🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Morningside Hill влага 1 млн. евро в Yoga Llama

С парите българското приложение за йога планира експанзия в САЩ и Канада

През камерата приложението ще може да проследява изпълнението на позите
През камерата приложението ще може да проследява изпълнението на позите
През камерата приложението ще може да проследява изпълнението на позите
През камерата приложението ще може да проследява изпълнението на позите
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Когато по време на пандемията се наложи спортните зали да затворят врати и да се преместят онлайн, повечето от тях се ориентираха към YouTube, където излъчваха безплатни тренировки, а други разработиха цели приложения за платени видеа. Сега изглежда, че тенденцията за домашни тренировки се е наложила и след локдауна - български стартъп за йога привлече инвестиция от над 1 млн. евро от фонда за рисков капитал Morningside Hill, който управлява предимно публичен ресурс от Фонда на фондовете.

Oснованата през 2022 г. Yoga Llama разработва приложение за самообучение по йога, базирано на добавена реалност (AR), чийто софтуер следи изпълнението на йога позите през камера и коригира вместо йога инструктор. Свежия капитал ще използва за доразработка на софтуера, маркетинг и началната пазарна реализация на компанията в САЩ и Канада, съобщава Нора Пенева, която с опита си като йога инструктор и технологичен екип създава Yoga Llama.

Идеята за продукта се ражда случайно, казва Пенева. "С приятели обсъждахме колко заети са хората, как нямат време за себе си и не успяват да практикуват любимите си спортове заради натоварени графици," разказва тя. "Дойде "еврика" момента, когато гледахме на какво са способни новите технологии, и как биха могли да реализират идеята да практикуваш правилно от вкъщи", добавя тя. Съвсем скоро открива хора с технологичен опит, които да могат да осъществят идеята, и с личен капитал от 350 000 лв. екипът задвижва проекта.

Финансовото вливане от Мorningside Hill, което е в размер на малко над 1 млн. евро, ще се вложи в разработка на софтуера, разрастването на екипа от 20, който до момента развива продукта изцяло вътрешно, както и началната пазарна реализация на Yoga Llama в САЩ и Канада.

"Плановете ни към момента са на първо време да разработим MVP на продукта, да излезем в няколко държави, след което да започнем да разработваме подобрения, локализации и надграждания на услугата," разказва Пенева. "Поетапно планираме разрастване и в други пазари - ще таргетираме Западна Европа, Скандинавските страни, а в по-следващ момент и Япония, Южна Корея и други," добавя тя.

Q&A

Нора Пенева, Yoga Llama

Кои са конкурентите ви и с какво се различавате?

Предимно други апликации за йога и самоучители, като нашето основно предимство пред всички тях е, че ние разчитаме на добавена реалност и разпознаване на пози през камерата - обратна връзка, която към този момент отсъства при конкурентите ни.

Има ли приложение софтуерът ви и в други спортове?

Разбира се, че има. А и не само спортове, а и например хореография.