Финални сделки: Vitosha Venture Partners инвестират 1.5 млн. евро в 5 компании

Партньорите планират създаването на нов фонд, но дотогава ще се фокусират върху развитието на компаниите в портфейла си

Марин Илиев, Макс Гурвиц (на снимката) и Стоян Недин кандидатстват за Vitosha II
Марин Илиев, Макс Гурвиц (на снимката) и Стоян Недин кандидатстват за Vitosha II
Марин Илиев, Макс Гурвиц (на снимката) и Стоян Недин кандидатстват за Vitosha II    ©  Надежда Чипева
Марин Илиев, Макс Гурвиц (на снимката) и Стоян Недин кандидатстват за Vitosha II    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българският фонд Vitosha Venture Partners, който управлява ресурс основно от държавния Фонд на фондовете, обяви завършването на пет нови сделки в млади компании. Инвестиционният период на всички фонд мениджъри на ФнФ приключи в края на 2023 г., като Vitosha и Innovation Capital бяха двата фонда с най-тежък мандат - да вложат парите в много на брой компании в ранен етап на развитие.

Кои са фондовете за дялов капитал в България

ФнФ търси мениджъри на три фонда за над 100 млн. евро

Петте компании са от последните попълнения в портфейла на фонда, като размерът на инвестициите варира между 140 и 600 хил. евро срещу дял между 5 и 20% в дружествата. "Оттук насетне на първо място целим най-доброто възможно разгръщане на потенциала на сегашния ни портфейл от 107 компании", казва партньорът във Vitosha Макс Гурвиц.

Kikimora.io

Сектор: киберсигурност

Размер на инвестицията: 350 хил. евро

Какво прави: Платформа за автоматизирано следене и управление на критични рискове. "Комплексните софтуерни системи на средните и големи корпорации съдържат хиляди слабости и управлението на тяхното отстраняване е засилващо се предизвикателство. Чрез Kikimora и опитния екип на SoCyber, компанията - майка на продукта, те ще могат много по-ефективно да приоритизират, наблюдават, оценяват и отстраняват уязвимости в софтуерните си системи", казват от Vitosha за инвестицията.

Team Schedule

Сектор: SaaS

Размер на инвестицията: 600 хил. евро

Какво прави: SaaS решение за големи компании с ERP системи, което позволява на мениджъри и служители да планират и отчитат работно време, групови смени, почивки и т.н., в съответствие с местното законодателство и политиките на фирмата. "Екипът на Христо Събев ни впечатли с изключителен опит и

разбиране в света на ERP системите и интеграциите и с методичния си подход към продуктово развитие, с дълбоки корени в практиката на сървис дизайн", обясняват от Vitosha.

ECEON

Сектор: Логистика

Размер на инвестицията: 200 хил. евро

Какво прави: Произвежда няколко модела роботи за складова логистика, които пренасят материали, товари, палети и други в складови пространства с помощта на изкуствен интелект. "С предишния си опит в най-напредналата компания за складовата и ритейл роботика в света и с интелигентния и скалируем бизнес модел екипът на ECEON е отлично позициониран да се възползва от ускоряващата се трансформация на логистичните процеси и да се превърне в един от лидерите в сектора", твърдят съдружниците във фонда.

Krik.bg

Сектор: E-commerce

Размер на инвестицията: 140 хил. евро

Какво прави:

Изгражда е-комерс платформа, която обединява европейски доставчици и купувачи на авточасти втора употреба. "Реорганизацията на един установен, базов и огромен бизнес като този с авточасти втора употреба е предизвикателство, за което е необходимо високо ниво на технологична иновативност и капацитет, визионерско мислене и добре запретнати ръкави. Екипът на Krik.bg е доказал, че измисля неприлагани досега решения и интеграции, които ще доведат до по-голяма свързаност и ефективност на европейския пазар за авточасти", казват от Vitosha.

HROS.io

Сектор: HR

Размер на инвестицията: 200 хил. евро

Какво прави: Платформа за набиране на висококвалифицирани човешки ресурси чрез референции. "Компанията се е доказала в развити европейски пазари с клиенти, включващи най-големите корпорации на континента. С инвестицията на "Витоша" ще се разширява в региона на Югоизточна Европа и се радваме да водим сделка заедно с един от най-успешните европейски фондове - SpeedInvest от Виена", казва Гурвиц.

Vitosha 2.0

Преди седмица стана ясно кои са кандидатите за трите фонд мениджъра на ФнФ, като сред имената се появи и това на Vitosha II. "В момента сме в активни преговори с различни инвеститори, частни и публични, и целим тази година да стартираме следващия фонд за инвестиции в регионални компании на ранен етап, с като цяло същия, но леко оптимизиран екип", обяснява Гурвиц за плановете на съдружниците.

Любопитно в новата рамка на ФнФ е условието поне 45% от инвестициите да са в компании, които са базирани извън София, където до момента бяха концентрирани до голяма степен капиталовложенията на фонд мениджърите.

"Разбира се, първата мисъл е, че такава мярка, както и всяка друга мярка, ограничаваща географски, секторно, като етап на развитие на предприятие или по друг начин, лимитира и променя възможностите за инвестиции и би се отразила на способността на един фонд да гони максимална възвръщаемост. От друга страна, причината да съществуват такива средства е, че те са предназначени за подсилването на определени географии, индустрии и видове предприятия. Ако нямаше ограничения, може би тези средства щяха да са насочени към немски предприемачи вместо към български. По същата логика има резон както в един момент се отделя ресурс за капитал за България, така сега да се отдели за районите извън София, които също е редно да изживеят засилване на тяхната стартъп екосистема", твърди съдружникът във фонда Стоян Недин. "Виждаме много добри предприемачи, но и силен потенциал за развитие в градове като Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Русе и сме сигурни, че има защо да се инвестира допълнително в разгръщането на местните компании", добавя той.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар