Инвестициите в Dronamics достигнаха 40 млн. долара

В следващите 6 месеца производителят на дронове ще стартира набиране на допълнителни средства в рунд от серия А

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българският производител на товарни дронове Dronamics обяви, че външните инвестиции в компанията вече достигат 40 млн. долара. Финансовите вливания в дружеството досега идват под формата на SAFE инструменти - предплащания, които на по-късен етап биват конвертирани в дял от фирмата получател на средства. От Dronamics съобщиха, че до юни очакват да стартират финансиране в рунд от Серия А, като едва след неговото завършване ще се формират дяловете на досегашните инвеститори в бизнеса. А за предстоящия рунд вече има сигурен инвеститор в лицето на Европейския съвет за иновации (EIC), който ще участва с 12.5 млн. евро, след като през ноември 2022 г. вложи 2.5 млн. евро безвъзмездни средства в Dronamics.

Досегашните инвеститори

В компанията досега поетапно са влагали средства Founders Factory, Speedinvest, SeedBlink и Eleven Ventures, а в края на 2021 г. Dronamics набра и 5.87 млн. евро през борсовата платформа BEAM., чрез специално дружество. Във фирмата участват и ангел инвеститори от 12 държави, които, разказва Свилен Рангелов, съосновател на Dronamics, " са с опит в областта на логистиката, технологиите и авиацията."

Най-прясна е инвестиция с неясен размер на суверенния фонд на Обединените Арабски Емирства Strategic Development Fund (SDF). С финансовото вливане от него идва и ангажимент за стартиране на производство на дронове в ОАЕ, които да покриват нуждите на клиенти на Dronamics в региона. Планът, казва Рангелов, е България да продължи да е основно звено за развойна дейност на компанията, но масовото производство да се случва с помощта на местни партньори в различни региони и да покрива клиентските нужди там.

"Такъв партньор са например австралийската QuickStep, от която очакваме до края на годината да достави първите бройки произведени там. Подобни са плановете и в ОАЕ, където ще се произвеждат дроновете ни за Емирствата и региона. В следващите 2-3 години очакваме флотата ни да нарасне експоненциално и активно работим за това да установим правилните партньорства във всеки един регион", добавя Рангелов.

Досегашните финансови вливания в Dronamics се използват предимно за научноизследователска и развойна дейност на компанията, разказва той, "а парите от предстоящия рунд от Серия А планираме да вложим в разгръщането и комерсиализацията на компанията." От Dronamics не поясняват каква сума търсят, като дяловото разпределение на досегашни и бъдещи инвеститори, както и оценката на компанията, ще бъдат оповестени след приключването на сделката.

Време за полет

За Dronamics от години се говори в медиите, без обаче да се споменава конкретна дата на излитане на дрона. В разговор с "Капитал" през ноември 2022 г. Свилен Рангелов каза, че полети ще се извършват след успешното приключване на летателната програма на компанията, която, потвърди той сега, се провежда в момента. "Мисията ни е да направим достъпни, бързи и природосъобразни доставките за бизнеси и общности независимо къде се намират. Всичко, което правим, има цел да ни приближи към това, включително и тази година," казва за плановете на Dronamics в следващите 12 месеца Рангелов.