава основно с интеграции и консултиране на корпоративни клиенти в областта на CRM решенията на Salesforce, Microsoft и Oracle (софтуер за управление на отношенията с клиенти). Услугите са ѝ ползвали гиганти като RWE, Swisscom и др.

Ще се търсят и допълнителни придобивания чрез финансовата мощ на Silverfleet Capital. Фондът за частен капитал специализира в инвестиции в компании с оценка между 25 и 300 млн. евро, като за последните 30 години е инвестирал 3.7 млрд. евро в общо 128 компании в четири основни сектора - потребителски, здравеопазване, производство и услуги. Средното капиталовложение на Silverfleet продължава около 5 години, а сред успешните им сделки и впоследствие излизане от инвестицията са компании като британската верига за продажба на обувки Office, аутсорсинг групата Competence Call Center, производителя на фотооборудване и софтуер Phase One и др. Средната възвращаемост на фонда на инвестиция е над 3 пъти.

Славов коментира още, че вече се оглеждат подходящи компании за придобиване в САЩ. За "Булпрос" растежът през придобивания не е нещо ново - компанията бе доста активна в това отношение през последните пет години. През 2016 и 2017 г. тя купи германските Innotec Marketing и Group Business Software, като втората сделка бе за 11 млн. евро. В началото на миналата година тя купи и мажоритарен дял в българския интегратор Beam.

Ефектите от сделката ще се усещат бавно през следващата година или две. Първият от тях е по-скоро символичен: и петте най-големи софтуерни компании в България отново са чуждестранна собственост. И подобна промяна е вероятна и за следващите местни дружества, търсещи външен инвеститор.

Read this article in English here.

Надяваме се да завършим сделката до два месеца

Ивайло Славов, изпълнителен директор на "Булпрос", пред "Капитал"

Отрази ли се турбулентната 2020 г. на сделката по сливане с ec4u и придобиването на мажоритарния пакет от страна на Silverfleet? Забави ли я или я ускори?

- Безспорно пандемията през последната година се е отразила на всички бизнеси и на всички компании. Няма нито една сделка, която да се ускорила вследствие на ковид. Затова всичко, което направихме, беше в разумни срокове и абсолютно в сферата на очакванията за постигане на резултат. Дори и да е имало някакво забавяне, то е било минимално.

Защо сделка сега? Откога датират преговорите на практика по сделката от трите страни?

- Сделката е сега, защото тя е резултат на един 3-годишен съвместен път между двете компании. Когато преди 3 години ec4u реши да отвори офис в София, "Булпрос" беше компанията, с която си партнираше. Извървяхме заедно този път, опознахме се и сега беше точният момент за решение и реализиране за тази сделка.

Имахте ли други оферти за сливане и/или придобиване?

- Разбира се, че е имало други предложения. В днешно време към повечето компании от нашия бранш, които се занимават с дигитална трансформация, има сериозен интерес от гледна точка на инвеститори.

Споменахте, че ще търсите разрастване чрез придобивания в САЩ. Имате ли вече набелязани компании и кога би могло да се очаква първа подобна сделка?

- Нашата цел е да разрастваме бизнеса, така че в момента, в който намерим подходяща за нас инвестиция, ще я направим. Нямаме конкретен час и ден кога ще се случи това. Гледаме както към САЩ, така и към други държави и имаме сериозен интерес да продължим да растем.

Под какъв бранд ще оперира новосъздаденото обединено дружество?

- Работим усилено по темата да решим този въпрос преди официалното приключване на сделката. Надяваме се в рамките на следващите два месеца сделката да бъде осъществена успешно, като това зависи от одобрението на регулаторните органи в България, Швейцария и Германия.

Предвижда ли се разширение на екипите в България - и като брой хора, и като потенциална разработка на допълнителни IT услуги?

- Предвижда се сериозно разширение на екипите навсякъде, за да можем да отговорим на изискванията за растеж както на нашите инвеститори, така и на нас като акционери в основната компания.
Все още няма коментари
Нов коментар