Как директното инвестиране в стартъпи стана достъпно за всички

Румънската платформа SeedBlink, която работи и в България, свързва инвеститори и технологични стартъпи, а минималната сума е 2500 евро

SeedBlink е основана в Букурещ през 2020 г., а от март 2022 г. навлиза в България под ръководството на Ангел Хаджиев
SeedBlink е основана в Букурещ през 2020 г., а от март 2022 г. навлиза в България под ръководството на Ангел Хаджиев
SeedBlink е основана в Букурещ през 2020 г., а от март 2022 г. навлиза в България под ръководството на Ангел Хаджиев    ©  Цветелина Белутова
SeedBlink е основана в Букурещ през 2020 г., а от март 2022 г. навлиза в България под ръководството на Ангел Хаджиев    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Допреди няколко години достъпът до инвестиция в млади стартиращи компании беше ограничен до определен кръг инвеститори като рискови фондове и големи бизнес ангели. Срещу големи суми те получават дял и участват в управлението на стартъпите или ги съветват. За индивидуални инвеститори с по-малки средства участието в това беше невъзможно.

С времето обаче се развиват модели и платформи, които променят това. Един от играчите, които предоставят инструмент за бизнес ангели, но и за по-малки инвеститори да се включат, е румънската SeedBlink. Платформата предлага лесен и изцяло дигитализиран процес за групово финансиране (crowdfunding) на технологични стартъпи, като възможност за това има и от България.

На сайта на SeedBlink всеки месец стартират средно по четири "кампании" за финансиране на стартъпи (в момента там тече кампанията на нидерландската Productpine), в които регистрираните бизнес ангели могат да вложат тикет от минимум 2500 евро. Обикновено една кампания има заложена сума за набиране, започваща от 100 000 евро, и трае около месец или месец и половина. Ако обаче стартъпът привлече търсената сума по-рано, основателите могат да прекратят набирането или да го продължат, като увеличат дела, с който се влиза в компанията. А при постигане на заложената цел SeedBlink получава 1% от нея като комисиона (success fee).

SeedBlink е основана в Букурещ през 2020 г., а от март 2022 г. навлиза в България под ръководството на Ангел Хаджиев, който днес отговаря за инвестициите в страната, Северна Македония и Албания. Регионални инвестиционни мениджъри има и в Атина, Париж и Амстердам. Миналото лято SeedBlink придобива и нидерландската инвестиционна платформа за групово финансиране Symbid, с което общият брой компании в портфолиото й днес достига 250, а средствата, набрани през нея, са над 150 млн. евро.

По-малко рисково инвестиране

За да организира набиране на средства през SeedBlink, един стартъп трябва да има водещ инвеститор в рунда си. "Винаги коинвестираме с традиционен фонд за дялов капитал, който специализира в дадения вертикал, в който принадлежи стартъпът", обяснява Ангел Хаджиев, българският директор на SeedBlink. "Начело на рунда трябва да е някой, който е направил финансов, търговски и маркетингов рисърч, с което намаляваме риска за нашите инвеститори", казва той. В България SeedBlink вече си партнира с фондовете за рисков капитал Eleven Ventures, LAUNCHub и Vitosha Venture Partners, а понякога работи и с бизнес ангелите от местния ангелски клуб CEO Angels.

Затова и сделките с платформата обикновено се сключват много по-бързо от такива с традиционни фондове. "При нас процесът е бърз, защото стъпваме на вече готова проверка на кандидатите", твърди Хаджиев. Обикновено кандидатите получават отговор от инвестиционен мениджър в SeedBlink в рамките на две седмици, отнема по-малко от седмица проектът да мине през комитет за инвестиции и още две да започне официален рунд на сайта. "Разбира се, скоростта на процеса зависи и от това дали компанията вече има съгласуван term sheet с водещия си инвеститор, който определя при какви условия влизат всички инвеститори в дружеството", обяснява Хаджиев.

Как се кандидатства

Кандидатстването за набиране на инвестиция през SeedBlink се извършва изцяло онлайн. Компаниите кандидати трябва да са технологични стартъпи и да включат в апликацията си следните документи: pitch deck, или обща презентация на бизнес модела си, списък с досегашни постижения, прогнози за финансово представяне и капиталова структура на дружеството.

"Тази информация е достатъчна, за да разбера като инвестиционен мениджър дали стартъпът съвпада с моята инвестиционна теза, а ако е така и той все още няма водещ инвеститор, то ние можем да го свържем с подходящ фонд, с който знаем, че интересите ни съвпадат", пояснява процеса Хаджиев. Към днешна дата SeedBlink има четири затворени сделки с български компании: Dronamics, Agrinizer, Alcatraz AI и QuarkXR.

Предимствата за инвеститорите

"Докато така наречените limited partners в традиционен фонд за рисков капитал дават парите си при неговото създаване и той управлява активите им, разказва Хаджиев, ние даваме възможност на нашите инвеститори сами да управляват средствата си през платформата, като им гарантираме, че влизат с абсолютно същите условия, с които влизат и фондовете."

В SeedBlink има 68 хил. регистрирани инвеститори, от които активните, казва Хаджиев, са 10%. Българските бизнес ангели на платформата са 500, като до официалното отваряне на офис в страната има едва 43 регистрирани българи, от които само 6 са вложили в сделки. Регистрацията за платформата е безплатна, като при всяко участие на бизнес ангел в сделка SeedBlink взема 1.5% административна такса.

"Много повече приличаме на дигитален фонд за дялови инвестиции, отколкото на crowdfunding платформа, защото търсим потенциални инвеститори, които, освен да разнообразят портфейла си, искат и могат да допринесат за развитието на бизнеса с контакти, ноу-хау и опит в предприемачеството, разказва Хаджиев. Все още не сме фонд, но и това е заложено в стратегията ни."

Профил на българските инвеститори в SeedBlink

Пол: 65% мъже и 35% жени

Възраст: между 35 и 45

Професия: мениджъри и корпоративни работници

Среден тикет: 9-10 хил. евро за мениджъри, 6-7 хил. евро за корпоративни работници

Брой инвестиции годишно: между 6 и 9

Предпочитан сектор: fintech, healthtech, enterprise software SaaS

Как работи

Както най-често се случва, когато няколко бизнес ангели искат да вложат пари в стартъп, SeedBlink регистрира дружество със специална инвестиционна цел (SPV), в което участват всички инвеститори, които влизат в дадена сделка. "Когато обаче имаш 60, в случая 250 такива дружества, е много трудно да се управляват оперативно, а ние се превръщаме в един администратор, разказва за метода Хаджиев. Освен това е огромен разход да поддържаш едно дружество 5-6 години, затова и не правим тикети под 100 000 евро, в противен случай не се връзва сметката."

Затова през ноември компанията създава австрийски тръст, който позволява на инвеститорите да влагат пари директно през SeedBlink, елиминирайки нуждата за създаване на ново дружество при всяка сделка. "Тръстът позволява да има разделение между собствениците на акции - ако нещо се случи с него, всяка издадена акция се трансферира обратно в ръцете на нашите инвеститори. Друга полза е, че ще можем да влагаме по-малки тикети в компании, тъй като пада административната тежест от менажиране на стотици отделни дружества", допълва Хаджиев.

Q & A

Ангел Хаджиев, директор за България на SeedBlink

Как се различавате от българския клуб за бизнес ангели CEO Angels?

Ти сама го нарече "български". Това е основната разлика между нас и тях - CEO Angels се фокусира върху местни сделки, а ние предлагаме регионални възможности, затова и често си партнираме. Те също предлагат на бизнес ангелите си различни опции за сделки, но при нас решението е изцяло дигитализирано.

Какви са прогнозите ви за екосистемата през 2023 г.?

Трудна година. По-предпазливи инвеститори, което ще означава сделки в компании, които вече имат подкрепа на сериозни VC-та. Очаквам по-малки средни тикети в първото тримесечие, постепенно увеличаване през второто. Юли и август не можеш да намериш никого - всички са в Гърция. Не смятам, че това, което се случи през 2021 г., трябва да ни е отправна точка. Тогава видяхме надути оценки, прекалено много пари - който не е поискал, той не е взел. Най-сетне има отрезвяване, което вкарва на пазара само стойностни сделки.
Все още няма коментари
Нов коментар