Стартъп новини: Международна доставка на храна за един ден и дялово купуване на имоти

Кои са новите технологични иновации от тази седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

// доставки по домовете

Донеси ми риба от Делхи до Дубай

По време на пандемията сегментът за онлайн продажби на хранителни стоки избухна. Да поръчаш онлайн и да получиш пред вратата си седмичния пазар обаче се оказа толкова удобна услуга, че през последните 2 години все повече играчи започнаха да предлагат подобен бизнес модел и трансгранично. Индийският стартъп FreshToHome, който продава прясна риба и месо, е един от тях. Създаден през 2015 г., FreshToHome е един от най-големите е-магазини за риба и месо, като за разрастването си привлича 104 млн. долара от фонда за дялови инвестиции на Amazon, фокусиращ се върху компании в Индия - Smbhav Venture Fund. FreshToHome цели да направи пазара за доставки по-ефективен, като подобрява инфраструктурата за снабдяване с месо и риба, следи за качеството на продуктите и намалява времето за доставка. За целта използва свои собствени преработвателни предприятия и широка логистична мрежа. Ако клиент на FreshToHome поръча риба от Делхи за Дубай в понеделник, може да я получи до вторник.
// компактни домове

От създателите на WeWork

След неуспешното IPO на WeWork през януари директорът "Стратегически партньорства" на компанията Майк Романович напусна позицията и се посвети изцяло на своя фирма за строеж на малки домове, по която дотогава работеше в свободното си време. Той реши да вложи част от спестяванията си в него и да поднови бизнеса под името Den, който месец по-късно привлече 3 млн. долара капитал в рунд, воден съвместно от Gutter Capital и Crossbeam Venture Partners. Основният продукт на Den е дигитална платформа, изградена около процеса на проектиране и изграждане на компактни домове. Това позволява на клиентите да използват Den във всеки етап на строежа на дома, от намирането на дизайн до избора на правилната земя.
// недвижими имоти

Купи си половин дом

За голяма част от населението идеята да притежават собствен имот е почти невъзможна. Проблемът се изостря на определени пазари, където жилищните разходи са по-високи и повечето хора могат да си позволят да живеят само под наем. Найлс Лихтенщайн, който израства, гледайки майка си да отдава под наем стаи в дома им в Бъркли, за да си позволи да плаща сметките, решава, че трябва да има достъпен начин човек да притежава жилище. Затова през 2021 г. си партнира с Марк де Мичъл, за да основе Nestment. Компанията цели да позволи на хората да притежават имоти заедно с техни приятели и семейство. Nestment излезе от стелт с 3.5 млн. долара предварително финансиране и официално стартиране в публична бета-версия. Компанията регистрира специална компания, за да помогне на участниците в една покупка да я извършват. След като покупката на жилище приключи, Nestment помага на участниците в нея да управляват своя дял чрез координиране на групов календар, управление на печалбите и загубите и проследяване на възвращаемостта. Ако в даден момент една от страните реши, че иска да излезе, Nestment помага с продажбата и покупката на акциите им.
Все още няма коментари
Нов коментар