🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Служебната власт измисли начин да смени и директорите на Фонда на фондовете

Държавната структура, която разпредели над 1 млрд. лв. за фондове и обезпечения по заеми, отново се променя, за да се назначи ново ръководство

Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев
Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев
Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев    ©  Надежда Чипева
Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точно 14 месеца издържаха промените в структурата на Фонд мениджър финансови инструменти в България, по-известен като Фонда на фондовете, преди да се върнат там, от където започнаха. На 5 октомври Министерски съвет е решил институцията, която разпределя над 1 млрд. лв. еврофондове сред на банки и фонд мениджъри, за да бъдат инвестирани в икономиката, да премине към двустепенна система на управление с надзорен съвет от трима души и управителен съвет с още трима души. И двата типа ръководители ще бъдат с мандат от три години.

Така служебното правителство на Гълъб Донев на практика отменя решението на служебното правителство на Стефан Янев от началото на август 2021 г. Тогава, по предложение на служебния финансов министър Асен Василев, Фондът на фондовете премина към едностепенна форма на управление, само със съвет на директорите.

Решението е поредното, чрез което се сменят ръководни мениджъри. Този служебен кабинет на Радев поголовно и бързо подмени назначени от предишното правителство директори на агенции (НАП, Митници, Агенция по храните, КЗП) и държавни дружества. Без мотиви и конкурси.

Цел: нови назначения

Сегашното решение са с една цел: да бъде сменено ръководството на институцията, без настоящето да може да обжалва решението. В момента изпълнителен директор и председател на съвета директорите на Фонда на фондовете е Мартин Гиков. Другите двама в съвета на директорите са Камен Славов и Светослав Велинов, но на сайта на фонда стои единствено името на Славов. Сега трябва да бъдат пуснати нови конкурси за надзорния и управителния съвет. А за месеци ще бъдат сложени временно изпълняващи.

Поредната промяна в структурата на управление на Фонда на фондовете показва, че поредно правителство, служебно или редовно, няма конкретна идея какво точно да прави с институцията. Фондът на фондовете работи, като разпределя финансов ресурс към фондове за дялови инвестиции в компании, както и като дава пари за нисколихвени кредити за банки. Допреди 2021 г. принципал на институцията бе Министерството на финансите (МФ), но при кабинета на Кирил Петков за нов принципал бе избрано Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Настоящият служебен министър на иновациите Александър Пулев направи пресконференция на тема Фонда на фондовете в средата на август. Вместо да говори как ще се развива институцията, тогава той преразказа на ресорните журналисти как работи тя. Единственото ново, но недообяснено, в тази пресконференция бе новината, че един от стартъп фондовете, който оперира с обществен ресурс, се разследва за потенциален конфликт на интереси, без да се дадат подробности.

До този момент Фондът на фондовете е разпределил общо 1.2 млрд. лв. ресурс, предимно по оперативните програми "Иновации и конкурентоспособност", "Региони в растеж" и "Околна среда". Този ресурс вече е изчерпан и се очакват новите европрограми, по които да дойдат още средства. Освен това, през 2024 г. приключва активният инвестиционен период на фондовете за дялови инвестиции - Vitosha Venture Partners, Morningside Hill, NV3 и Innovation Capital - които трябва да започнат да излизат от инвестициите си и този ресурс по-късно вероятно ще бъде рециклиран.

Все още няма коментари
Нов коментар