🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зеленият софтуер на TokWise привлече 3 млн. евро

Българската компания за търгуване на зелена енергия ще вложи средствата в разрастването на екипа, клиентите и продукта си

Красимир Колев, Васил Василев и Жулиен Марсенак основават TokWise в края на 2018 г.
Красимир Колев, Васил Василев и Жулиен Марсенак основават TokWise в края на 2018 г.
Красимир Колев, Васил Василев и Жулиен Марсенак основават TokWise в края на 2018 г.    ©  Цветелина Белутова
Красимир Колев, Васил Василев и Жулиен Марсенак основават TokWise в края на 2018 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

На фона на европейското търсене на зелени източници на енергия и нарастващите законодателства, които ще доведат до зеления преход на континента, технологичните решения с потенциал за бързата трансформация успешно привличат интереса на инвеститорите. Такъв е случаят и на българската софтуерна компания TokWise, основана от Красимир Колев, Васил Василев и Жулиен Марсенак през 2018 г., която успешно затвори инвестиция в сийд рунд от 3 млн. евро.

Софтуерът на TokWise помага на производителите на зелена енергия да търгуват производството си на свободния пазар без посредници. "Нашият SааS модел им помага директно да свържат своите активи с борсата и сами да търгуват енергията си, което им позволява да контролират цената на която я продават," обяснява Василев. За целта TokWise разработва алгоритмични модели, базирани на изкуствен интелект, които търгуват, като осигуряват оптимална цена на своите клиенти. Основният пазар, на който оперират е Германия, но имат и клиенти във Франция, Белгия, Австрия, Румъния и България.

Парите от рунда, разказват Колев и Василев, ще се вложат в няколко основни посоки - разрастване на екипа на компанията и привличане на нови клиенти, но най-вече изграждането на устойчив бизнес, който да позволи на ТokWise да расте стабилно.

Предприемачи без опит

"Визията ни е да станем ключово решение за зелените участници на енергийния пазар," казва Колев за плановете на ТokWise в следващите 2 години, "но сме единни в това, че искаме да направим компания, която е стабилна, създава стойност и печеливша. Нямаме предишен опит със стартъпи, затова търсим предвидимост за напред, стабилен брой клиенти и да целим да изградим структура за продажби, която да ни гарантира сигурност," добавя той.

Колев, Василев и партньорът им Марсенак се познават от години, като съученици и колеги. "Причината да се съберем беше, че и тримата бяхме на етап от живота си, в който не искахме да работим в корпоративния свят и беше време да предприемем нещо по-рисковано," разказва Василев. Идеята за енергиен проект идва от Марсенак - участниците на енергийния пазар имат нужда от дигитализация, а такава може да предостави тяхното технологично решение. Започват с прототип, който тестват с българска компания, за да валидират продукта си и оттам нещата се задвижват.

"Първите 6-9 месеца и тримата продължихме да работим, докато изградим първоначален прототип и през май 2019 г. се заехме с проекта сериозно, защото имахме сигурността да напуснем работа и да се фокусираме на 100% върху ТokWise".

Горещ сектор

Първоначално проектът се задвижва от лични спестявания на тримата партньори, "които бяха много малка сума," казва Василев. Привличат външен инвеститор през 2020 г., когато в бизнеса влизат няколко бизнес ангела, а година по-късно затварят първото си финансиране от институционални инвеститори - 120 хил. евро от Innovation Capital и още 250 хил. евро от Vitosha Venture Partners и InnoEnergy.

В настоящия сийд рунд компанията привлича 3 млн. евро, от които 2.7 млн. идват от германския производител на зелена енергия Еncavis, който влиза в дружеството с 18-процентов дял. Капиталовложение правят и досегашните инвеститори в проекта Vitosha Venture Partners, Innovation Capital и европейския фонд InnoEnergy.

"Оценката ни се покачва 10 пъти от пресийд рунда, който затворихме през 2021 г.," казва Василев, като добавя, че първоначално партньорите планират да кандидатстват за финансиране през 2022 г., но решават да отложат рунда, за да натрупат повече клиенти, бизнесът да стане рентабилен и съответно да успее да привлече по-голяма инвестиция на по-голяма оценка. "Изчакахме бизнесът да се самоиздържа с настоящия си размер, за да сме подготвени за растеж когато наберем нови средства," допълва той.

През 2021 г. дружеството отбелязва приход от 140 хил. лв., който през 2022 г. Нараства до 1,2 млн. лв. "Това ни даде възможност да направим сделка с много по-добри условия, отколкото бихме могли по-рано," твърди Василев. Към края на 2023 г. ТokWise работи с 12 корпоративни клиенти, които обслужва с екип от 14 човека, а планът за предстоящата година включва допълнително разрастване, за да се поеме и по-голям обем от клиенти.

Стратегия при набирането на средства

Интересното за настоящия рунд е, че не става въпрос за сделка пари срещу процент, а и за партньорство в процесите. "Преди да започнем рунда взехме решението следващият инвеститор в компания да бъде стратегически, защото в енергийната индустрия смятахме, че по този начин можем да имаме много по-добро позициониране за нови клиенти, и съответно потенциал за растеж," обяснява Колев. "Encavis не са класически инвеститор, а оператор на голямо зелено портфолио в над 10 страни в Европа. Работихме заедно с тях може би година и половина и установихме, че стратегиите ни се допълват," добавя той.

Последваща инвестиция партньорите в TokWise не планират в следващите 18-24 месеца, а фокус е растежът да е умерен, за да остане бизнесът стабилен. "Искаме да сме балансирани. Със сигурност трябва да инвестираме парите от рунда, за да можем да растем като бизнес. Но в никакъв случай нямаме краткосрочни планове за експоненциален растеж. 2024 г. ще работим над изграждането на добра структура, растежа на екипа си, поддържането на висококачествена услуга и увеличаването на клиентите си," завършват Василев и Колев.